Telepítés, szerelés

2Ragasztóanyag, gitt vagy egyéb tömítőanyag nélkül saját maga is könnyen és gyorsan felszerelheti a Lindab Rainline-t. Amire igazából szüksége van, az egy vasfűrész, egy csavarhúzó, kalapács és mérőszalag. A munkák megkönnyítésére használjon a KBO csatornatartó hajlítót. Figyelem! Mielőtt elkezdi a szerelést, tanácsos a csatornák mögötti festési munkákat elvégezni.

1. Csatornatartó

4Ajánlatos megjelölni ceruzával a horgon a hajlítás helyét úgy, hogy a csatorna esésben legyen a lefolyócső felé. Számozza meg a horgokat. A legkisebb ajánlott esés 2,5 mm/m. Először erősítse fel az első és az utolsó horgot, majd feszítsen ki egy zsinórt a kettő között. Utána csavarokkal rögzítse a többi horgot a zsinórral egyvonalban. A horgok maximum 80 cm távolságra legyenek egymáshoz képest. Amennyiben az ereszcsatorna 10 m-nél hosszabb, akkor a csatornát a középponttól kiinduló eséssel kell felszerelni a végeken elhelyezett lefolyócsövek felé.
A hajlításoknál szem előtt kell tartani azt is, hogy a csatorna elülső széle 10 mm-el alacsonyabban, dőlve legyen szerelve, a hátsó csatornaszélhez viszonyítva. A hajlítást a horoghajlító használata nagyon megkönnyíti.

2. Betorkolócsonk

5Jelölje ki, hogy csatorna végétől milyen távolságra akarja tenni a lefolyócsövet. Fűrészelje ki a lyukat a fedőkupola csatlakozására, majd a kifűrészelt szélnek a közepét hajlítsa ki egy kombinált fogóval. Figyelem! A lyuk kivágásánál ne használjon sarokköszörűt! Nyomja be a fedőkupola szögben meghajlított szélét a csatorna peremébe, és a kupola rögzítőt pattintsa rá az ereszcsatorna hátsó szélére.

3. Véglemez

6Az önzárós véglemezeket a következő módon kell felszerelni: illessze a véglemezt az ereszcsatorna végére és erősen nyomja rá. Utána tenyérrel addig ütögesse, amíg a csatorna vége be nem csúszik a véglemez zárólemezkéi alá, majd kalapáccsal könnyedén üssön rá, hogy a véglemez a helyére kerüljön.

4. Ereszcsatorna

Tolja be az ereszcsatornát a csatornatartó elülső vagy hátsó karmába, majd pattintsa be a horogba (SKL, KFK). A csatornák rögzítésénél fontos, hogy a zárópánt az ereszcsatorna peremére ráhajoljon. 27°-os tetőlejtés esetén a megdöntött homlokdeszkához használja a K11-es jelölésű speciális horgot. Ha a homlokdeszkának más dőlése van, akkor a K07 jelölésű horog a megfelelő, melyet előre kell hajlítani.

5. Toldóelem

7Akassza be a toldóelemet az ereszcsatorna hátsó szélébe oly módon, hogy a tömítő gumiszalag a toldást jól takarja. Ezután fektesse a toldóelem első szélét a csatorna peremére, és hajlítsa le a zárófület, majd erősen nyomja le. A zárófület a kis lemezkével kell rögzíteni.

6. Lefolyócső

8Állapítsa meg az MST toldóelem hosszát, majd szabja ki és illessze össze a két csőkönyökkel. Csatlakoztassa a betorkolócsonkhoz, majd nyomja fel és illessze be a lefolyócsövet. Állítsa be az egész lefolyót, és végül rögzítse a tartóbilincsekkel.

7. Tartóbilincs

A tartóbilincseket - minimum kettőt - minden lefolyócsőre függőlegesen egymás alá kell szerelni. A tartóbilincsek közötti távolság maximum 2 méter lehet. Az SSVH típusú tartóbilincs egyszerűen pattintható rá a lefolyócsőre.

8. Kifolyókönyök

Az UTK kifolyókönyököt egyszerűen illessze rá a lefolyócsőre és ütközésig nyomja össze a két elemet. Amennyiben a lefolyócső elvezető csatornába torkollik, használjon szűrőt és a BUTK elvezető kifolyót.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1016/Telepites__szereles