A napelemes kerítés lehetőségei

2024-02-07 15:22:34 | Módosítva: 2024-02-07 15:25:38

A Gridcog ausztrál energiatechnológiai szolgáltató szerint a napelemes kerítések ígéretes hozambeli és bevételi potenciált mutatnak – számol be a PV Magazine. A cég kutatói szimulációt végeztek, amelyben a függőleges, kétoldalú napelemeket egy felszíni rendszerrel vetették össze. A csapat két forgatókönyvvel számolt, az adatok alapján pedig egy londoni és egy sydneyi helyszínt modellezett egyéves besugárzási adatokkal.


Nem meglepő módon a napelemes kerítés hozamgörbéje más volt, mint a földre telepített paneleké, a nap közepén volt egy visszaesés, de éves szinten a teljes hozam a napelemes kerítés esetében valamivel magasabb volt, mint a hagyományos rendszernél. Bár a fizikai teljesítmény többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, a vizsgálat gazdasági oldala igen érdekes eredményeket hozott. A napelemes kerítés termelési mintázata lehetővé tette, hogy elkerülje azokat az alacsonyabb értékű napszakokat, amikor az alacsonyabb kereslet és a magasabb napenergia-termelés hatással van a nagykereskedelmi árakra.


A kutatók szerint, amikor ezek a nagykereskedelmi árak kölcsönhatásba lépnek a napenergia-hozamgörbékkel, a napelemes kerítés valóban elkezd kiemelkedni. Éves szinten a technológia előnye még nyilvánvalóbb; a 3 százalékos hozamnövekedés 30 százalékos bevételnövekedést jelentett. A megoldás mellett szól továbbá, hogy a felszínre telepített rendszerek földterületéhez képest a napelemes kerítés csupán mintegy 10 százalékot foglal el.

forrás: alternatienergia.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mátrix zsindelyes napelem

A napelem cellák elrendezésével javulhat a napelemek árnyéktűrő képessége. A Németországban működő Fraunhofer Intézet kutatói szerint a füzérek eltolt elrendezésének alkalmazása akár 6%-os...


Saját napelem: hitek és tévhitek

Nem először foglalkozunk ezzel a témával, és gyanítjuk, nem is utoljára. Legutóbb nyári lapszámunkban volt átfogó anyagunk, de újabb és újabb megközelítések, kérdések merülnek fel, így úgy...