Bányából akkumulátor

2024-02-12 11:17:16 | Módosítva: 2024-02-12 11:21:01

A gravitációs akkumulátor koncepciója ötvözi a lítiumion-akkumulátorok és szivattyús víztároló rendszerek előnyeit.


A skót Gravitricity, Európa egyik legmélyebb, már bezárt bányáját alakítja át földalatti energiatárolóvá - írja a Portfolio. Az egykoron cink- és rézkitermelésről ismert 1400 méter mélységű bánya a finnországi Pyhäjärvi településen található, Helsinkitől 450 kilométerre északra.

Az új megoldás során a vállalat lényegében a gravitációt használja fel az energia tárolására. Azokban az időszakokban, amikor több megújuló energia kerül a rendszerbe, mint amennyire szükség lenne - például szelesebb idő esetén, amikor szélerőművek többet termelnek - a bányában a többletenergiát súlyok mozgatására használják. Amikor energiakereslet alakul ki, a segédaknában felhúzott súlyokat elengedik.

A csörlők generátorrá alakításával fokozatosan is képes a rendszer áramot szolgáltatni, illetve egy rövidebb ideig tartó, nagyobb villamosenergia-löket is kinyerhető a tárolóból.


A gravitációs energiatárolás működését még ezután fogják tesztelni, a várakozások szerint 2 MW tárolási kapacitással bírhat, illetve fontos tulajdonsága, hogy zökkenőmentesen integrálható a helyi energetikai infrastruktúrába.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Papírhulladékot elektromossággá alakító bio-akkumulátor

A Sony bemutatatta a papírhulladékot hasznosító akkumulátora prototípusát.


Akkus kéziszerszámgépek

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal...