Öntöttvas kályhák

Módosítva: 2009-05-20 18:32:36

Az öntöttvas kályhákról sokaknak valószínűleg az elmúlt évszázadok művészi igényű fűtőtestei jutnak eszébe. Átmeneti fűtésként vagy hétvégi házakban azonban a ma is van létjogosultságuk, igaz a formák sok esetben egyszerűsödtek, de a működési elv a régi.

Egy kis történelem

Öntöttvas kályhákat már a XVI. századtól gyártottak Európa számos műhelyében. A különböző díszítőelemek valósággal burjánzottak a kályhákon. A díszítésen túl még feladatuk is volt, hiszen a kidomborodó, részletgazdag minták a felületnövelés célját is szolgálták, így a hő leadása sokkal nagyobb felületen volt megvalósítható. Minthogy e tárgyak egész évben a lakásban álltak, díszítésüknek összhangban kellett lenniük a szoba többi tárgyával.
Például gyönyörű áttört ajtóval vagy éppen karmos lábakkal látták el őket. A legegyszerűbb kályhák, a „jancsikályhák” viszont csupaszok, legfeljebb az öntöde neve van rajtuk. Ugyanakkor e háromlábú hengeres fűtőalkalmatosságokat mindig ellátták a méretükre utaló számozással.
Szépségükön kívül az öntöttvasból készült kályhák az ötletességükről is híresek voltak. Belső füstjáratukat úgy alakították ki, hogy azt jobbra-balra vezették, mígnem elérkezett a kéményhez. Meghosszabbítva így a füst útját, az tovább tartózkodhatott a kályhában, jobban lehűlhetett. Némelyik kályhában füstterelő lemezekkel kis fülkét alakítottak ki, s abban akár megmelegíthették a vacsorát. Olyan szobai kályha is akad közöttük, amelyiknek az alsó része (a kályhán belül) tűzhelyként működött, sütni, főzni lehetett benne. Ezért a főzőedények fölötti terelőlapon olyan ferde lyukat alakítottak ki, amelyen keresztül az erős huzat a kéménybe szippantotta az ételkészítéssel járó szagot, illetve a párát - gyakorlatilag szagelszívót alakítottak ki benne.
Tömegtermékről lévén szó, a választékról (méret, súly, fűthető légtérfogat stb.) a leendő vásárló mintaképgyűjtemény és árjegyzék alapján értesülhetett. A kályhákat többnyire vasúton szállították: az összsúlyuk nagy volt, ám több darabból készültek, s otthon még a háziasszony is össze tudta állítani őket. Az öntöttvas kályhákat úgy tisztították, hogy vixszel azaz liszt finomságú grafitporral, más nevén vasporral bekenték, majd száradás után fényesítették. Az ilyen fényesítés után a finom minták úgy csillogtak, mintha ezüstből volnának.

A jelen kályhái

A ma használt kályhák fa illetve pellettüzelésűek lehetnek. A fa munkaigényesebb, ha nem tűzifaként rendeljük meg, fel kell aprítani, ami kényelmetlen fűtési hónapokban. Az öntöttvas kályha a falában sok hőt tárol, pazarló túlfűtés általában nem jelentkezik, és további előnynek számít, hogy a kályhában lobogó rönkök a meleg mellett megnyugtató hangulatot is sugároznak.
A pellettüzelés előnye a gázüzemhez hasonló kényelem, hiszen a préselt rudacskákat egy pontosan vezérelt csiga juttatja az égéstérbe. További előnye a fa ill. pellettüzelésnek, hogy nem juttatnak plusz szén-dioxidot a levegőbe, csak annyit, amennyit az eltüzelt fa élete során megkötött. A ma használt kályhák hőleadási hatásfoka, tűztértől, és kialakítástól függően 60-87%, a fennmaradó 13-40%-nyi hő a kéményen keresztül a szabadba távozik.
A hasznos hőmennyiség leadása kétféle módon történik:

  • sugárzó hőleadásként, amely közvetlenül a tűztér üvegfelületéről történik, így az összes, termelt hő 30-40%-a kerül a környezetbe.
  • konvekciós légfűtésként, ahol a hasznosítható hőmennyiség 60-70%-a kerül leadásra.

Ez utóbbi oly módon történik, hogy a légtér (lakás) hideg levegője, amely nehezebb fajsúlyából adódóan a padlószinten helyezkedik el, beáramlik a kályha alján kiképzett nyílásokon. A tűztér fűtőbordái és a kéménybekötéshez használt rozsdamentes acélból készült füstcső nagy hőleadó felületeket képeznek, ahol a hideg levegő felhevül. A meleg levegő fajsúlya csökken, így elkezd felfelé áramolni, és a kályha tetején (oldalán, szemben) elhelyezett diffúzorrácsokon kiáramlik a fűtendő térbe. Így eljut a kályhától távolabb eső, egybenyitott terekbe, ahol leadja hőjét, lehűl, lekerül a padlószintre, majd újra kezdődik az áramlás. Ezt az áramlást az hajtja, hogy az alul belépő levegő hőmérséklete 15-20°C, a lakás hőmérsékletétől függően, míg a felül kilépőé 80-150 °C, a tűz intenzitásától függően. Az így kialakult magas hőmérséklet olyan gravitációs áramlást hoz létre, amely 15-20 perc alatt melegebbre cseréli az egész légtér levegőjét.
Ha kályha vásárlására adjuk fejünket, néhány dologra feltétlenül figyelnünk kell. A korszerű előírásoknak megfelelően egy kéménybe csak egy kályhát szabad bekötni. Az elhelyezésnél minimális távolságot tartani kell az oldal-, illetve a hátfalaktól, de elsősorban a közelben lévő éghető anyagokra kell nagy figyelmet fordítani. Mind a fa, mind pedig a pellettüzelő kályhát a gyártó által meghatározott időközönként tisztítani kell!

Összefoglalva a fatüzelésű kályhák előnyei:

  • gyors felfűtési idő
  • egészséges klíma
  • relatív olcsó fűtőanyag
  • kis helyigény
  • dekoratív megjelenés
  • könnyű szállítás és áthelyezhetőség
  • értékállóság
  • kis befektetés

Árak

Egy ismert barkácsáruház kínálatában található 4kW teljesítményű, fatüzelésű kályha 30 ezer forintért kapható. Ez a teljesítmény kb. 90 m3-es helyiség felfűtésére elegendő. A tűzifa köbmétere 12000 és 16000 forint között változik, a feldolgozottságtól, minőségtől és a fa fajtájától függően. A száraz (20% alatti nedvességtartalom) tűzifa fűtőértéke 13-15 MJ/kg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: kályha, öntöttvas

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kandalló karbantartása

Becslések szerint a fűtésszezonban mintegy 600 ezer háztartás használja elsődleges, vagy másodlagos fűtési formaként a tűzifát, azaz továbbra is a második leggyakoribbnak számít az országban a...


Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...