A korszerű a költséghatékony!

2024-03-21 09:42:36 | Módosítva: 2024-03-28 10:36:09

Lanyhuló lendület jellemezte a 2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amíg teret nyerhetnek végre az energiabarát házak építésének finanszírozását segítő, új állami támogatások.


Nem kérdés, hogy nincs más választás: fokozatosan, de biztosan el kell indulni a passzívházak építésének rögös útján. Hátunk mögött kell hagyni a „régi jól bevált” – ám nyilvánvalóan elavult – módszereket; helyettük össze kell barátkozni a modern anyagokkal és technológiákkal. Jó dolog a kreativitás, de felülírhatja a tudomány: kizárólag akkor lehet az épületek fűtésére és hűtésére fordított energia jó részét megtakarítani, ha az épített környezetet nem „okosságokkal”, hanem megfelelő mennyiségű és minőségű szigetelés beépítésével tesszük energiatakarékosabbá. Logikus következményként szigorította szabály palettáját az építőipari hatóság is, mivel ők már évek óta határozott állásfoglalással tették le voksukat az eredményesség és hatásfok növelés érdekében.

Szembenézve a tényekkel

Amikor a ház minimum szigeteléséről beszélünk, akkor egészen pontosan arra szeretnénk rávilágítani, hogy legalább a pincefödém és a padlásfödém együttes szigetelésére van szükség ahhoz, hogy mérhető energiahatékony eredményt érjünk el. A válaszfalak hathatós hangszigetelése már csak „hab a komfort-tortán”. Sem az építőipari munkadíjak, sem az építőanyag költségek nem mentek lejjebb az elmúlt időszakban – nincs hát ok tovább várni a csodára… Már csak azért sem, mert a magyar szigetelőanyag-piacon 2023-ban már bizonyított egy igazi korszakalkotó fejlesztés, amellyel mérhető eredmények mutathatók fel a szigetelés-energiamegtakarítás párhuzamát tekintve – reális áron. Ha olyan szigetelőanyag táblát keresünk, amely nem esik szét a kézben, és mégis könnyű: megtaláltuk!

A tavaly népszerűvé vált „minimál felújítási programok” aktív szereplője, és a versenyben való megmérettetés abszolút győztese az URSA egyik gyűrt szálas TECTONIC típusú terméke volt, név szerint az APh ACOUSTIC. Lehet, hogy a neve nem túl beszédes, de a vele elért eredmények határozottan azok! A nem éghető, és teljesen víztaszító (hidrofób) URSA TECTONIC termékcsalád APh ACOUSTIC elnevezésű tagja az épületszigetelések számos alkalmazási területén jelent kitűnő megoldást: padlásfödém, magastető és válaszfalak is megelégedésre szigetelhetők a felhasználásával.

A kőkorszak vége

Szálas szigetelőanyagot jelentősen kevesebb környezetterheléssel jár üveg alapanyagból gyártani, mint más ásványi alapanyagok – olvasztott kőzetek: mészkő, dolomit, bazalt (régebben még kohósalak is) – felhasználásával. Az URSA ásványgyapot szigetelőanyagok fenntartható erőforrásokból és 95%-ban megújuló alapanyagból készülnek: fő nyersanyagaik közé tartozik az üveg és a természetben megújuló erőforrásként bőven előforduló kvarchomok.

Az üveggyapot szálak nagyon vékonyak és effektíve hosszúak. Ebből a szálszerkezetből adódik a termék nagyfokú rugalmassága, amely nemcsak könnyű feldolgozhatóságot és kiváló térkitöltést biztosít, hanem a hangszigetelési paramétereket is kiemelkedővé teszi. A szigetelőanyag hővezetési tényezőjét is nagyban befolyásolja az említett szálvékonyság: a minél vékonyabb szálak növelik a termék hőszigetelő képességét.

A különleges „tektonikus” formában elrendezett üveggyapot szálhalmaznak nemcsak a rendkívül tömör szálszerkezetű URSA TECTONIC ásványgyapot táblák egyedülálló szigetelési teljesítménye köszönhető, hanem a szálak kiváló rétegelválási szilárdsága és a páraáteresztő táblák magas nyomószilárdsága is. A termék gyártásához szükséges energia sokszorosát lehet az épület fűtési/hűtési igényének csökkentése révén megtakarítani. Nem elhanyagolandó előny az sem, hogy a rágcsálókat nem vonzó táblák alak- és mérettartása is kitűnő: érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk.


A korszerű a költséghatékony!

Ellentmondásosnak hangzik, mégis igaz, hogy a magasabb minőségű anyagokkal jelentős építési költség megtakarítható. Hogy lehet ez? Hiszen ezek ára valamivel magasabb kategóriába tartozik, mint az „eco” megoldásoké… Tekintsük például azt, hogy ferde épületszerkezetekbe (családi ház magastető) a jobb lambdájú öntartó szigetelőanyagok huzalozás nélkül is beépíthetők, ezzel pedig nem kevés munkadíjat és időt spórol a befektető. Ráadásul a 21. századi URSA TECTONIC szigetelőanyagoknál nem kell félni attól, hogy „mérget” csempészünk velük a lakóterekbe. A kiváló beltéri levegőt kereső, egészségtudatos és környezettudatos vásárlók már felismerik a termékeken a Blue Angel kiemelkedően környezetbarát, valamint az egészségre ártalmatlan mivoltukat mutató RAL és EUCEB minősítéseket.

Elengedhetetlen a páraáteresztés

A szigetelőanyagok kiválasztásánál gyakran nem volt szempont a páraáteresztő képességük, és ez nem helyes. Ugyanis bizonyos értelemben az épületek is „lélegeznek”, és nemcsak a kéménykürtőn át. Közismert tény, hogy a rosszul szigetelt épületek kéményén keresztül sok szén-dioxid távozik, az viszont kevésbé ismert jelenség, hogy a házak a homlokzaton és a tetőn át is szeretnének „kipárologni”, és ha olyan szigetelőanyagok vannak a szerkezetekbe építve, amelyek ezt nem teszik lehetővé, akkor a ház „befülled”, és ez egy idő után nemcsak kellemetlen, egészségtelen beltéri levegőt, hanem penészesedést is okoz. Nincs az a profi szellőztető rendszer, amely erre száz százalékos megoldást nyújt, azonban légáteresztő szálas ásványgyapot szigetelőanyagok alkalmazásával elkerülhetők a hasonló jelenségek.

Az URSA TECTONIC termékcsaládba tartozó szálasanyagok nemcsak kiváló hőátbocsátási értékkel (deklarált lambda érték) rendelkeznek és nagyon jó hangelnyelők, hanem mivel nyitott a szálszerkezetük, ezért páraáteresztők is egyben. Hagyják „élni” az épületet.

Komfortos tetőtér, komplex módszerrel

Az elmúlt évtizedekben lényegesen gyengébb minőségű tetőszerkezetek épültek kb. 0,408 W/m2K hőátbocsátási értékkel, amely nemcsak a jelenleg érvényes műszaki és energetikai követelményekhez viszonyítva aggasztó. Rosszabb szigetelő képességű (0,042-0,045 W/mK) és maximum 10 cm vastagságú szigetelőanyagot építettek be a 15 cm magas szarufák közeibe, csak egy rétegben. A szarufáknál vonalmenti hőhidak keletkeztek, mert a fa rossz szigetelő. A belső burkolat mögé gyakran páratechnikailag nem megfelelő mezőgazdasági fóliákat, kátránypapírokat építettek be.


A nyáron meleg, télen kifűthetetlen, nedvesedő és penészesedő tetőtereket komplex szigetelési rétegrenddel kell energetikailag felújítani ahhoz, hogy hőveszteségén érdemben javítani tudjunk.

Az URSA „kifelé hízlalt” tetőszigetelési rétegrendje azért vált közkedveltté, mert a munkálatok csak minimálisan érintik a már kialakított, lakott belső teret. A megoldás különlegessége, hogy valóban kívülről valósítható meg, mégpedig URSA TECTONIC APh ásványgyapot, zártcellás URSA XPS és URSA SECO tetőfólia termékek kombinált alkalmazásával. Költségtakarékos, mert a tetőszerkezetben több elem megmaradhat: a belső burkolat, a szarufa, és visszarakhatók a nem törött, repedt vagy szétfagyott tetőcserepek. Az ún. XPS-bakos rétegrendi kialakítással a szarufák felülete nem közvetlenül a téli hidegbe kerül majd, hanem mivel megkapja ezt a speciális extrudált polisztirol anyagból készült bakot hőszigetelő rétegként, a vonalmenti hőveszteség minimálisra csökken. A bak a vonalmenti teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA üveggyapot termékek megfelelő vastagságban történő beépítésére is.

Az URSA TECTONIC – köztük az APh ACOUSTIC – üveggyapot szigetelőanyagok összetételük és különleges gyártástechnológiájuk okán nemcsak megfelelnek a legmagasabb épületenergetikai követelményeknek, de méltán népszerűek sokrétű felhasználhatóságuk révén is. Könnyű súlyuk, kezelhetőségük, rugalmasságuk teszi őket elsődleges választássá.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10200/A_korszeru_a_koltseghatekony_