Palatető újra álmodva

2024-03-25 11:58:37 | Módosítva: 2024-03-25 11:58:47

A pala több mint 100 évvel ezelőtt forradalmasította a tetőfedőanyagok piacát. Tűzálló, szilárd, tartós tulajdonságait elsősorban az azbeszttartalmának köszönhette. A több évtizedig tartó diadalmenetet az azbeszt egészségkárosító hatásaira való ráébredés szakította meg. Tudnunk kell azonban, hogy az azbeszt nyers, feldolgozatlan formájában veszélyes, a vele dolgozóknál okozhat egészségügyi problémákat elsősorban az azbesztpor belélegzése következtében. Ugyanakkor a régi palatetők már annyira elöregedtek, hogy nem töltik be az eredeti funkciójukat, ezért ezek a tetők felújításra szorulnak.


A palatető elemeinek az eredetivel egyező pótlására nincs lehetőség, hiszen ilyeneket káros azbeszttartalma miatt már nem forgalmaznak. A lapokat nem szabad sem vágni, sem fúrni. Az elbontása rendkívül költséges, mert veszélyes az elbontás közben is, ezért speciális védőeszközök, munkavédelmi előírások és szaktudás szükségesek ehhez a munkához, és maga a hulladék is különlegesen veszélyes. Tudnunk kell azonban, hogy az utóbbi időben készült hullámpalák és síkpalák már nem tartalmaznak azbesztet, ezért a felújításuk, cseréjük is egyszerűbb. Ugyanakkor komoly műszaki (vízelvezetési, statikai, rögzítés technikai, épületfizikai) szempontokat vet fel a helyettesítő anyag kiválasztása, hiszen pl. ezeket az épületeket eleve úgy tervezték, hogy a falaknak, illetve a tetőszerkezetnek csak kis súlyt kellett megtartaniuk.

A régi palatető felújítása többféleképpen is lehetséges. A felújítás leggyakoribb módja, amikor a régi palára valamilyen fedőanyagot raknak. Emellett azonban a pala cseréjével is felújítható a tető. Mérlegelés esetén fontos figyelembe venni, hogy általában a régi palatetők ácsszerkezetei a síkpalához méretezett, könnyített ácsszerkezetek, ezért héjalás-csere esetén leggyakrabban szükség van a tetőszerkezet megerősítésére, vagy adott esetben komplett cseréjére is, ami jelentős többlet költségeket jelent a háztulajdonosnak.

Az elöregedett palatetők legolcsóbb felújítási módja a palatető festése. A palatető festéshez nincs szükség bontásra. A festés megkezdése előtt mindenképpen szükséges egy javítási munka; az elrepedt, eltörött palák pótlása, az elcsúszott palák megigazítása, majd a palatető tisztítása nagynyomású mosóval. Ez után következhet a mélyalapozás, majd a festés speciális festékkel. A bontás nélküli felújítás számtalan előnnyel jár, amelyek közül a legfontosabb, hogy költséghatékony, hiszen megspóroljuk a bontás és az elszállítás költségeit, de ráadásul a tető egy pillanatig sincs szabadon.

Egy másik gyors és biztonságos felújítási lehetőség a meglévő pala leborítása bitumenes lemezfedéssel. A bitumenes lemez felrakása előtt természetesen a tető hibáit ugyanúgy előbb ki kell javítani, és le is kell tisztítani a felületet. A letisztított palatetőt egy tapadást segítő anyaggal vonják be, és a bitumenes lemezt lángolvasztással rögzítik. A bitumenes fedőlemez legfőbb előnye a könnyű súlya és a kiváló tapadása. Nem terheli a tető régi szerkezetét, ezért nem szükséges megerősíteni a tetőszerkezetet. A bitumenes lemezzel a felújítás gyorsan halad, néhány nap alatt fel lehet újítani a tetőt. Még úgy is, hogy a munkának a jelentős részét a régi tető hibáinak a kijavítása és a letisztítása teszi ki.


Az előbbinek egy változata a palazsindelyes fedés. Természetesen most is ki kell javítani a palatető hibáit, és le kell tisztítani a tetőt. Itt azonban a bitumenes lemez helyett öntapadó réteges bitumenes zsindelyt raknak fel a tetőre. A lángolvasztásra itt nincs szükség, mert a méretre levágott zsindelylapokat a védőfólia levétele után ragasztják oda a megtisztított régi palatetőre. A palazsindelyes fedésnél megmarad a fedés térbeli hatása, mert a palára hasonló méretű, 36,5×35,5 cm-es öntapadó zsindelylemezeket ragasztanak rá az öntapadó felületükkel.

A régi palatető felújítható acél cserepeslemezzel is. A cserepeslemezek egyik legnagyobb előnye a kis önsúly, ami a termék beszerzésekor a szállításban is megmutatkozik, de ami ennél is fontosabb, hogy a tetőfedésnél minimális többletterhet kell a tető tartószerkezetnek elbírnia. A kis önsúlya miatt a palatető felújítása során minimális többletterheléssel kell számolni, így máris áthidalhatóvá válnak a szerkezeti komplikációk. Továbbá nem kell elbontani a régi palát, nem kell elszállíttatni a veszélyes hulladékot, és hosszú időre tartós és divatos új tetőfedés fogja védeni az épületet. Az acél alapanyagú, új cserepeslemez fedés alatt lévő, a külső környezeti hatásoktól védett régi pala már nem fog egészségügyi kockázatot jelenteni.


Végül a felújítást végezhetjük a hagyományos tetőcseréppel is. A tetőcserepes felújításnál is megmarad régi palatető. Itt is meg kell tisztítani a pala felületét, és erre a megtisztított tetőre kerül fel a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés. A palatetőre a szarufák vonalában ellenléceket fogatnak fel, és erre kerül a tetőfólia, amely a pára lecsapódása ellen véd. Ezután következik a kiválasztott cserépnek megfelelő lécezés, és erre kerül majd az új tetőcserép.

A tetőcserepes tetőfedés azonban még a legkönnyebb cserepekkel is jelentős súlyt rak a tetőre, ezért statikus szakmérnöknek kell megvizsgálnia a tetőszerkezet teherbírását, és csak akkor újítható fel a tető, ha elbírja a cserépfedéssel megnövekedett terhelést. A felújításhoz érdemes a könnyebb súlyú cserepek közül választani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10204/Palateto_Ujra_almodva