Segédlet a lemezcsavarok számára szükséges előfúrás meghatározásához

Mekkora legyen az előfúrás?

2024-03-26 12:59:07 | Módosítva: 2024-04-17 09:10:05

Az előfúrás mértéke elsősorban a csavar átmérőjétől függ. Értelemszerűen az előfúrás átmérője mindig a csavar magátmérője1 és a névleges átmérő2 közé esik.


További tényezők, amik az előfúrás mértékét befolyásolják:

A lemezvastagság

Minél vastagabb lemezbe szeretnénk behajtani a csavart, annál jobban meg kell közelíteni a lyukátmérővel a csavar névleges átmérőjét. Vagyis minél vastagabb lemezbe szeretnénk becsavarni a csavart, annál nagyobb furatot kell neki előkészíteni.

A lemez anyaga

Keményebb, nehezebben alakítható lemezekbe nagyobb átmérővel kell előfúrni, mint könnyen alakítható lemezbe.

Az előfúrás technológiája

Ha a lyukat nem fúróval vagy lyukasztóval készítjük, hanem forgácsolás nélkül, mángoroljuk vagy préseljük, akkor némileg nagyobb átmérőjű lyukat kell kialakítanunk.

Minden esetben végezzünk próbát, mielőtt a tömeges gyártást megkezdenénk!

Az alábbi táblázat minden körülmény esetén segít kiválasztani a megfelelő méretű előfúró szerszámot.

 


Ha korrózióálló lemezcsavarokkal dolgozik, és nem szeretne előfúrni, akkor válasszon Bi-metál3 önfúró NONOX lemezcsavarokat!


1. Magátmérő: a csavarszár átmérője menetmagasság nélkül, azaz menetároktól menetárokig mért átmérő.

2. Névleges átmérő: elméleti, azaz közvetlenül nem mérhető átmérő, megadható metrikus mértékegységrendszerben (mm-ben) vagy hüvelykben (inch-ben). Névleges átmérőkért lásd a fenti táblázatot!

3. Bi-metál önfúró lemezcsavar: a csavar két, egymással összehegesztett darabból áll: egy korrózióálló csavartestből és egy edzett acélhegyből.https://menet-trend.hu/

https://shop.menet-trend.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szerszámok gyors javításokhoz

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek...


Talajcsavarról általában

Egy építkezés legelső lépése és egyben az egyik legfontosabb fázisa az alapozás. Ez leggyakrabban betonozással történik, melynek előkészítése jelentős földmunkát igényel, a hosszú kötési idő...