Sóból készült lakberendezési tárgyak

2024-03-28 18:38:11 | Módosítva: 2024-03-28 18:42:48

Egyre több lakásban megtalálhatók már a különféle sókból készült lámpák, sótéglák, kis szobrok, melyek nem csak díszítik a belső teret, hanem egészségünkre is jó hatással vannak, valamint jelzik, ha túl magas a páratartalom.


A sóból készült termékekkel színe igen változatos, hiszen míg a Himalája só rózsaszínes-narancsos, vagy vöröses árnyalatú, a parajdi szürke, és ezeken kívül még többféle árnyalatú só létezik. Az ezekből készült tárgyak lehetnek csak díszítő célúak, de egyre több használati tárgy is megjelenik, mint a sótömbből faragott vágódeszka, vagy a sólámpa (akár színterápiás változatban is), de mécsestartók is készülnek sóból. Ezek a tárgyak szépek, a só kedvező élettani hatásai miatt hasznosak, valamint jól jelzik, ha a lakásban nem megfelelő a páratartalom, mert ha az túl magas, akkor a sólámpa például „könnyezni” kezd, hiszen ezek vonzzák a vizet, azaz a levegő páratartalmát is.

A só kémiailag NaCl, azaz Nátruim-klorid. A só az egyik legalapvetőbb fűszerező anyag a világon, mely nem növényi, hanem rendhagyó módon ásványi eredetű. Leggyakoribb felhasználása a tartósítás és az ételízesítés. A konyhasó kemény, rideg anyag, kristályai kocka alakúak, ütésre síkok mentén törnek, kisebb kristályokra. A só életszükséglet számunkra. Testünk fontos alkotóeleme, ott van oldott formában a vérünkben, a verejtékünkben, számos sejtanyagcsere folyamat résztvevője. Tehát sóbevitelre nagy szükségünk van, amit étkezésünkkel biztosítunk.


A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet. Szervezetünknek napi 5-10 g sóra van szüksége, de ez is egyénenként változó lehet. Az étkezések során 20-25 g sót fogyasztunk, ez a mennyiség viszont már nem ajánlott. A kellően fűszerezett étel ízét kiemeli, javítja a sózás, ám ha túlsózzuk az ételt, elnyomja a fűszerek ízét. A kereskedelemben többféle típus kapható, melyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében különbözhetnek egymástól.

A só a történelem folyamán mindig fontos alapanyag volt. A korábbi évszázadokban, amikor még a hűtőt nem ismerték, sóval tartósítottak. A 20. századig több országban monopólium volt sót előállítani, akkora haszon volt rajta. A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkorban is. Megbecsültségét jelzi, hogy számos népnél szokás a vendéget kenyérrel és sóval fogadni. Magyarország hosszú ideig gazdag volt sóbányákban. A máramarosi és a parajdi sóbányák termelése királyi monopólium volt. Erdélyből a sószállítók vízi úton, tutajjal hozták el a sót Szegedig, s ott raktározták, majd osztották el az országban.

Élettani hatása

A só a levegőben párologva jó hatású a légúti panaszokra, megfázásra, allergiára. Vannak, akiket orvosi ajánlásra küldenek sószoba terápiára, de a sóbányákban is sok helyen kialakítanak terápiás célú termeket, ahol a betegeknek csak annyi a feladatuk az állapotuk javulása érdekében, hogy bizonyos időt ott tartózkodjanak, és nyugodtan lélegezzenek. A tengerparti levegőhöz hasonló a sószobák és sóbányák levegője.

A sós víz (tengervíz) jót tesz a bőrnek, megszünteti a pattanásokat, fiatalítja a bőrt és antibakteriális hatás is jellemzi. Az antibakteriális hatás gargalizálás útján is hasznosul torokfájáskor, ezért érdemes langyos sós vízzel öblögetni. A sót fürdősóként is használhatjuk, ilyen formában mozgásszervi panaszokat is enyhíthetünk vele, de a relaxációs hatása is jelentős. Kedvező élettani hatásai miatt a sót egyre gyakrabban kezdték nem csak étkezési, hanem terápiás célra is használni, ami magával hozta a sólámpák és más tárgyak megjelenését. Míg étkezési sót lehet bányászni és tengervízből is kivonni lepárlással, a sóból készült tárgyak bányászott sóból készülnek.


A sólámpákról…

A sólámpák kellemes fényük és természetes megjelenésük miatt is kedvelt, a lakást otthonossá tevő elterjedt tárgyak lettek napjainkra. Bár egy sólámpa nem képes olyan mértékben a légteret sóval telíteni, mintha egy wellness hotel sószobájában üldögélnénk, de nem is hatástalan. Testi és lelki hatással egyaránt számolhatunk. A vöröses színű sólámpák energizálnak, aktivizálnak. A sólámpák színe nyugtathatja az ember lelkét, oldhatja a stresszt, kellemes hangulatot áraszt. A só, a levegőbe kerülve segítségünkre lehet náthás, allergiás időszakban, kedvezhet az asztma ellenes terápiának, könnyítheti a légzést. Amennyiben a levegő sótartalmának nagyobb mértékű telítésére van szükség, azt só-diffúzorokkal, vagy párologtatók használatával érhetjük el. Antibakteriális hatása akkor is hasznos, ha levegőtisztító céllal alkalmaznánk. A sólámpa segíthet ellazító és nyugtató hatásával az elalvásban.


Messziről érkeznek

A legtöbb sólámpát Kínában és Pakisztánban készítik, azaz jó messziről érkeznek ide hozzánk. Minden darab egyedi, kivéve a teljesen formára faragottakat. Jól mutatnak a hálószobában és a gyerekszobában is, légúti panaszok mérsékléséhez pedig lényeges, hogy minél közelebb legyen a sótömb ahhoz, akinek be kell lélegeznie a sós levegőt. Kaphatók sópipák is, melyek olyan inhalátorok, amiben só van, és e pipán keresztül véve a levegőt az a benne levő són az átjön, így nagyobb sókoncentrációt eredményez a légzőrendszerünkben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10209/Sobol_keszult_lakberendezesi_targyak