Zöld technológiák

2024-04-02 21:38:24 | Módosítva: 2024-04-02 21:42:52

Zöld energiák, zöld technológiák, környezetbarát anyagok – sok ehhez hasonló kifejezést hallunk mostanában. De vajon mi is a zöld és mitől zöld egy építkezés, vagy éppen egy építőanyag, egy technológia, egy folyamat. A zöld technológia összefoglaló név azokra a környezetbarát és fenntartható módszerekre, termékekre és szolgáltatásokra, amelyek csökkentik az emberi tevékenység káros hatásait. Fontos szempont ugyanakkor, hogy eközben továbbra is kielégíti a mai társadalom szükségleteit.


A fenntartható fejlődésért

A zöld technológiák fontos alapeleme a megújuló forrásból származó energia. Tiszta, megújuló energiaforrásnak minősül például a nap-, a szél-, a geotermikus és a vízenergia. Ugyanakkor a fogalom magába foglalja az energiahatékonyságot is. Ez olyan módszerek alkalmazását jelenti, amelyek csökkentik az energiafogyasztást: ma már léteznek energia-hatékony készülékek, épületek és járművek is. Ha az energiafogyasztásunk csökken, akkor csökken a hulladéktermelés, az energiaköltségek és az üvegházhatású gázok kibocsátása. A zöld technológiák fejlődésének gyakran gátja az a szemlélet, hogy ezek a módszerek, eszközök, rendszerek nyilván drágábbak, mint a hagyományos, és emiatt „nem éppen most” kéne elkezdeni alkalmazni őket. Ez azonban nem igaz, vagy csak esetenként és átmenetileg igaz. A zöld technológiák ugyanis rengeteg új lehetőséget rejtenek magukban, új területeket nyitnak az ipar és a mezőgazdaság számára, és sok új munkahelyet teremtenek.

Sok esetben a környezetbarát technológiákkal kapcsolatos befektetések kiváló megtérülést biztosítanak. Lehet, hogy a termékek vételára magasabb, de a berendezések gyorsan visszahozzák az árukat a pl. a villanyszámlán is megmutatkozó energia-megtakarításoknak köszönhetően. Vegyünk például egy hagyományos izzót és egy drágább LED izzót. Az utóbbi megvásárlása korábban költségesebb volt (ma már nem feltétlenül, pont azért, mert a gyártási technológia nagyot fejlődött), de élettartama évekkel túlszárnyalja egy hagyományos izzóét, és sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Ugyanez igaz számos más zöld beruházásra is, csak sokkal magasabb szinten.

A zöld technológia világa az építőiparban gyorsan fejlődik, és számtalan meghatározás létezik arra vonatkozóan, hogy mi a zöld technológia és milyen előnyöket kínál ebben az iparágban. A zöld technológia az építőiparban olyan új épületek előállítását jelenti, amelyeket környezetbarát anyagokkal, megoldásokkal építenek, és környezetbarát megoldásokat alkalmaz a késztermék, maga az épület – is.

Bár a zöld épületek építési költségei kezdetben kissé drágábbak lehetnek, a hosszú távú előnyök összességében kedvezőbbek a hagyományos módszereknél. Ezeket a különleges technológiákat úgy tervezték, hogy hatékonyabban használják fel az erőforrásokat, ami viszont alacsonyabb költségeket eredményez a tulajdonosok számára. Gondoljuk csak végig azt az anomáliát, hogy egy rosszul szigetelt, elöregedett nyílászárókkal szerelt ház egy korszerűtlen fűtéssel rengeteg energiát fogyaszt, miközben egy korszerű épület hőszivattyús fűtéssel és levegőztető rendszerrel ennek a töredékét. A napenergia-rendszerekkel felszerelt épületek akár 70%-kal kevesebb villamos energiát használnak, mint a hagyományos rendszerek. Az ellentmondás persze az, hogy az él a legolcsóbban, akinek volt lehetősége a zöld technológiák használatára.

Az olyan zöld technológiák, mint a napenergia, a szélenergia, az üzemanyagcellák, az e-mobilitás, az automatizálási technológia gazdasági hajtóerejének számítanak. A fenntarthatóság és a klímasemlegesség irányába történő társadalmi átalakulás új üzleteket generál, mivel a robotika és az automatizálás kulcsfontosságú technológiáknak számítanak az átmenethez. Ez már az automatizálási és robotikai megoldások iránti megnövekedett keresletben is visszatükröződik.


Még figyelemreméltóbb, hogy a zöld megoldásokat alkalmazó vállalatok pénzügyi hatékonysága is javult a hagyományos, zöld alkalmazásokat nem használó vállalatokhoz képest. Napjainkban a zöld átalakítás és építés gyorsan a korszerű üzleti hatékonyság egyik jellemzőjévé válik. A zöld technológia fontos része a fenntartható mezőgazdaság. Ez a kifejezés is olyan modellek és technológiák alkalmazására utal, amelyeknek hála elhagyhatjuk a környezetkárosító földművelési és állattartási gyakorlatokat.

A zöld technológiára való átállás munkahelyeket teremthet, serkentheti a gazdasági növekedést, és javítja a közegészségügyet a levegő- és vízszennyezés csökkentésével. A zöld energiaágazat a mai piacon a foglalkoztatási lehetőségek széles skáláját kínálja. Az építőiparban például szükség van a fenntartható megoldások terén megfelelő szakértelemmel rendelkező emberekre. A zöld technológia fontos megoldást jelent a világ számos környezeti kihívására, és hozzájárulhat egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újrahasznosítás az építőiparban

A fenntartható fejlődés filozó­fiájának és gyakorlatának igen sok összetevője van. Ilyen az újrahasznosítás előtérbe helyezése, mely nem kerülheti el az építőipart sem. Bár ez az iparág nem a...


Környezetbarát épületszigetelés

Valószínűleg a fa volt az egyike az első alapanyagoknak, amiből az őseink lakhelyüket építették. A Németh-Fa Kft. (Lenti) a legmodernebb CNC technológiával állít elő minőségi faipari termékeket,...