Falipanelek, bármelyik helyiségbe

2024-04-02 21:44:56 | Módosítva: 2024-04-02 21:50:06

A falipanelek piaca rengeteget fejlődött az utóbbi években. Ezek a belsőépítészeti anyagok megjelenésükkor még csak „mellékes” termékek voltak a barkács áruházakban, ám ma már találunk csak ezekre szakosodott webáruházakat, ahol nagy választékban kapható ez a méltán népszerű termék.


Az árak emelkedésével egyre többen próbálnak olyan megoldásokat találni lakásuk felújításakor, melyek kivitelezéséhez nem feltétlenük kell szakember. És az anyagköltség sem túl magas. A fali panelek nagyon ideálisak ilyen szempontból, hiszen maximálisan ellátják azt a feladatot, amit a korábbi falburkolatok, ám sokkal többféle változatban kaphatók, és falra helyezésük sokkal kisebb munka, mint ha például csempét raknánk föl. Arról nem is beszélve, hogy csempe cseréjekor a régit el kell távolítani, az újat meg feltenni, majd fugázni, ám fali panelek esetén azok a régi csempére is felhelyezhetők.


Egyre több funkciót kapnak

Korábban csak néhány változatban voltak beszerezhetők, a különböző csempemintákat, famintákat imitáló típusok, ám napjainkban már a nappali, az előszoba vagy a háló falára is kerülhet ilyen falburkoló, akár textiles vagy műbőrös és különféle térbeli, 3D-s kivitelű is.

A falipanelek e változataival akkor is gyorsan és hatékonyan átöltöztethető a lakás, ha nem az egész helyiséget burkoljuk be velük, csak egy falat, vagy csak egy fal részletét. Így is nagyon látványosak. A műbőr és textil falpanelekből „készíthető” falvédő, ágyvég, tv fal, előszobafal és sok más látványos megoldás is születhet. A konyha és a fürdőszoba esetén fontos, hogy vízállók és jól tisztíthatóak legyenek a fali panelek. Itt maradhatunk a klasszikus csempemintás változatoknál is.

A textiles- vagy műbőr panelek inkább a többi helyiségbe illenek. Nagyon jól tervezhetők, házilag könnyen felrakhatók, komfortosak, mert például egy ágy mellé téve – ha nem a hideg fal, hanem egy textiles panel van az ágy mellett – sokkal kellemesebb a hőérzet, a nem túl magas hőmérsékletre fűtött szobában is. Polisztirolból, parafából, cukornád rostból is készülhetnek e termékek, tehát nem csak látvány tekintetében, hanem az alapanyagukban is nagy a változatosság.Egyszerűen felrakhatók

A falburkoló panelek felrakása sem különbözik sokban a korábbi „sima” típusokhoz képest, természetesen egyes változatok kialakításukból adódóan nem vághatók, erre figyeljünk. A térbeli mintájú paneleket sima és síkfelületre lehet szépen felhelyezni. Az esetleges fali egyenetlenségeket, repedéseket ki kell javítani a falon a felhelyezés előtt, és ha a falfelület festett vagy nagyon sima, akkor durvára kell csiszolni a ragasztó jobb rögzítő hatása érdekében. Felrakás előtt fontos, hogy a falpanelek felvegyék a szoba hőmérsékletét, ezért legalább két napig tároljuk abban a helyiségben ezeket, ahová szánjuk. Ez az akklimatizálás a csomagolásból kivéve történjen. Ha a panel kissé meghajolt, akkor tároljuk úgy ez idő alatt, hogy újra kiegyenesedjen.

A különböző panelek esetén kövessük a használati utasítást. Van, amelyiknél mindkét oldalt kell alapozni a felragasztás előtt, más típusoknál csak az egyik oldalt. Az első panelek helyének a kimérése és felhelyezése a legkomolyabb feladat, hiszen, ha itt egy milliméteres eltérés adódik az elején, az méterekkel arrább – ahogy egymáshoz illesztjük őket – egyre látványosabb hiba lesz. Előre döntsük el, hogy hagyunk fugázási hézagot, vagy szorosan egymás mellé kerülnek a burkoló elemek. A hézagokkal az esetleges hibákat egy bizonyos mértékig tudjuk korrigálni.

Faltól falig felrakásnál, keresztbe haladjunk a falon, felülről lefelé a sarokból, ezáltal minimálisra csökkentjük az esetleges vágásokat. Tervezzük meg, hogy a vágások ne feltűnő részre essenek. Ha a munkát középről kezdjük, szem előtt kell tartani, hogy a felső és az alsó két szélén vágni kell majd a paneleket. Vágható paneleknél pedig örök igazság, hogy tervezni és mérni többször is, de vágni csak egyszer lehet…
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: falburkolás, falipanel

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10216/Falipanelek__barmelyik_helyisegbe