Mit tudnak a modern fűnyírók?

2024-04-17 08:51:08 | Módosítva: 2024-04-17 08:59:05

Egy modern fűnyíró nem csak a fűnyírásról szól. Ettől sokkal többet tud: a kertből egy kellemes helyet varázsol! 

Fűnyírás magasságállítással


A fű nyírása elősegíti annak növekedését, gyógyítja és megfiatalítja. De fontos a megfelelő vágásmagasság beállítása. Manapság a legtöbb fűnyíró több fokozatú állítást tesz lehetővé. Ilyen pl. a nagy teljesítményű Riwall RALM 4640 Spi önjáró akkus fűnyíró 40 V-os akkuval és indukciós motorral. Széles, hét fokozatú nyírásmagasság-állítást tesz lehetővé.

Mulcsozás


Egy átlagos gyep évente kb. 2 kg /m2 levágandó füvet „termel”. A mulcsozás a fű egy lépésben történő ártalmatlanításának és trágyázásának ökológiai formája. A speciálisan kialakított fűnyírópenge apró darabokra vágja a levágott füvet, és a gyepen hagyja, ahol az zöldtrágyaként működik. A Riwall RPM 5135 SD speciális mulcsozó fűnyíró a talajtakarás szakértője. Gyümölcsösök, rétek, kertek és egyéb füves területek egyszerű karbantartására tervezték. 2 az 1-ben funkcióval rendelkezik, ami a mulcsozás vagy a fű oldalra dobásának lehetőségét jelenti. A többfunkciós Riwall RPM 5135 4 az 1-ben önjáró benzinmotoros fűnyíró 4 lehetőséget kínál a fű kezelésére: gyűjtés, mulcsozás, hátsó kidobás, oldalsó kidobás. Szükség szerint váltogathatja pl. a klasszikus gyűjtést és a mulcsozást.

Túlburjánzott növényzet és gyomok eltüntetése


A félreeső területek kaszálásával, melyek gyakran gyomosabbak vagy parlagon hevernek, megszüntethetjük a gyomokat és az invazív fás szárú növényeket. Ennél a fajta kaszálásnál lehetőség van jobb minőségű, késes bozótvágó penge alkalmazására, ahol a fűnyíró motoros kaszaként funkcionál. Az erős, négyütemű Riwall RPB 360 4T bozótvágó könnyedén megbirkózik a magas fűvel és az erősen gyomosodott területekkel is. Az éles kések a kisebb fás szárú növényekkel is elbánik.

Fűnyírás a kert méretének megfelelően


A kisebb területekre kisebb vágószélességgel rendelkező gépek ajánlottak. Ma már választhat benzinmotoros, elektromos vagy akkus között. Kisebb területekre robotfűnyírók is alkalmasak lehetnek, mint pl. a Riwall Pro RRM 500 APP, amelynek, telepítése után csak meg kell adni az utasításokat, a többit magától elvégzi, és miután végzett, vagy lemerült visszamegy a töltőre. Közepes méretű, 1000 m2 körüli és nagyobb területekhez szélesebb és önjáró fűnyírók ajánlottak. Az önjáró funkció különösen hasznos a dombos/lejtős területeken. Választhatók benzinmotoros vagy akkus változatban. A kábel hossza miatt az elektromos fűnyírók nem ajánlottak ilyen típusú kertbe. Nagyobb terület esetén fűnyíró traktor használata ajánlott, amely a fűnyíráson és mulcsozáson túl trágyázásra, szállításra vagy más kerti feladat ellátására is alkalmas lehet. Különböző kiegészítők csatlakoztathatók mögé, ami bővíti a felhasználási lehetőséget. A Riwall Pro RLT 102 HRD kerti traktor hidrosztatikus váltóval és elektromágneses tengelykapcsolóval akár 5,5 ezer m2-es területekre alkalmas.


További információ és katalógus: www.riwall.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepszellőztetés, talajlazítás

Idén újra kicsit hosszúra nyúlt a tél, és az az időszak is, amikor pázsitunkat hótakaró borította. A hóréteg elolvadása után bizony a gyepet gyakran siralmas állapotban találjuk; üde zöld színe...


Robotfűnyíró újdonságok

Kicsik, kompaktak és mozgékonyak. Az AL-KO új robotfűnyírói 500 m2, illetve 700 m2 területteljesítménnyel a legtöbb kertben elegendőnek bizonyulnak. Hasonlóan a nagyobb típusokhoz teljesen...