De nem mindegyikre

Kötelező biztosítás a rollerekre is

2024-05-15 10:16:01 | Módosítva: 2024-05-15 10:20:04

Július 16-tól bővül azoknak a járműveknek a köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre. Az elektromos hajtású járműveknél a 25 kilogramm alattiakra akkor kell biztosítást kötni, ha legalább 25 km/h tervezési sebességük van. A 25 kilónál nehezebb járművekre akkor kell biztosítás, ha a tervezési sebességük legalább 14 km/h.


Az olcsóbb és általánosan elterjedt elektromos rollerek (Xiaomi, Ninebot) általában beleférnek a biztosítás-mentes kategóriába. Ezek súlya általában 20 kilogramm alatt van, és sebességük eleve maximálva van 25 km/h-ban. A prémium kategóriájúak azonban már kicsúsznak ebből a körből; nem csak súlyuk nagyobb az előírtnál, de sebességük is akár 40-60 km is lehet. A bérelhető, robusztus elektromos rollerek pedig a súlyuk miatt futhatnak ki a kategóriából. Valószínűleg minden rollertulajdonosnak érdemes majd magával hordania rollerének adattábláját, amivel igazolhatja járművét.


Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.


Ezután sem kell majd biztosítás a kizárólag emberi erővel hajtott járművekre (nem elektromos kerékpár, roller, gördeszka) és elektromos rásegítésű kerékpárokra, valamint kizárólag mozgássérültek által használt járművekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Most módosíthatod a lakásbiztosításodat

Sokan évekkel ezelőtt kötötték a lakásbiztosításukat, és azóta nem számolták újra a díjakat? A biztosító minden évben készít egy infláció-arányos korrekciót, azt általában tudomásul vesszük, de...


Gépjármű-biztosítások típusai és szabályai

Mit takar a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, és mi a CASCO? Mire terjed ki a kötelező, és mire nem? Milyen kötelezettsége van a biztosítónak, és milyen a fogyasztóknak? Ilyen és ehhez...