Erkély-napelem: ezek szerint mégis lehet!

2024-06-04 09:36:14 | Módosítva: 2024-06-04 09:39:31

Az Elmű Hálózati Kft. január végén adta ki az engedélyt, amely lehetővé teszi egy lakó számára, hogy pár napelemtáblát felszereljen az otthona erkélyén. Ez az engedély kiemelkedően fontos lépés, tekintettel arra a furcsa helyzetre, hogy míg Európa-szerte évek óta szabadon használhatók kisebb teljesítményű napelem-rendszerek, addig Magyarországon ezek telepítése eddig tilalmazott volt.


Az engedély ugyanakkor nem azt jelenti,…

…hogy a hagyományos értelemben vett erkély-napelemek mostantól egyszerűen és általánosságban engedélyezettek lennének Magyarországon. Azoknak, akik ezt az innovatív megoldást választanák, alaposan át kell gondolniuk a részleteket és a rendszer működését. Az Elmű Hálózati Kft. formálisan csak azt hagyta jóvá, hogy a lakó egy 800 watt teljesítményű invertert építsen be a lakás elektromos hálózatába, írja a G7.hu. 

Az inverter a napelemes rendszer kulcsfontosságú eleme, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja. Az áramcég mindig az inverterre adja meg az engedélyt, akár egy családi ház tetején, akár egy kisebb kapacitású napelem-rendszer esetén. Az inverter kapacitásának azonban nem szabad egyszerre 800 wattot meghaladnia. Ez azt jelenti, hogy az ELMŰ-t a napelemek típusa vagy száma nem érdekli, csak az számít, hogy az inverter ne szolgáltasson egyszerre 800 wattnál nagyobb áramot. Tehát az áramcég nem tesz különbséget a lakás bármely részén elhelyezett napelem-panelek és egy hetedik emeleti erkély-napelem között. Az eset alapján az látszik, hogy egy kisebb – technikailag leegyszerűsített – változatát engedélyezték a már megszokott családi ház méretű napelem-rendszereknek.


Valójában nem egy hagyományos értelemben vett erkély-napelemről van szó, de az elvek és engedélyezési eljárások hasonlóságai szembetűnőek. A napokban kapott jóváhagyásnak köszönhetően egy budapesti társasház hetedik emeletén megvalósulhat a napelemek telepítése az erkélyre. Ugyanakkor a magyar rendszer nem egy boltból hazavihető dobozos termék, és nem csupán a konnektorba csatlakozik. A kulcs a szabályozásban rejlik. Az inverter bekötése a villanyóra után egy villanyszerelő segítségével történik. A telepítés rendkívül gyors, akár egy-két óra alatt elkészülhet.

Fontos megjegyezni, hogy az erkély-napelem alapbeállításban nem táplálja be az esetlegesen feleslegesen termelt áramot a közműhálózatba. Ennek engedélyeztetése azonban elérhető, bár gyakorlati szempontból ritkán szükséges, mivel az erkély-napelemek fő célja a lakás napi áramszükségletének részleges vagy teljes kielégítése napközbeni napsütéses időben. Az erkély-napelemek elsősorban azért szükségesek, hogy a lakás olyan állandó fogyasztóit, mint a hűtő, bojler vagy a töltési módban lévő eszközök, napközbeni áramszükségletüket a lehető leginkább az erkélyről származó árammal fedezzék.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...


Számolgatnak a napelemesek

Bár egyes részletek még mindig függőben maradtak a napelemes elszámolások körül, azért nagyjából kibontakoztak az új szabályok. A meglévő, illetve az elmúlt időszakban engedélyezett napelemekre...