Helytakarékos fűtés

2024-06-24 18:23:53 | Módosítva: 2024-06-24 18:26:57

A Stiebel Eltron legújabb tárolós fűtőberendezései szükségtelenné teszik a központi vezérlés beépítését: az integrált C-Plus technológiának köszönhetően képesek önállóan meghatározni a következő napi hőigényt – és annyi energiát tárolni, amennyire várhatóan szükség lesz.


A C-Plus technológia az elektromos hőtárolós fűtést időjárásfüggő vezérléssel működteti. A C-Plus technológia különféle adatokat használ az intelligens számításokhoz: a helyiség aktuális napi hőigényén túl a felhasználó fűtési viselkedését és biztonsági tartalékot. A külső hőmérséklet is szerepet játszik: ez az érték a napi hőigényen keresztül közvetve szerepel a számításokban. A heti időzítő funkcióval rendelkező integrált szobahőmérséklet-szabályozóval kombinálva optimális energiafelhasználás és maximális energiaköltség-megtakarítás érhető el. Az innovatív C-Plus technológiával felszerelt tárolós fűtőtestek tökéletes megoldást jelentenek felújításkor, ha nincs központi vezérlés és nem tervezik utólagos felszerelését. Nagy előnye, hogy az éjszakai tárolós fűtőtestek külön-külön is cserélhetők – minden egyes készülék növeli a teljes rendszer hatékonyságát.

Hogyan működik a hőtárolós kályha?

A készülék „magja” nehéz kövekből áll, amelyek töltéskor 600 °C fölé melegednek. A tárolt hő leadása érdekében az elektromos tároló ventilátorai beszívják a helyiség levegőjét, ezt a levegőt a forró köveken keresztül továbbítják, majd a szellőzőn keresztül ismét kivezetik. A hőtárolós kályha statikus hősugárzással fűti a helyiséget a meleg felületen és a beépített ventilátorokon keresztül, melyeket a szobahőmérséklet-szabályozó kapcsol be és ki. Ez addig történik, amíg el nem éri a kívánt szobahőmérsékletet. Minél nagyobb a különbség a helyiség cél- és tényleges hőmérséklete között, vagy minél hidegebb van a helyiségben, annál több energiát kell elnyelni és tárolni éjszaka.

Mennyi ideig tartja a meleget egy ilyen fűtőtest?

A normál hőtárolós fűtőberendezésnek töltési és hőleadás ciklusa van. Legfeljebb 8 órán keresztül töltődik – általában éjszaka –, majd 16 órán keresztül leadja a tárolt hőt a környezetbe. Fontos megemlíteni az úgynevezett hőtartó képességet. A Stiebel Eltron készülékek esetében ez átlagosan 55 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy 16 óra elteltével a korábban tárolt hő 55 százaléka még elérhető a készülékben. A fennmaradó hőt statikus hőként engedi ki a helyiségbe. A fűtésünk ezáltal tiszta és környezetbarát módon valósul meg, még a helyszínen is emisszió mentesen. Veszteség nélkül alakítja át az elektromos áramot hővé. Sem kéménycsatlakozásra, sem fűtőtartályra nincs szükség, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. A készülék szinte hangtalanul működik.www.stiebel-eltron.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Milyen a jó kémény?

Összegyűjtöttük az ismérveket.


INFRATEMPŠ elektromos infrapanel

Manapság egyre jobban terjednek mind a lakosság, mind az ipari felhasználók körében, az INFRATEMPŠ elektromos infrapanelek. Ez a tendencia nem csupán a gázárak növekedésének és a gázellátási...