Mennyit fogyaszt egy keringető szivattyú?

2024-07-07 10:42:17 | Módosítva: 2024-07-07 10:47:30

Nagyon nem mindegy, hogy milyen keringető szivattyú működik a fűtési rendszerünkben. Nemrégiben az egyik világhírű vállalat, ami kimondottan ilyen készülékek gyártásával és forgalmazás foglalkozik, végzett egy felmérést, aminek az eredményeit közzé is tette.


A felmérésből kiderül

Egy hagyományos keringető szivattyú átlagosan évi 455 kWh villamos energiát használ el, ami 22 700 forinttól szabadítja meg az embert. Ezzel szemben, egy modern készülék mindössze 46,5 kWh energiát fogyaszt évente, ami csupán 2300 forintba kerül. Vagyis évente egy modern keringető szivattyú segítségével több mint 20 000 Ft-ot lehet megtakarítani. A hagyományos aszinkronmotoros változatok kora már leáldozóban van, mivel az EC-motor háromszor hatékonyabb ezeknél. Az újabb állandó mágneses motoroknál a fordulatszám szabályozása gyerekjáték, így nagyon könnyen beállítható a számunkra legideálisabb üzemmód. Az elektronikusan szabályozható fordulatszám jól igazodik a változó térfogatáramhoz. Üzembe helyezés előtt ki kell választani a megfelelő üzemmódot és/vagy jelleggörbét a fűtési hálózatunkhoz. A túlméretezés, azaz a túl magas fordulatszám választása nem ajánlott, mert ezzel csak feleslegesen pazaroljuk az energiát. Figyeljük meg, hogy milyen energiaosztályba tartozik az adott modell. Noha az A kategóriába tartozó modellek drágábbak, mégis sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a C, D, E, F, G besorolású változatok.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Norvég kandallóbetétek és fűtőpanelek

A tűztér vagy más néven a kandallóbetét a kandalló lelke, mely a fűtésért és a hatékonyságért felel. Az esztétikai kialakításon túl, a jó kandalló fontos ismérve a megfelelő tűztér. Ezért...


CO-vészjelzős csalók

Ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva szén-monoxid-érzékelőket ellenőriztek és árultak.