Összerágódás elleni szerelőpaszta

2024-07-08 14:41:35 | Módosítva: 2024-07-10 14:25:05

Rozsdamentes csavarok összerágódása:

  • NEM anyaghiba!
  • NEM korrózió okozza!
  • NEM gyakori jelenség, de előfordulhat!

A rozsdamentes és saválló acél egyik jellemző tulajdonsága a menetek „összerágódása” a felhasználás során. Ez nem tévesztendő össze a hagyományos csavarok összerágódásával, ahol a jelenség a megrozsdásodás következménye, és relatíve hosszú idő alatt alakul ki. Az ausztenites alapanyagú csavaroknál a jelenség rendkívül gyors, mivel már az első meghúzás során megtörténhet, hogy a menet úgy megszorul, mintha össze lenne hegesztve! Nem járunk messze az igazságtól, ugyanis hidegfolyás léphet fel a súrlódástól, és az érintkező felületek egymásba folyhatnak. Ez előfordulhat a még laza kötés esetében is, mielőtt teljesen meghúztuk volna a csavarzatot. Elég egy pont, ahol erőteljesebb a súrlódás a két érintkező felület között, és az egybeolvadás megtörténik. Ezt aztán már csak a legdrasztikusabb módon lehet visszabontani, a csavar elvágása, vagy elszakítása útján.

Módszerek az összerágódás megelőzésére

Az egyik legbeváltabb módszer a heterogén (eltérő) anyagminőségű kötés kialakítása, pl. A2-es minőségű csavarhoz A4-es minőségű anyát alkalmazni. Az A4-es minőségű anyag molibdén tartalma (ami az A2-ben nem szerepel) megakadályozza az összerágódást. A módszer hatékonysága nem 100%-os, de elterjedt és jó.

Az összerágódás kialakulásában meghatározó szerepe van a súrlódás által termelt hőnek, ezért minden módszer, ami csökkenti a csavar meghúzása során keletkező hőt, csökkenti az összerágódás esélyét is. Éppen ezért rozsdamentes csavarokat ajánlott a megszokottnál lassabban meghúzni. Ha csak lehetséges a rozsdamentes csavarokat kézi erővel húzza meg, és ha megszorulást érez, hagyja 1-2 percig hűlni a menetet, aztán óvatosan tekerje le az anyát és próbálkozzon egy másikkal és/vagy használjon szerelőpasztát! (A szerelőpasztákról lentebb olvashat.)

Tárolás és szállítás során figyeljen arra, hogy a csavarok menete ne sérüljön! Nagyméretű, nehéz csavaroknál gyakori, hogy szállítás során a csavarok menete összekoccan, és ettől sérül. A sérült menet sokkal nagyobb eséllyel rágódik össze.

Ha a menet szennyezett, az szintén növeli a súrlódást, és ezzel fokozza az összerágódás kockázatát. Ilyen szempontból veszélyes szennyezőanyag lehet a homok, a por, a fémreszelék stb. A szennyezett menetet összecsavarás előtt tisztítsa meg!

A fentebb említett megelőzési módszer a különböző gyártmányú paszták és spray-k alkalmazása. Ezeknél minden esetben fontos figyelembe venni a gyártók használati utasításait, mert ezek az anyagok az összerágódás megelőzése mellett kenést is biztosítanak!

  Létezik garantált összerágódás-mentesség

Van olyan kötőelem forgalmazó, aki az általa értékesített rozsdamentes kötőelemekre összerágódás elleni garanciát vállal.Ismerje meg Garancia programunkat!

Garantáljuk, hogy a Menet-Trend Kft-nél vásárolt rozsdamentes csavarok nem rágódnak össze, ha összeszerelés előtt OKS 250 összerágódás elleni szerelőpasztát használ. Minden 50.000 forintnyi megrendelés mellé egy kis tégely összerágódás elleni szerelőpasztát adunk ajándékba...

 

Mit tartalmaz az összerágódás elleni garancia?

Amennyiben OKS paszta használata és a szerelési technológia betartása ellenére a nálunk vásárolt rozsdamentes csavarok összerágódnának, visszafizetjük az összerágódott csavarok teljes vételárát. (Garanciánk 2012. szeptember 5. után vásárolt csavarokra vonatkozik. Időben korlátlan, egyetlen feltétele, hogy meglegyen a vásárláskor kapott számla.)

Mit tud az OKS 250 összerágódás elleni szerelőpaszta?

Megakadályozza a berágódást, beégést, hideg összehegedést, „Stick-Slip” jelenséget. Általános használatra ajánlott nemesacél csavarzatokhoz -40 - +1400 C-ig használható.

 https://menet-trend.hu/

https://shop.menet-trend.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire való a dodanya vagy más néven szegecsanya?

Ha úgy adódik, hogy lemezhez, csőhöz, zártszelvényhez kell valamit csavarral rögzítenie, akkor a következőket kell fontolóra vennie.


Uponor INOX

Tovább szélesítette portfólióját az Uponor azt új Uponor INOX rozsdanómentes acél, ivóvízre használatos rendszerével. Az Uponor új INOX rozsdamentes acél rendszere - amely rozsdamentes acél...