Kreatívan

Foltos falak

A maga módján mindenki szokatlanra, egyéni jellegzetességre törekszik, s ez alól az otthonunk sem kivétel. Mivel ez a lakásfestés ideális időszaka, az egyediséget kedvelőknek szeretnénk néhány érdekes, fantáziát és kreativitást igénylő falfestési módot bemutatni. A kreatív festés ugyanis egyre divatosabb, és egyszerű eszközökkel attraktív szobabelsőket lehet kialakítani. Ehhez pedig csak jól megválasztott szerszám és némi fantázia kell. Eredményeként szokatlan, divatosan foltos mintázatúra festhetjük lakóhelyiségeink falait. Az alábbiakban bemutatjuk az ehhez használható "mintázó" szerszámokat, és a festési technika néhány fogásához is adunk néhány tippet. A végeredmény ugyanis mindig a kreatív "házi piktor" ügyességétől, színérzékétől és türelmétől függ.

Mivel az ilyen falak kézi mintázással készülnek, kialakításuk időigényesebb a szokásos sima falfestésnél. A falak egyenletes simasága nem lényeges, de jól fedő alaprétegre szükség van. Az alkalmazott színeket mindig előzetes próbák alapján válasszuk ki, mégpedig lehetőleg egy nagyobb felületű, vastag, lealapozott kartonon. Érdemes áldozni rá, mert így nagyobb esélyünk lesz a sikerre. Ilyen nagy méretű kartonokat a dekorációs üzletekben szerezhetünk be. Ezen nemcsak az egymásra felkent színek és a mintázat összhatását ellenőrizhetjük, a próbák során a használt szerszám kezelésével, mintázó tulajdonságaival is megismerkedhetünk. Ez később lesz értékes tapasztalat, amikor már élesben, a falakon dolgozunk vele.
A színeknél általában arra törekedjünk, hogy vagy a világos alapra egyre sötétebb tónusú minták kerüljenek fel, vagy sötétebb alapra egyre világosabb mintázatok kialakításával deríthetjük az alapszínt. Ez eleinte élvezetes játék, ám ne feledjük, hogy nagy felületeket kell így befestenünk, és ott már nem biztos, hogy előnyös lesz az összhatás.
Továbbá arról sem ajánlatos megfeledkeznünk, hogy alkotásunkkal mindenképpen együtt kell élnünk legalább egy évig, a megfontoltság és visszafogottság tehát ajánlatos. Célszerűbb, ha első próbálkozáskor egyszerűbb, pl. mintázókesztyűvel kialakított mintázatot választunk, amivel gyorsan dolgozhatunk, és tévedni sem tudunk nagyot. Ha több színből, struktúrahengerrel kialakított mintázatot szeretnénk készíteni, próbálkozásunkhoz egy kisebb helyiséget válasszunk, és az itt szerzett tapasztalatok után fogjunk esetleg a lakószoba ilyen módon történő kifestésébe. A továbbiakban nézzük meg, hogy a különféle mintázó eszközökkel milyen mintázatú felületet készíthetünk.
3A poliészter anyagú mintázókesztyű talán a legegyszerűbben használható eszköz (1). A fehérre alapozott, vagy glettelt, majd színre festett falra a harmonikusan hozzá illő fallazúrt használva teljesen szabálytalan foltokkal tarkított mintázatot érhetünk el (2). Ezt a hatást a kézfejünkre húzott, lazúrfestékbe mártott, kinyomkodott szőrű kesztyű tetszés szerinti mozgatásával érhetjük el. A kesztyűnek csak az egyik oldala alkalmas festésre. Mozgás közben síkban akár el is forgathatjuk, a falra kent festéknyomokat a tenyerünk nyomásával és irányváltoztatásokkal variálhatjuk. Így érdekes, finom szálmintás nyomokat hagy a falon. Mintázás közben arra ügyeljünk, hogy a teltebben lazúros részek ne alkossanak erőteljes, összeadódó mintát. Ezt egy nagyobb falfelület mintázását követően a szoba közepéről nézve ellenőrizzük, és a szembetűnően összeadódó sötét foltsávokat a kesztyű szőrével szétdörzsölve, esetleg visszamosva tompítsuk.
4Hasonló mintázatot készíthetünk gumikorongra feszített juhbőr polírkorong segítségével is (3). A korong csapjára erősítsünk falécet, hogy könnyű legyen a kezelése, és a mintázó kesztyűhöz hasonlóan használjuk a fal mintázásához.
A kiválasztott színűre festett vagy glettelt falakon flokkoló struktúra hengerrel (4), illetve különféle szivacskeféket használva az előbbinél finomabb, de markánsabb megjelenésű mintázatokat is kialakíthatunk. A struktúra hengerrel ugyanúgy lehet dolgozni mintázáskor, mint a festőhengerrel. Alapszínre festett falra más tónusú és színű festékkel, azonos irányú, visszafogott tempójú hengereléssel a festék fedőképességétől függő mintázatot érhetünk el, amit esetleg más színű festéket használva tovább dúsíthatunk, finomíthatunk. A hengerelést azonban az összes falfelületen azonos irányban célszerű elvégeznünk, különben a kialakult mintázat nem lesz kellően egyöntetű. Persze ez nem olyan nagy baj, ha az ilyen foltok nem nagy felületen és ritkán jelennek meg. Ilyenkor a többi falrészt kell ezekhez igazítanunk, majd esetleg egy újabb és áttetszőbb lazúrfesték felhengerlésével változtathatjuk összességében finoman szórt szemcsés hatásúvá (5). Ezt pl. fűrészporos tapéta átfestésekor nagyon gyorsan és könnyen elérhetjük.
5A lapos szivacs szerszámok két-három rétegből állnak. Pontosabban közülük egynek a mintázó felülete durva műanyag sörtékkel borított, a másik kettőé pedig sűrű, lágy és nagylyukú kemény anyagból készült (6). Ezek hullámos oldala, vagy lapos struktúráló felülete nagyon eltérő mintázatok kialakítására ad lehetőséget. A sörtés rész kimondottan kapart mintázat kialakítására alkalmas, ha a frissen felterített festéket a sörtékkel össze-vissza keféljük. A szerszámot bizonyos fokig szabályosan, pl. függőlegesen, majd erre közel merőlegesen mozgatva is használhatjuk, de ha ez a mintázat nem tetszik, összevissza keféléssel megszüntethetjük a hálós mintázatot. Nagyon áttetsző lazúrt használva, kefélve, még hatásosabban tompíthatjuk az alapmintázatot. Hasonló hatású mintázatok kialakítását teszi lehetővé a struktúrázó szivacskefe, míg a lágy szivaccsal egész sűrű mintázatokat hozhatunk létre, pl. körkörös mozgatás közben (7).
10Az ún. tupfoló technikához használhatunk tengeri szivacsot is (8), amellyel - több különböző színű festékbe mártva - rendkívül erőteljes hatású, strukturált falfelületeket készíthetünk (9). Ez természetesen nagyon időigényes feladat, hiszen a bemutatott mintázathoz a narancssárga, vörös és fekete, vagy sienna barna festékbe mártott szivacscsal háromszor kell közel egyenletesen végignyomkodni az összes falfelületet.
Akik gyorsabb eredményt szeretnének elérni, azok a különféle struktúra hengereket (10) használják. Ezek bármelyikével igen plasztikus mintázatokat készíthetünk. Közép erősségű színező festéket használjunk, és a hengerek bármelyikével előbb függőlegesen, majd erre keresztbe hengerelve változatos mintázatok alakulnak ki a falon. Azzal is megpróbálkozhatunk, hogy e mintázatokat festék visszaszedésével tegyük plasztikusabbá (11, 12, 13). Ehhez azonban gyakran kell a hengerről a felszedett festéket letörölni, hogy a felületükre a felesleges festék feltapadhasson.
A bemutatott mintaváltozatokon kívül még számtalan színvariáció és strukturálási mód kombinációja létezik, s tényleg csak rajtunk és az ötletességünkön, ügyességünkön múlik, hogy valójában milyen egyedi falmintázatokat leszünk képesek megvalósítani a bemutatott kreatív festőeszközök segítségével, amelyeket az EuRoll Kft. kínálatából választottunk ki.

11a 11b

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: foltos, fal, minta

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1035/Foltos_falak