Algatermesztés, ez lehet a zöldségtermesztés új ágazata

2024-09-11 21:12:08 | Módosítva: 2024-09-11 21:18:05

Az algákkal hazánkban leggyakrabban táplálékkiegészítőként találkozhatunk. Pedig ennél sokkal többféle hasznuk van, egyes országukban közkedvelt zöldségek, a napi étkezés részei. A termesztésük elég rendhagyó, de ennek ellenéra már házi algatermesztő szettek is beszerezhetők.


Az algák fotoszintézisre képes változatos megjelenésű növények, ám gyökereik, leveleik, szöveteik nincsenek, még akkor sem, ha egyes fajoknál ez úgy látszik. Vannak köztük mikroszkopikus méretűek, de némelyek telepeket alkotnak, így akár többméteresnek is tűnhetnek, annak ellenére, hogy az nem egy növény, hanem egy egész telep. Az algák (vagy moszatok) közül a legapróbbak kisebbek, mint 3 nanométer, a legnagyobb tengeri algák telepeinek hossza pedig a 300 métert is elérheti. Az ősemberek először úgy fogyasztottak algákat, hogy nem is tudtak róla, de amikor a patakok, folyók vizéből ittak, akkor abban biztosan voltak algák is. Később ez tudatossá vált, amikor már makroszkopikus méretű fajaikat ették lepény vagy szószok formájában.

Nálunk a tengeri fajok közül legismertebbek a Spurilinák, melyek étrendkiegészítőként kaphatók, de a Nori is ismert, ami a szusi készítés alapanyaga. Természetesen az édesvizekben is bőven vannak algafélék, bár ennek inkább kellemetlen oldalát látjuk: ha egy tó vize nyáron túlmelegszik, vagy túl magas lesz a tápanyag tartalma, akkor „algavirágzás” következik be, ami e növények felszaporodását jelenti, és ilyenkor nem annyira kellemes a zavaros vízben strandolni.


Egészséges táplálékok

Az algák kémiai összetétele egy fajon belül is igen nagy különbségeket mutathat, amit az élőhelyük befolyásol. A Chlorella fajok fehérjetartalma a száraz tömegüknek a 40-50 százaléka, de más fajoknál ez 60-71 százalék közötti is lehet. Más, hagyományos fehérjeforrásokkal szembeni előnyük, hogy mikroalgákból 1 kg protein kinyeréséhez 2,5 m2-nél kisebb területre van szükség. Sertéshús esetén ugyanez a mérőszám 47-64 m2, baromfihúsnál 42-52 m2, a marhahús esetén pedig 144-258 m2 földterület szükséges egy kilogramm fehérje előállításához. Emellett az algák termeszthetők olyan helyeken is (víztározók létesítésével) amelyek más módon mezőgazdasági célra nem használhatók. Mivel az édesvíz egyre nagyobb kincs, az is szempont, hogy az algatermesztés édesvíz szükséglete sem nagy.

Fontosabb színanyagaik között találhatók a karotinoid vegyületek, a fikobiliproteinek és a klorofill, ezek antioxidáns és egyéb károsanyag-megkötő tulajdonságaik miatt az egészséges táplálkozás jó kiegészítői. Vizsgálatok szerint az egyes algafajokban megtalálható fikocianin az előbbiekhez hasonló hatású, daganatellenes, antioxidáns hatású, az ártalmas anyagok toxicitását csökkentő, immunerősítő, vérképzést fokozó és antivirális hatással is rendelkező vegyület, aminek köszönhetően az algák között gyógyhatással bíró fajokat is találunk.


Az alga-biomassza és kivonatai sokféle termék alapanyagaként szerepelhetnek. Gélek, kapszulák, tabletták, rágógumik, snack-ételek tészták és üdítőitalok gyártására is alkalmasak. Állati takarmányként például a halgazdaságokban is fontos az algák szerepe. A mikroalgákat ételek színezésére, zöldebbé tételére is használják, de más színanyagokat is tartalmaznak e fajok. A flamingók szép színüket is bizonyos mértékben az általuk elfogyasztott algáknak köszönhetik. A szennyvizek tisztításában is szerepet kapnak ezek a növények, annak biológiai tisztításában segítik az emberiséget.


Rendhagyó módon termeszthetők

Nem a hagyományos módon lehet szaporítani és nevelni e fajokat, a vicces oldaláról nézve a technológiát: öntözni sem kell ezeket a növényeket – mivel mindig vízben vannak. (Ellenpélda a csigatenyésztés, azok ugyan állatok, de „öntözni” kell őket). Algákat tengeri akvakultúra farmokon is termesztenek, főleg Ázsiában. Világviszonylatban egyelőre elenyésző számban, de Európában is vannak már ilyenek. Ám kontinensünkön is cél, hogy az évtized végére megtöbbszöröződjön a növényi tengeri táplálékok termesztésének a mennyisége. Számos kutatás folyik – például svédországi kísérleti tengeri farmokon is – annak érdekében, hogy a növénytermesztés e – nálunk még újnak számító – technológiája gazdasági szempontból minél hatékonyabbá váljon, és emellett cél a termesztett algák proteintartalmának emelése is. A növényvédelem is központi kérdés a kutatók között, hiszen itt is jellemzőek a kártevők, melyek a tengeri csigák és kagylók közül kerülnek ki. A jelenleg termesztésbe vont tengeri algák fehérjetartalma eléri a 30 százalékot, ami a szója vagy a hús proteintartalmához hasonló mértékű. Az algák is egy alternatív lehetőséget biztosítanak majd a rovarfehérje tartalmú termékek mellett a húsfogyasztás csökkentés melletti fehérjepótláshoz a táplálkozásunkban.

Nem túl igényesek

Ezeknek az élőlényeknek a fenntarthatóság kapcsán is nagy szerepük lesz, hiszen megkötik a légkörből a szén-dioxidot, közben oxigént bocsátanak ki, tehát gazdasági jelentőségük mellett környezetvédelmi szempontból is előnyös az algatermesztés. Tág tűrésű, nagy alkalmazkodó képességgel rendelkező élőlények, melyek a hőmérséklet, a sótartalom és a kémhatás tekintetében nagy különbségek mellett is képesek életben maradni. Víztározókban sivatagi körülmények között is termeszthetők, akár más élőlényekkel együtt is. Spanyolországban üvegházakban, tartályokban is termesztenek algákat. Előbb szűrik és sterilizálják a vizet, majd UV sugárzással a baktériumokat és gombákat is eltávolítják belőle, végül beállítják az ideális kémhatást. Ezután beoltják a vizet az algával. A termesztés különböző szakaszaiban különböző tápanyag-összetételt igényelnek ezek a növények. A szaporodásuk ütemében figyelni kell a populáció sűrűségét a hordókban, mert egyensúlyban kell legyen az állomány a hely méretével és a vízben lévő tápanyag mennyiségével.

Algás kiskert szettek

Nem csak az üzemi méretű algatermesztésnek van jövője. Egyre többen hobbiból kezdenek bele ebbe a tevékenységbe, és egy akváriumban, vagy egy kerti tóban kezdenek algatermesztésbe. Ehhez algatermesztő induló szetteket lehet beszerezni. Amellett, hogy ez egy érdekes hobbi, háztartási méretekben haszna is lehet. Egy ablakban tartott akváriumban annyi algát meg lehet termelni, amivel egy átlagos fogyasztó étrendje optimálisan kiegészíthető. E mini algafarmokban legegyszerűbben a Spirulina algát lehet tartani. Ennek kedvező egészségügyi hatásai vannak és már kis mennyiségben is megéri termelni, hiszen személyenként naponta néhány gramm már elegendő belőle.

Termesztésekor nagyon kell figyelni, hogy más káros mikroorganizmusok ne kerüljenek bele a tenyészetbe. Aktív szénen átszűrt vízre lesz szükségük, pH beállítással és megfelelő tápanyaggal kiegészítve. „Beoltás” után egy ideig elég híg a kultúra, de ahogy szaporodnak az egyedek, úgy sűrűsödik be később a tenyészet. Minél több fényt kapnak az algák, annál gyorsabban szaporodnak. A betakarítás házilag úgy történik, hogy egy sűrű textilen átszűrjük az algás vizet, amin fennakadnak azok, zöld pasztaszerű formában. Frissen is fogyaszthatók, de fagyasztva, vagy szárítással is tartósíthatjuk e növényeket. Egy 40 literes akváriumból kétnaponta egy evőkanálnyi friss alga kitermelhető és elfogyasztható. Rendszeresen gondoskodni kell a maradék kultúra tápanyag utánpótlásáról. Egy kultúra 4-6 hónapig tartható fönn, utána teljes vízcserére, és a tenyészet újraindítására van szükség. Külföldről rendelhetünk termesztő szettet, ami kiegészítve akváriummal, és a szükséges apróságokkal, körülbelül százezer forintnak megfelelő összegből hozható ki. Természetesen a későbbiekben már jóval kisebb költséggel működtethető egy ilyen otthoni hobbi algafarm.







További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Algásodás és falpenész

Csupán 3 lépésben, akár mi magunk is megoldhatjuk ezt a problémát. Elsőként a fertőzött beltéri fal- és mennyezetfelületeket egy nedves ruhával alaposan megtisztítjuk. Majd amikor a felületek...


Algásodás az épülethomlokzatokon

A homlokzatokon megjelenő algásodás okainak hátterében térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak. Az elmúlt években a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző moszatok...