Bazsalikom, az egyik legkedveltebb zöldfűszer

2024-09-24 08:06:29 | Módosítva: 2024-09-24 08:16:43

A fűszereket egyrészt szárítva és őrölve használjuk, de egyre többen kedvelik a zöldfűszereket, melyeket frissen leszedve egyből az ételekhez adhatunk. A bazsalikom nem véletlenül egyike a leggyakrabban használt zöldfűszereknek, az áruházak állandó zöldfűszer kínálatának az állandó tagja a snidling, menta, oregánó és kakukkfű mellett. E népszerűségnek van alapja: nagyon sok változata van színben és ízben egyaránt, és a felhasználási módoknak csak a kreativitás szab határt.


Nem csak fűszerez, gyógyít is

A bazsalikom (Ocimum basilicum) általános erősítő, étvágyjavító, gyomorerősítő, görcsoldó, szélhajtó, béltisztító, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatású. Idegnyugtató, szorongásoldó, tisztítja az elmét, fokozza a koncentrálóképességet, serkenti az emlékezetet, csökkenti a stresszt. Csillapítja a fejfájást, a migrént, a nátha és az influenza tüneteit. Magas antioxidáns tartalmú, aromás levelei a teázáshoz is remekül illenek. Külsőleg sérülésekre, csípésekre, vágásokra helyezzünk megmorzsolt bazsalikomleveleket. A „királyi” fűszer friss leveleit borba áztatva jó erősítőszert kapunk. A levelekből készített főzet enyhe hashajtóhatással bír, és növeli a szoptató anyák tejelválasztását. A bazsalikomkúra eredményesen enyhítheti a menstruációs fájdalmakat. Virágzása előtt szedjük ezt az egynyári növényt, mely cserépben is remekül nevelhető. Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk nevelgetni a növényünket, figyeljünk rá, hogy időben eltávolítsuk a virág szárát. A paradicsomos ételek, levesek, mártások, saláták, pástétomok, fehérbabfőzelék kedvelői rajonganak érte. Ecet, likőr és mustár ízesítésére is érdemes kipróbálni. A gyümölcsök közül jól társítható szamóca, cseresznye, málna, szeder, ribizli, szőlő, körte, alma, narancs, és grapefruit mellé.


Messziről jött

Az Indiában őshonos, édes illatú szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum), immunerősítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, köptető, probiotikus, antihisztamin hatású. A görög, cserjés bazsalikom különlegessége, hogy a többitől eltérően, évelő. A legismertebb „genovai” mellett, ami nagy zöld hólyagos levelű – ez kapható a legtöbb helyen – még igen sok különféle ízű és megjelenésű fajtát találunk, hiszen van citrom-, valamint fahéjillatú, bíborszínű változata is.







Sok felhasználási módjából egy kis ízelítő

Bazsalikomos-citromos vaj: keverjünk habosra 100 g puha vajat, adjunk hozzá egy kis csokor apróra vágott bazsalikomot, 2 kávéskanál citromlevet, és negyed kávéskanál citromhéjat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tekerjük alufóliába, hűtsük le. Szeletekre vágva tálaljuk.

Babpástétom bazsalikommal: 250 g főtt, fehér babot turmixoljunk össze 2 evőkanál semleges ízű, hidegen sajtolt olajjal. Ízesítsük sóval, néhány apróra vágott bazsalikomlevéllel.

Bazsalikomos kőrözött: 250 g túrót villával törjünk meg. Keverjünk hozzá 100 ml tejfölt, 50 g vajat, egy kis fej vöröshagymát lereszelve, sót, 1 teáskanál őrölt fűszerköményt, 1 evőkanál őrölt pirospaprikát és egy kis csokor finomra aprított bazsalikomot. Tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek.

Zöld mártás: robotgéppel készítsünk darabos pasztát egy durvára vágott mogyoróhagyma, 2 fokhagyma, 30-30 g bazsalikom, petrezselyem és koriander, 30 ml olaj, valamint 1 citrom levének felhasználásával. Keverhetjük kifőtt apró tésztához, burgonya nudlihoz.

Genovai pesto: mossunk meg és hagyjunk megszáradni 30 bazsalikomlevelet. Mozsárban zúzzuk össze a leveleket, 2 evőkanál fenyőmaggal és 1 gerezd fokhagymával. Adjunk hozzá 1-1 evőkanál reszelt parmezán és pecorino sajtot. Öntsünk hozzá annyi extra szűz olíva olajat, hogy kellemes állagú masszává álljon össze.

Bazsalikomos salátaolaj: tisztítsunk és szárogassunk meg 3 friss bazsalikom hajtást. Helyezzük üvegbe 6 szárított és betépkedett babérlevél és 2 fokhagymagerezd társaságában. Öntsünk a növényekre fél liter kiváló minőségű, lágy ízű olíva olajat. Két hét érlelődést követően mennyei magaslatokba emelhetjük vele a paradicsomos, sajtos ételeket.

Fűszerecet bazsalikommal: mozsárban zúzzunk meg 1-1 csokor zöld és vörös bazsalikomot, tegyük egy nagyobb üvegbe. Öntsünk rá 900 ml fehérborecetet. 10 napig érleljük napos helyen, majd szűrjük át kisebb üvegekbe, és azután hűvös, sötét helyen tartsuk.

Szamócás-bazsalikomos ecet: tegyünk egy befőttesüvegbe 100 g durvára darabolt bazsalikomot, 200 g enyhén megtört szamócát, öntsünk rá 250 ml fehérbor-ecetet. Érleljük egy hétig, majd szűrjük át és tegyük kiöntővel ellátott ecetes üvegcsébe. Tároljuk hűvös, sötét helyen. Amennyiben hosszabb ideig szeretnénk tárolni, vagy ajándékba szánjuk a palackozás előtt forraljuk fel az ecetet.




Pestos lasagne: 50 g vajat felolvasztunk egy lábasban, beleszórunk 50 g lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük 7-8 dl forró tejjel vagy vízzel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. 100 g friss bazsalikomot zúzzunk meg mozsárban 80 g diófélével. Keverjük a fehérmártásba a bazsalikomos pépet, és töltsük a tésztalapok közé. Reszelt sajttal megszórhatjuk a rétegeket, és a tetejére is hintsünk. 180 °C-on aranybarnára sütjük.

Cukkinifőzelék bazsalikommal: egy közepes fej vöröshagymát vágjunk apróra, és kevés kókuszolajon futtassuk át. 500 g zsenge cukkinit daraboljunk fel, majd adjuk a piruló hagymához, sózzuk, borsozzuk és kevés víz hozzáadásával, fedő alatt pároljuk készre a cukkinit. Öntsünk rá 200 ml szójajoghurtot, vagy más növényi főzőkrémet. Zárjuk el a hőforrást, és keverjünk bele egy finomra reszelt fokhagymagerezdet, végül szórjuk meg durvára vágott bazsalikommal.

Zöldcitromos-bazsalikomos vodka: egy széles szájú üvegbe tegyünk 5 kissé megnyomkodott bazsalikomhajtást és egy vékonyan felszeletelt bio zöldcitromot. Öntsünk rá fél liter vodkát, 2 hétre tegyük sötét, hűvös helyre. Szűrjük át, és tartsuk hűtőszekrényben.

Gyümölcszselé bazsalikommal: 1,5 kg gyümölcsöt (málna, szeder, szamóca, őszibarack stb.) mossunk meg, csepegtessünk le és törjünk össze. 250 ml vízzel együtt forraljuk fel, majd sűrű szövésű szűrőn vagy kendőn szűrjük át. Alaposan nyomkodjuk ki, kb. 1 liternyi színes és ízes levet kell kapnunk. A gyümölcsléhez adjunk egy csomag zselésítő port és a szükséges mennyiségű cukrot, forraljuk fel. Rotyogtassuk a használati útmutatóban megadott ideig, majd adjunk hozzá az utolsó pillanatban 2 csokor megtisztított és feldarabolt bazsalikomot. Keverjük el, és még forrón töltsük sterilizált üvegekbe.



Stressz-csökkentő bazsalikomtea: néhány bazsalikomlevelet forrázzunk le egy csészényi vízzel, 10 perc állás után szűrjük le, és kortyolgassuk el.

Fejfájás elleni balzsam: 20 g puha sheavajban (karitévajban) keverjünk el 10 csepp levendula, 5 csepp gaultheria, 5 csepp menta, 3 csepp bazsalikom illóolajat.

Gyógyméz köhögésre: 500 g folyékony mézbe tegyünk 4-4 teáskanál bazsalikomot, kakukkfüvet és majoránnát. Négy hét áztatás után távolítsuk el a növényeket, tegyük a mézet tiszta üvegcsébe, és tároljuk hűtőszekrényben. Mindenképpen címkézzük és dátumozzuk fel. Fogyasszuk el mielőbb, mivel a friss növények víztartalma miatt a méz eltarthatósági ideje csökken. Naponta 3-6 alkalommal egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Csípésekre: morzsoljunk össze 1- 2 bazsalikomlevelet és kenjük a csípés helyére. Megelőzi a bedagadást, és enyhíti a fájdalmat.



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűszertartók: melyek öltöztetik a konyhát

A fűszernövények előnyeit egyre többen felismerik, hiszen igazán ezek teszik élvezhetővé, ízletessé ételeinket, előnyös élettani hatásaik mellett. A fűszerek azonban a konyhát is díszíthetik,...


Az agroszövet és geotextil kiskerti felhasználás

A kertben sok esetben szükséges lehet a talaj fedése. Ez a módszer segít a gyommentesen tartásban, megőrzi a talaj hőmérsékletét, és a vízháztartásra is jó hatással van, csökkenti a kipárolgás...