Az optimális tűzifa

2024-11-29 12:13:24 | Módosítva: 2024-11-29 12:13:44

Hazánkban ma is sokan fűtenek fával. Van olyan terület, ahol nincs is erre alternatíva, máshol anyagi megfontolásból és megint máshol hobbiból – egy szép kandallóban, cserépkályhában. A fafűtés kulcsa a jó tűzifa. Fontos a megfelelő, elfogadható árú fa beszerzése, de ugyanilyen fontos a tüzelőanyag előkészítése és a tárolása is, legalább a fűtési idény végéig.


Faválasztás, faelőkészítés, fatárolás

A fa nedvességtartalma kritikus tényező: ha a fa nedves, akkor nem ég olyan hatékonyan, és kevesebb hőt termel. Több fa szükséges ugyanazon hőmennyiség eléréséhez, mint amit egy szárazabb fa kevesebb mennyiségben képes nyújtani. Az ideális fa nedvességtartalma körülbelül 20% alatt kell, hogy legyen. A száraz fa nemcsak hatékonyabb, de a kéménynek is kedvez, mivel a nedves fa égetésekor nagyobb mennyiségű korom és lerakódás képződhet. A nem megfelelő tüzelőanyag használata, mint például nedves fa vagy nem megengedett anyagok, jelentősen növelheti a károsanyag-kibocsátást, ami rontja a levegő minőségét otthonunkban és a környezetben is, illetve károsíthatja a kandallót, a kéményt. Fontos, hogy száraz keményfát használjunk a kandallóban, mint például bükk, tölgy, akác, gyertyán, kőris, éger vagy gyümölcsfák. Ezek a fajták nyugodt lánggal égnek, és nagyobb fűtőértéket biztosítanak, mint a puhafák.

A helyes tűzifaválasztás és tűzifahasználat nemcsak megtakaríthatja a fűtési költségeket, de kellemesebbé is teheti a tűz melletti időtöltést, miközben a kandalló és a kémény élettartama is meghosszabbodik. A keményfák sűrűsége és tömörsége miatt több energiát képesek tárolni és hosszabb ideig égnek. Emellett alacsonyabb nedvességtartalommal rendelkeznek, ami növeli az égés hatékonyságát. A használható fahasábhossz kandallónként változó, de általában 30-60 centiméter közöttire kell fűrészelni őket. Kerüljük a festett, kezelt fát és az élő vagy nedves fákat a kandallójában. Ezek a faanyagok káros anyagokat bocsátanak ki, amelyek nem csak a környezetet szennyezik, de a kéményt is károsíthatják. A tűzifa választásánál fontos szempont a kéményrendszer védelme is. A nedves fa vagy a nem megfelelő anyagok égésekor keletkező lerakódások hosszútávon károsíthatják a kémény belső felületeit, növelve a tűzveszély kockázatát. A tisztán tartott kémény és a megfelelően választott tűzifa hozzájárul a biztonságos tűzélményhez.


A tűzifa tárolása és előkészítése kulcsfontosságú lépések a hatékony tűzifahasználat felé. A tűzifa tárolásakor ügyeljünk arra, hogy száraz, jól szellőző helyet válasszunk, ami védett a közvetlen csapadéktól. Ez lehetővé teszi a fa számára, hogy tovább száradjon, és megőrizze ideális égési tulajdonságait. A megfelelő tárolás csökkenti a nedvességtartalmat, növelve ezzel a fa fűtőértékét, és csökkentve a koromképződést.


A másfél évig szárított fa ideális választás, mivel elegendő időt biztosít a fa nedvességtartalmának csökkenésére. Ez a folyamat javítja a fa égési hatékonyságát, optimalizálja a hőleadást és minimalizálja a káros anyagok kibocsátását.

Felhasznált forrás: kandallos.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fatüzelés

Bár a fatüzelésről elsőre nem éppen a környezetbarát kifejezés jutna eszünkbe, megfelelően végezve mégis az lehet. A tűzifa ugyanis megújuló energiaforrásnak számít, és helyesen használva,...


Fatüzelés helye a fűtésben

A fatüzelésnek számos előnye és kevés hátránya van. A legfontosabb pozitívum, hogy olcsóbb a gáznál, ráadásul egy korszerű fatüzelésű kazán hatásfoka közel azonos a gázkazánéval. A környezetvédelmi...