Szelídgesztenye: nyáron árnyékot, télire ízletes termést ad

2024-12-10 10:31:11 | Módosítva: 2024-12-14 10:22:53

A szelídgesztenye (Castanea sativa) egy impozáns, gyors növekedésű fafaj, amely nemcsak gyönyörű, de értékes terméseiről is híres. Azonban csak a mély rétegű, jó vízgazdálkodású, káliummal jól ellátott, 6 pH-érték alatti savanyú kémhatású talajokon termeszthető, mert a meszes talajt egyáltalán nem tűri. Nem megfelelő talajon fája satnya lesz, kevés virágot hoz, amelyekből mag nélküli, üres, léha termések fejlődnek.


A téli hideg napok közeledtével főként nagyobb városainkban sorra megjelennek a sült-gesztenyeárusok. Ez a szezonális gyümölcs nem véletlenül népszerű, hiszen amellett, hogy tápláló csemege, a kezünket is felmelegíti a téli estéken. Ám ezzel előnyös tulajdonságai még nem érnek véget, hiszen gyógyhatása is jelentős. Elkészítési lehetőségei pedig a sütésnél nem állnak meg.

A szelídgesztenye igényei

A szelídgesztenye egyedül a talajra igényes, de arra nagyon. Nem megfelelő talajadottságú területen csak „vegetálgat”. Mély, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedvel, és napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. A fiatal fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, az idősebbek már jobban tűrik a szárazságot. A fiatal fák érzékenyek a fagyra, ezért érdemes őket védeni hidegebb teleken. A szelídgesztenye 20-30 méter magasra is megnőhet, sűrű lombkoronát fejleszt. A vad alapfajon kívül több változata van, köztük színes levelű díszváltozatok is, melyek jóval kisebb hellyel beérik. Számos szelídgesztenye fajta létezik, amelyek elsősorban a termés méretében és ízében különböznek egymástól. A Bouche de Betizac nagy termésű, korán érő fajta, a Marigoule kiváló ízű, nagy termésű,a Copernic pedig egy későn érő, nagy termésű fajta.



A szelídgesztenye egészségügyi hatásai

A szelídgesztenye számos értékes tápanyagot tartalmaz. Magas a keményítő tartalma, ami egy energiát adó szénhidrát. A rost tartalma segít az emésztésben. C-vitamin tartalma mellett B-vitaminok, kálium és magnézium is számottevő mennyiségben van benne. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, például: erősíti az immunrendszert, javítja a szív egészségét, segít az emésztésben, energiát ad. A gesztenye nyugtatóan hat az érzékeny nyálkahártyára. A leveléből és a terméséből készült főzet a meghűlés egyik ellenszere. A hurutos, gyulladásos megbetegedések köhögéssel járnak. A szelídgesztenye főzete ezt is enyhít, sőt asztmatikus rohamok enyhítését is próbálhatjuk gesztenyefőzettel orvosolni. Hasmenés ellen a szelídgesztenye magjának belsejét nyersen fogyasszuk. Káliumtartalmának köszönhetően gyorsan hat.

A gesztenye bármely formában elkészítve megtartja gyógyhatását. A gesztenyéből a főzetet lepkeszeg maggal is készíthetjük. Egy liter vízbe beteszünk egy és fél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át főzzük. Ehhez hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még további fél órán át főzzük. Leborítva félretesszük, és langyosra hűtjük, fogyasztása előtt ezt a hatásos köhögéscsillapító szert.


Ételek szelídgesztenyéből

A szelídgesztenye rendkívül sokoldalú alapanyag, számos étel elkészíthető belőle. A sült gesztenye a legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési mód. A gesztenyepüré készíthető édes vagy sós változatban is. A gesztenye krém remek desszert vagy töltelék. De kapható, készíthető gesztenye liszt is, ami kenyérhez, süteményekhez használható. A gesztenyelekvár finom kiegészítő a reggelihez. Ezt természetesen almával, vagy bármi olyan gyümölccsel házasítva készítjük, aminek az állaga lekvárkészítésre alkalmas. Sőt gesztenyéből töltelék készülhet húshoz, tésztához.

A nyers gesztenye vásárlásakor a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni. Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Ha mélyhűtött gesztenyemasszát vásárolunk, akkor nézzük meg, hogy milyen adalékanyagok találhatók benne.

Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényeinket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk. A sütésen kívül számos más módon is elkészíthetjük a gesztenyét, íme néhány ötlet:


Sült gesztenye, amit előbb főzzünk

Személyenként 20 dkg gesztenyét mossunk meg, majd éles késsel metsszük be az egyik oldalukat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és fedő alatt főzzük fél órán át. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, és egy pillanatra tartsuk a hideg vizes csap alá, majd még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Tepsiben szétterítve erősebb fokozaton süssük a sütőben nagyjából negyedórán át, amíg megpirul. A főzést követően megtisztított gesztenyét azonnal rakjuk az előmelegített sütőbe, mert ha rászárad a belső héj, akkor már nem jön le róla. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor az illata már érződik, de vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Ha a héja nem elég ropogós, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütőben száradni.

Gesztenyeleves


Hozzávalók: 1 kg gesztenye, 2 dl tejföl, 1 liter zöldségleves, rum, mazsola

Elkészítése: A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk – így felveszi a párát és könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, vagy felszeleteljük. A leves-alapot felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.

Gesztenyekompót

 

Hozzávalók: 1/2 kg gesztenye, 10 dkg cukor vagy méz, és citromlé.

Elkészítés: A gesztenyét megsütjük, vigyázva meghámozzuk, hogy egészben maradjanak a szemek. 2 dl vízből és a mézből szirupot főzünk, és a gesztenyét 15 perc alatt, kis lángon megfőzzük benne. Tálaláskor narancsszeletekkel díszíthetjük, és narancslével ízesíthetjük.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gesztenye

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ehető sövények

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, azáthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt azújabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított...