A sütőtököt többféle variációban, köretként is elkészíthetjük. Talán kissé szokatlanok, de nagyon finomak és egészségesek. A legegyszerűbb, amikor a kockára darabolt tököt sóval, kakukkfűvel, borssal fűszerezve, néhány kocka vajjal betoljuk a forró sütőbe és megsütjük. Ha „bonyolítani” szeretnénk, akkor zeller-, burgonya-, répakockákat, esetleg almadarabokat is szórhatunk mellé, a fűszerezés és a többi eljárás ugyanaz. Bármilyen ételhez kiváló köretet kapunk. Az egyszerű burgonyapürét is feldobhatjuk, ha a kész püréhez megsütött, felkockázott tököt keverünk. Szép és finom.
Egyszerűen elkészíthető a csőben sült sütőtök. A felkarikázott vagy kockákra vágott tököt egy tűzálló tálba szórjuk, karikára vágott hagymát, előfőzött kelbimbót vagy csíkokra vágott kelkáposztát adunk hozzá. Sűrű besamelmártást készítünk, szerecsendióval, borssal fűszerezzük és ráöntjük a zöldségekre. Bőven megszórjuk reszelt sajttal és megsütjük. Ez önmagában is megállja a helyét, kitűnő egytálétel.
Különleges tésztaételeket is készíthetünk sütőtök felhasználásával. A megsütött és ízlésünk szerint fűszerezett tököt átpasszírozzuk, és sós tésztának elkészített derelyébe vagy ravioliba töltjük. Szokásos módon kifőzzük, sajt- vagy kapormártást készítünk mellé. Ennél is egyszerűbb, ha kedvenc tésztánkat kifőzzük, és előzőleg megsütött, kockára aprított sütőtökhöz keverjük. Ízesítjük kevés sóval, borssal, kakukkfűvel, és valamilyen aromás, könnyen olvadó sajttal tálaljuk.
Lasagne és palacsinta töltésére is kiválóan alkalmas a sütőtök. A palacsintát például, hasonlóan a réteshez, tökös-mákos töltelékkel is elkészíthetjük.
Süteményekbe is mehet
A sütőtök sokoldalúságát bizonyítja, hogy süteményekben is remekül megállja a helyét. Valamennyi olyan sütemény készítésekor, amibe dió, alma, sárgarépa, mák kerül, nyugodtan számoljunk a sütőtökkel is, dúsítsuk a tölteléket tökkel, vagy készítsünk önálló desszertet belőle. Vannak nagyon egyszerűen elkészíthető sütőtökös muffinok is. Ebből az adagból például 12 darab sütit kapunk: 25 dkg sült tököt, 15 dkg barnacukorral, 15 dkg liszttel, kevés sütőporral, 8 ml olajjal, 2 tojással, ízlés szerint fahéjjal, esetleg reszelt narancshéjjal alaposan kikeverünk, és a mélyedésekbe elosztva, kb. 25 perc alatt készre sütjük. A liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval vagy mandulával.
Különleges desszertet készíthetünk, ha kedvenc pitetésztánk töltelékét kicsit megvariáljuk: a reszelt (vagy gyalult) nyers almához kevés barnacukrot, sütőtököt, őrölt szegfűszeget, darált diót, citromhéjat adunk. A továbbiakban a szokásos módon járunk el, betöltjük és sütjük a tésztát, ha kihűlt, szeleteljük. A sütőtök jól bírja a fűszerezést, különösen a szerecsendió, kakukkfű, bors, fahéj, szegfűszeg, kardamom, reszelt citrom-és narancshéj passzolnak hozzá. Így jól illik az adventi-karácsonyi ünnepek idejéhez is.