Beépítési tanácsok padlásfeljáró létrákhoz

Bár a padlásfeljáró létrák beépítése nem látszik túl bonyolultnak, ez csak a látszat. Mint ahogyan az épületek is sokfélék, a födémek sem egyformák, ám többnyire betonból készültek. S mivel a létra beépítéséhez nyílást kell vágni a födémbe, a betonból készülteknél ezt csak szakember tudja kellő szakértelemmel és felelősséggel elvégezni. Ha már szakemberhez kell fordulnunk, akkor olyan iparost válasszunk, aki az adott helyre megfelelő padlásfeljáró kiválasztásában is segít és annak szakszerű beépítését is felelősséggel vállalja. Betongerendás födémszerkezetek esetében tehát semmiképpen ne magunk próbálkozzunk a létra beszerelésével, mert ez a feladat a számunkra túl nehéz, és sok veszélyt rejt.

A fafödémek esetében jobb helyzetben vagyunk, mert a gerendák helyét könnyű felderíteni, és a tokkeret beillesztéséhez szükséges nyílás kivágása sem okozhat különösebb gondot. A gerendák helyét a padlástérből lehet a legkönnyebben meghatározni. Deszkázott fedésnél, pl. a szegezés vonalában futnak, a besimított felületet megbontva is könnyű kideríteni, hogy hol vannak, és mekkora a közöttük levő távolság. Ez a padlásfeljáró beépítéséhez szükséges méret, hiszen a tok szélességének legalább 1 cm-rel kisebbnek kell lennie a gerendák közötti távolságnál.
A létra kinyitásához szükséges hely biztosítása alapján határozzuk meg a nyílás helyét, és jelöljük ki a nyílás méretét is. A nyílásnak derékszögűnek kell lennie, amit az átlókon mért távolsággal ellenőrizhetünk. Előbb célszerű négy lyukat fúrni a födémre feljelölt nyílás sarkaiba, és ha átlósan azonos távolságra vannak egymástól, a gerendák között is szimmetrikusan helyezkedik el a nyílás kontúrja, akkor nyugodtan kivághatjuk a nyílást.
Ha a gerendák 70-90 cm távolságra vannak, akkor a padlásfeljáró tokjának külön tartókeretet kell készíteni, amit a gerendák oldalához csavarozva rögzítsünk. E célra csak száraz, palló vastagságú faanyagot használjunk, amit lehetőleg nagy fatelepeken célszerű megvásárolni. A nem szárított faanyag vetemedésre hajlamos, ami később a feljáró keretének deformációját okozhatja, ezáltal majd az ajtó megfelelő záródását is gátolhatja. Az ilyen tartókeret elemei is merőlegesen és kellő szilárdsággal csatlakozzanak egymáshoz, mert ez a biztosítéka a tok korrekt beillesztésének.
A kialakított és méretpontos nyílásba becsukott állapotban, felülről helyezzük bele a feljárólétrát. Ehhez két ember kell. A tokot ékeljük ki, mégpedig a hosszú oldalak mentén. Az ajtó alulról általában a mennyezet síkjával azonos szintbe kerüljön. Ebben a helyzetben ékeljük ki, és próbaként nyissuk ki az ajtót, majd engedjük le a létra tagjait. Az ékek a rögzítőcsavarok vonalába kerüljenek, mert a kötőelemek átmennek rajtuk, és csak így lesz kellő szilárdságú a tok rögzítése, amihez oldalanként 3-4 db, 6x80-100 mm-es facsavart használjunk.
A teljesen lenyitott létra vége az ajtó nyitáshatárolóinak maximális kitérésénél a padlóra támaszkodjon. Ha hosszúnak bizonyulna, akkor kis eltérés esetén a legtöbb gyártmánynál az ajtóra erősített legfelső létratag helyzetén mód van kb. 2 cm-nyit állítani. Nagyobb eltérés esetén a felesleget fűrészeljük le.
Nagyon fontos, hogy a létrát semmiképpen ne bontsuk meg, az ajtón a létrát ne helyezzük az eredeti helyénél jelentősen távolabb, mert az ajtó csak az eredeti felfogási helyeken szilárd, máshol ez nem garantálható. Ezzel nemcsak a garanciát veszítjük el, de balesetveszélyessé tehetjük a padlásfeljárónkat. Nagyon fontos még az is, hogy a rugós előfeszítés jól működjön. Az ajtó lenyitásakor a felső harmadában tartsa meg az ajtót és a rajta levő, még összecsukott létrát. Ha ez nem következik be, akkor a feszítőrugón állítani kell, mindkét oldalon azonos mértékben. Ellenkező esetben a pántok idővel ferdére kopnak. (E tanácsok Orgoványi Gábortól, a Fakro cég hivatalos szervizének, az Inter-Ásznak munkatársától származnak.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: padlás, feljáró, létra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tekerjük lejjebb a fűtést!

Sok szó esik a ferde tetőkről, de valamiért nem kap elég nyilvánosságot a padlásfödémek szigetelése. Pedig a szigeteletlen padlásfödémen keresztül – a ház alaprajzi kialakításától függően – a...


Biztonság a tetőtérben

A tetőtéri ablakok a tető síkjában való elhelyezkedésük révén fokozottan ki vannak téve az időjárás hatásainak, így a megfelelő típus kiválasztásánál bizonyos tulajdonságokat tekintve nem érdemes...