Ötletes újítás, ami már nem is annyira új, ezek a termékek már hazánkban is kaphatók, körülbelül 200 forintos darabonkénti áron. A megnevezés, hogy ehető tányér kicsit félrevezetőnek tűnhet, de összességében igaz. Az alapanyaga és a gyártási technológia biztosítja, hogy a tányér valóban ehető, sőt a búzakorpa tulajdonságait ismerve még hasznos is lehet az elfogyasztása, hiszen magas a rosttartalma, és az emberek többségének elég rostszegény a táplálkozása, ami sok egészségügyi kockázattal jár. A félreértés onnan eredhet, hogy ehető, csak nem annyira ízletes. A belőle kikanalazott étel után, a viszonylag ízetlen búzakorpa tányér elfogyasztása nem okoz túl nagy gasztronómiai élményt. Mivel alapvetően nem élelmiszerként történő használata a cél, így íze teljesen natúr, a búzakorpás kekszhez hasonló. Még sót sem tartalmaz. Gluténérzékenyek nem használhatják, mert főleg forró ételek esetén nagy eséllyel oldódik ki belőle glutén.
Búzakorpa, víz és préselés
Valószínű, hogy nem fogja mindenki mindig megenni az egész tányért a használat után, de mivel teljesen lebomló, komposztálható, így ez sem gond. Két összetevőt tartalmaz: búzakorpa és kis mennyiségben víz van benne, és a gyártási technológiának köszönhető, hogy tányér lehet belőle. A tiszta búzakorpát magas hőmérsékleten egy kevés víz hozzáadása mellett nagy nyomáson összepréselik. Lehűlés után már használható is. Semmilyen más egyéb adalékanyag nem kerül bele a gyártás során.
Az ehető tányérnak számos más hasznos tulajdonsága is van – amellett, hogy ehető és lebomló. Kiváló szigetelést biztosít a magas hőmérsékletű ételektől, tehát nem süti az ember kezét akkor sem, ha forró étel van benne, de hideg és meleg ételek tálalására egyaránt alkalmas. Sütőben és mikrohullámú sütőben is használható, és használat után - ha nem fogyasztjuk el - a biológiai hulladék tárolóban is elhelyezhető, de a kerti komposztálóban is újrahasznosítható.
A technológiát Lengyelországban szabadalmaztatták, nem is mostanában, hanem a 90-es évek végén. Az első ilyen gyár Zambrówbannyitott meg, itt évente 15 millió darab búzakorpa tányért készítenek. Egy tonna búzakorpából kb. 10 ezer tányér állítható elő. A gyárban csak kiváló minőségű, génmanipuláció-mentes nyersanyagot használnak fel. Hazánkban pedig Monostorpályában tavalyelőtt adtak át ehető tányért gyártó üzemet, ennek ellenére ilyen termékekkel még nem gyakran találkozunk, valószínűleg az ára miatt, hiszen egy műanyag- vagy papírtányér jóval olcsóbb – egyelőre.