Ehető és iható: krizantémok

2025-06-13 09:52:24 | Módosítva: 2025-06-13 09:58:27

A krizantémok pár évtizede még temetői, halottak napi virágnak számítottak, ám ebből a szerepkörből mára jócskán kiléptek. Számos kertészeti változatukat nemesítették, melyek virágai kicsik, színesek, nagyon jók évelő ágyásokba, hiszen késő ősszel akkor virágoznak, amikor más már nem. És néhány fajuk haszonnövénynek is tekinthető, mert ehető, iható.


A nagyobb évelő típusú krizantém töveket legegyszerűbb kora tavasszal tőosztással szaporítani. Egyes krizantémok virága teaként, levelei salátaként fogyaszthatók. Az ehető krizantém (Chrysanthemum coronarium) azonban egy lágyszárú, egynyári növény. A margarétára emlékeztető sárga virágai ehetőek, szára, levelei a keleti konyha kedvelt étel alapanyagai. Íze kellemes, nagyon erősen aromás, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés. Virága egyszerű fészekvirágzat. Közepe sárga, szirmai fehérek, és június-júliustól hozza egészen őszig a virágait. Létezik teljesen sárga változata is. A levele sallangokra osztott, szürkészöld, fonákja és széle ezüstös, pihés, a gilisztaűző varádicshoz (Crysanthemum vulgare) hasonló, hiszen azzal rokon növény.

Néha keserűvé válhat

Levelének enyhén csípős illata van. Érdemes olyan növények közé vetni vagy ültetni, amelyek rovarkártevőinek a megjelenésére számítani lehet, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket a kártevőket sikerrel elriasztja. Akár helybe is vethetjük kb. 1-3 mm mélységbe március végén, április elején. Gyors növekedése miatt jóval későbbi vetés esetén is sikerrel termeszthetjük. Fogyasztási célra érdemes szakaszosan, két-három hetente vetni, tavasztól egészen őszig, így mindig lesz zsenge növényünk. Félárnyékos helyen neveljük, mert ugyan kedveli a közvetlen napfényt is, a mi éghajlatunkra jellemző forró, száraz nyarakat nem jól viseli, főleg a délutáni nagy melegeket bírja kevésbé.

Rendszeresen öntözzük, mert a szárazságban megkeseredhet a levelek íze. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús talajokban díszlik a legszebben. Termeszthető nagyobb cserépben is. A vetésnél vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát a talaj felszínének a közelébe, legfeljebb 1 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 10 °C feletti hőmérsékleten 1-2 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a földje a kelésig. A növényeknek érdemes alkalmanként lecsipkedni a hajtásait, mert így bokrosodásra késztethetjük. Az enyhébb fagyokat elviseli, tehát késő ősszel még szedhetjük a magját megalapozva a következő évi állományt.

Dísznövény és gyógynövény is egyben

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon Kínában. Sárga virágának teája gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére. A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változatának) virága kellemes üdítő teát ad. A kínai konyha elvei alapján salátának készítve előbb egy rövid ideig forró vízbe mártják. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.

Évelő, ehető krizantém fajok

">Teaként fogyasztható krizantém:

– Indiai krizantémnak a virága (Chrysanthemum indicum),

– Kínai ehető krizantémnak a megszárított virága (Chrysanthemum.x.morifolium),


Húsos ételek köreteként salátának fogyasztható krizantém:

– Nankingi ehető krizantém (Chrisanthemum nankingense),

– Dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) levelei.


Mindegyik faj termeszthető hazánkban, egyszerűen tarthatók, mert jól tűrik az időjárás szélsőségeit, különösen a száraz időszakokat. Azonban, ha konyhai alapanyagnak tartjuk, akkor növekedni és dúsan virágozni csak akkor fognak, ha rendszeresen, kiadósan öntözzük őket. Talajra nem különösebben igényesek, de a jó vízáteresztő, tápdús földben fejlődnek a legjobban.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti krizantém

A kerti krizantémok a legszebb, ősszel viruló évelő virágok egyike. Szakítva azzal az előítélettel, amiért sokan még mindig idegenkednek tőlük - hogy temetővirágok - cserében a késő őszi fagyokig...


Krizantém

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.