Szereti az eső illatát? A frissen szántott földét? És a cékla ízét? Szóval itt kezdődnek a bajok… Pedig mindezekért ugyanaz az ártalmatlan vegyület a felelős, a geozmin, ami hozzájárul ahhoz a sajátos, erőteljes földes illathoz, amely a nyári esőzések idején a levegőben jelentkezik. Ezt érzékeljük a frissen megmozgatott a talaj, vagy az elhanyagolt halastavak közelében, illetve ez köszön vissza az édesvízi halak, például a ponty vagy a harcsa iszapos illatában is. Az emberek általában érzékenyek erre a vegyületre, vannak, akik még inkább. Pontosabban fogalmazva, némelyek egyenesen elviselhetetlennek tartják. Azok, akik imádják az eső utáni illatot, minden bizonnyal a céklát is örömmel elfogyasztják. De akik ezt nem kedvelik, számukra is van megoldás…
A fajtáján is múlik
A megfigyelések szerint, vannak geozminban gazdagabb céklák, ami ugyebár arra enged következtetni, hogy természetesen léteznek sokkal visszafogottabb cékla ízzel rendelkezők is. Céklarajongók egyértelműen az utóbbit keressék. Azok pedig, akiknek még nem sikerült összemelegedni vele eléggé, egyelőre próbálkozzanak az apró és zsenge bébicéklával, mert jóval édeskésebb, és kevésbé van jelen benne a földes íz. És ha a szerencsénk úgy hozza, összeakadhatunk olyan nemesített fajtákkal, amelyeknek szinte nincs is cékla íze, hanem olyanok, mint egy roppanós, kívánatos bíbor színű gyökér.
A többi a konyhában dől el
A céklafogyasztás kellemesebb élménnyé tehető bármilyen céklával legyen is dolgunk. Íz és tápérték szempontjából egyértelműen a legjobb nyersen enni. De nagyon szuper kevés zsiradékon pirítva is, hiszen ilyenkor előre tolakszik az édessége, illetve elhalványul a földes íz. Az ecetes pácolás és a fermentálás pedig azért zseniális, mert a savak elnyomják a geozmint. Tehát némi balzsamecet, citruslé, vagy más savas összetevő (alma, bogyós gyümölcs stb.) nagyon jól tud állni neki. Mivel a földes íz a héj körül intenzívebb, ami a főzés, sütés előtti hámozással nagyban csökkenthető.
A cékla termesztése a kiskertekben
A cékla egy könnyen termeszthető, tápláló zöldség, amely remekül érzi magát a kiskertben. Magjait április végétől június elejéig vethetjük. A talaj hőmérséklete legalább 10°C legyen. Vessük a magokat 2-3 cm mélyre, 20-30 cm sortávolságra. A magok csírázása 1-2 hétig tart. Jellemzően állandó helyre vetjük szabad földben, de fiatalon a palántázása sem lehetetlen. A cékla a laza, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Fontos a jó vízelvezetés, valamint a cékla igényli a rendszeres öntözést, különösen a száraz időszakokban. A gyomokat rendszeresen távolítsuk el mellőlük, hogy a cékla zavartalanul fejlődhessen. A tenyészideje a vetéstől számítva 60-120 nap, fajtától függően. A rövidebb tenyészidejűek többnyire kisebb gyökérméretűek és nem tárolhatók hosszú ideig. A hosszabb idő alatt fejlődők pedig nagyobbak. Ezeket késő ősszel szedhetjük, de télen hosszú ideig tárolhatók fagymentes helyen. A céklát akkor takaríthatjuk be, amikor a gyökerek elérik a kívánt méretet. Óvatosan húzzuk ki a földből, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a gyökereket, lehet hogy szükséges ásóval aláemelni ehhez. A céklát hűvös, sötét helyen, például pincében tárolhatjuk. Jól társítható más zöldségekkel, például hagymával, sárgarépával és káposztával. A cékla levelei is ehetőek; gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.
Céklás hamburger
Tisztítsunk meg 200 g céklát és egy közepes vöröshagymát. Leheletnyi olajon pirítsuk át a nagyobbacska darabokra vágott zöldségeket. Hagyjuk hűlni, majd keverjünk hozzájuk 250 g főtt, lecsepegtetett és megtört fekete babot, valamint 70 g főtt quinoát. Aprítóval zúzzunk mindent morzsás állagúvá. Aztán adjunk hozzá 40-50 g zabpehelylisztet, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál szója szószt, 2 evőkanál élesztőpelyhet, sót, borsot, fűszerköményt, füstölt piros paprikát és gyúrjuk össze az alapanyagokat. Kissé képlékeny, könnyen formázható masszát kell kapnunk. Ha túl nedvesnek érezzük, tehetünk hozzá még egy kevés lisztet. Készítsünk 4 nagyobb vagy 8 kisebb burgert, amiket sorakoztassunk egy tányérra, és tegyünk be a hűtőszekrénybe tíz-tizenöt percre. Vékonyan kiolajozott serpenyőben süssük ki egyesével.