Dália, a multifunkciós dísznövény

2025-09-12 11:39:01 | Módosítva: 2025-09-12 11:42:07

A dália Közép-Amerika, és Mexikó hegyvidéki területeiről származik, ahol az őslakos aztékok nagyon is jól ismerték. Számukra nem csupán dísznövény volt, hanem élelmiszerként is fogyasztották és gyógyászati célokra is használták (vízhajtóként és epilepszia kezelésére).

Virága és gumója is ehető

II. Fülöp spanyol király 1570-ben Mexikóba küldte orvosát, és botanikusát, Francisco Hernández de Toledot, hogy tanulmányozza az ország természeti erőforrásait, beleértve a növényvilágot is. Hernández hét évet töltött Mexikóban, ez idő alatt részletesen dokumentálta a helyi növényeket, köztük a dáliát is. Az ő munkája volt az első tudományos dokumentáció a dáliáról a nyugati világ számára, ugyan rajzai csak jóval később, 1651-ben kerültek publikálásra. A termesztésére tett kísérletek Európában eleinte csúfos kudarcba fulladtak. Érdekes módon Josephine, Napóleon császár felesége érte el vele a legnagyobb sikereket. „Kiskertjében” ő maga gondozta, szaporította, mígnem temérdek dáliatöve lett. Időközben Berlinben is sikerült felnevelni és szaporítani néhány dáliatövet. Ezt követően a virágok imádata megállíthatatlanul tört előre.


A dália szaporítható magról, vagy a gyökérgumóinak a fagymentes helyen történő átteleltetés utáni szétosztásával is. Magjait kora tavasszal vessük el, gumószerű tárológyökereit nyár elején tehetjük földbe, 10-15 cm mélyre, napos helyre. Kedveli a jó vízelvezetésű, homokos talajokat, de azért jól tesszük, ha némi érett komposztot, vagy trágyát forgatunk a talajba ültetés előtt, hogy javítsuk a talaj tápanyagtartalmat és vízmegtartó képességét.

Fajtától függően hagyjunk megfelelő távolságot a gumók között, a törpe fajták esetén 30-45 cm-t, a magasabbaknál 60-90 cm-t. A kellemes ízű és állagú gumók képzéséhez rengeteg víz szükséges, tehát gyakran kell öntözni, viszont sekélyen, ne álljanak a vízben, mert akkor elrothadnak. Akár virágjáért tartjuk, akár a benne rejlő kulináris lehetőségek, esetleg mindkettő miatt, ősszel érdemes a lehető legtovább halogatni a felszedését, és a gyenge fagyok ellen takarással védeni őket. Gumóit télen sötét, hűvös, szellős helyen tartsuk. Ha a felesleget szeretnénk elfogyasztani, akkor tegyük meg mielőbb, amíg még frissek a gumók. Főzés, sütés előtt érdemes meghámozni, mert a héja kellemetlen lehet.

A dáliákat manapság elsősorban dísznövényként tartják a kertekben, parkokban, illetve vágott virágként is szívesen termesztik. A különböző méretű, formájú és színű fajták lehetővé teszik a változatos felhasználást. A nemesítők továbbra is – habár visszafogottabban, mint a dálialáz idején – újabb és alkalmazkodóbb fajták létrehozásán dolgoznak, szem előtt tartva a virágok szépségét és a betegségekkel szembeni ellenállóságot.





További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dália, dísznövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöldségek és dísznövények ehető virágai

Rengeteg zöldség- és dísznövény található a kertekben, amelyeket bár főként esztétikai célból termesztünk, de a virágaik is ehetőek. Érdemes ezeket is megkóstolni, még akár kedvencekké is...


Tavaszi ültetésű hagymás-gumós virágok

Hamarosan kinyílnak a kertekben a hóvirágok, a téltemető, majd őket követik a tulipánok, jácintok nárciszok... E virágok a tavasz hírnökei, hiszen már akkor megörvendeztetik gondozóikat, amikor még...