A bonsai - szabad fordításban - tálban nevelt fát jelent, de nem minden kisméretű tálban nevelt növény bonsai. A bonsai művészet, melynek célja a természetben lévő növények, elsősorban fák, miniatürizálása. Sokan azt hiszik, hogy származási helye Japán, pedig eredetileg Kínából származik. 2000 évvel ezelőtt a kínaiak már készítettek miniatürizált növényeket. Kb. 1200 évvel ezelőtt buddhista szerzetesek által került át Japánba, és ettől kezdve kezdett fokozatosan fejlődni a bonsai nevelési technika. Csak nagyon lassan terjedt el az egész világon, Nyugat-Európába kb. 40 éve, hazánkba kb. 20 éve jelentek meg a bonsai-ok. A nevelési technikát a japánok fejlesztették magas szintre, évtizedeken keresztül nevelgették, ápolgatták fáikat, amíg tökéletes nem lett.
Ha mi magunk szeretnénk kialakítani egy növényből bonsait, a hazai növények nagy része alkalmas erre. Ezeket a természetből való begyűjtéssel lehet beszerezni, viszont szembe kell néznünk azzal a problémával, hogy a kis fa megfelelő körülmények között el kezd nőni, új hajtásokat hozni, és így elveszíti a bonsai formáját. Ezért egy idő után a zavaró hajtásokat le kell metszenünk.
A begyűjtés ideje tavasszal, esetleg ősszel legyen a fagy beállta előtt. Nem érdemes vékonyka csemetét begyűjteni, célszerűbb, ha egy kicsit vastagabb a törzse, és ami még fontos, hogy legyenek alul ágai, amiket később lehet alakítani. Miután hazavittük a csemetét, vágjuk le a törött gyökereit, és ültessük el. A lombozatot kissé ritkítsuk meg, de a vastagabb ágakat ne vágjuk le. Öntözzük meg jó alaposan, és miután kihajtott, hozzákezdhetünk az alakításához.
A bonsai-al kapcsolatban háromféle metszésről beszélhetünk:
- ágak, hajtások metszése,
- levélmetszés,
- gyökérmetszés.
Nagyon fontos, a metszés időpontjának helyes megválasztása, a használt eszközök pedig mindig tiszták és élesek legyenek.
Hajtások és ágak metszése
Mikor elképzeltük, hogy bonsai-unk milyen alakú legyen, ne ragadjunk rögtön metszőollót, néhány dolgot előtte nem árt megtanulnunk. A metszés utáni növekedést az ág végén lévő rügy iránya fogja a leginkább meghatározni. A növekedés sokkal intenzívebb, ha a rügy felfelé álló, mintha oldalra vagy lefelé állna. Ha egy ágat jobb oldali irányba szeretnénk növeszteni, akkor egy jobbra néző rügy felett kell metszenünk, így a továbbiakban a rügyek megfelelő irányba fognak nőni. Azonban ügyeljünk, hogy a metszés ne legyen túl közel a rügyhöz, mert az könnyen beszáradhat és nem fog kihajtani. A metszés ideje általában kora tavasszal legyen, ilyenkor a lemetszett ágak helye gyorsan gyógyul. A sebeket kezelhetjük sebviaszszal, így felgyorsítjuk a gyógyulást. Ha vastagítani szeretnénk egy ágat, akkor hagyjuk megnőni 6-8 levélre, utána vágjuk vissza 1-2 levélre.
Levél metszés
A levélmetszés egy speciális beavatkozás, melynek célja, hogy a nagyobb levelű fajták kisebb leveleket hozzanak. Levélmetszést csak jó erőben lévő, egészséges növényen lehet végrehajtani. A levélmetszést júniusban végezzük, mert addigra már kifejlődtek a levelek tövében lévő honalj rügyek is. Kerüljük a levélmetszést átültetett vagy beteg növényeken. A kezdők először kezdjék eleve kislevelű fajokkal.
Gyökérmetszés
A gyökérmetszést általában az átültetésnél végezzük el. Az átültetés során a bonsait az eredeti táljába ültessük vissza. Növekedése során nem csak az ágai növekednek, hanem a gyökerei is, így elkerülhetetlen a visszametszésük. A gyökérmetszés nem csak a méret csökkenése miatt fontos, hanem az újonnan kialakult gyökérszőrök miatt is, melyek a tápanyagot veszik fel. A gyökérmetszést kora tavasszal vagy késő ősszel végezzük el. A bonsai általában a vízelvezető nyílásokon átvezető huzalokkal van rögzítve a tálhoz. A tálból kiemelve óvatosan lazítsuk meg a földlabdát, és a gyökerek kb. 1/3-át vágjuk le.
Átültetés
Az átültetés nagyon fontos a bonsai-ok esetében, mert a kis tálban csak kisebb menynyiségben jutnak oxigénhez és tápanyaghoz. Az átültetést mindig csak kora tavaszszal végezzük el, a fiatal bonsai-okat évente az idősebbeket 2-3 évente. Átültetéskor alaposan mossuk ki az edényét, és a vízelvezető nyílásokat is ellenőrizzük, hogy megfelelően működnek-e. A gyökérmetszés után a tiszta edénybe helyezzük bele az új bonsai huzalokat a vízelvezetőkön keresztül úgy, hogy a tál két oldalán kilógjon. Erre azért van szükség, hogy tartást biztosítson a bonsainak.
Ezt követően durva szemcséjű bonsai földkeveréket szórunk a tál aljába, majd belehelyezzük a földlabdát, és a rögzítőhuzalt a gyökérlabda fölött összecsavarjuk. Ha a fára és ágaira rácsavarjuk a drótot, az meghatározza növekedésének irányát is. A gyökérlabdára száraz bonsai földkeveréket töltsünk, és pálcával nyomkodjuk le a gyökerek közé, hogy minden üregét kitöltse a földkeverék. Végül finom takaróréteggel borítsuk be, és addig öntözzük, míg a fölösleges víz nem távozik az elvezető nyílásokon. A szebb megjelenés érdekében beboríthatjuk a tetejét mohával. Rendkívül fontos az ültetőközeg összetétele; a hagyományos virágföldet nem szereti a bonsai. Érdemes szakboltokban keresni a megfelelő keveréket vagy ültetőközeget.
Szaporítása
Egy bonsai nevelésére alkalmas növény létrehozásának másik lehetősége a dugványozással történő szaporítás. Három alapvető dugványozási mód van:
- Zölddugványozás (tavasszal vagy nyár elején, a még nem elfásodott hajtásokat használjuk)
- félfás dugványozás (rendszerint nyáron végezzük)
- fás dugványozás (nyár végén, ősszel használjuk, amikor a teljesen elfásodott hajtást vágjuk le)
A dugványozást reggel vagy este végezzük, amikor egy kicsit hűvösebb az idő, ezzel is csökkentve a kiszáradás veszélyét. Éles ollóval vágjuk le a hajtást, vagy ágat, ami ne legyen több éves. Ha a hajtás levágását nem otthon végezzük, tegyük be egy vizes nejlon zacskóba, és így vigyük haza. Ha lehet, minél előbb ültessük el. Segíti a megeredés, ha gyökereztető hormont használunk. Ez bármilyen vetőmagboltban kapható, azt válasszuk, amelyik fás-szárúakra alkalmas.
Egy joghurtos pohár alján néhány lyukat fúrunk, megtöltjük tőzeggel és kimosott, szitált sóderral, fele-fele arányban, majd belehelyezzük a dugványt. Óvatosan adagolva öntözzük, amíg a pohár alján elkezd csöpögni, majd egy műanyag flakont kettévágunk, a joghurtos poharat beletesszük a flakon alsó részébe, a felső részét pedig rányomjuk, de a kupak legyen rácsavarva. Tegyük az egészet világos, de árnyékos helyre. Őszi dugványozásnál fagytól védett helyen tároljuk, viszont télen ne tartsuk fűtött szobába. 2-3 hetente elég öntözni, egy kevés vízzel, de az üveg alján mindig legyen fél cm-nyi víz. Hagyjuk így kora tavaszig, majd jó minőségű virágföldbe ültessük el. Bonsai kedvelő barátainknak igen kedves ajándék.