Elektronikus vízkőmentesítő

Módosítva: 2009-04-03 15:46:58

Jelenleg a csapból nyert víz kisebb vagy nagyobb mértékben tartalmaz Ca vegyületeket, amelyek a vízhálózatban vízkő formájában válnak ki. A vízkövet nehéz eltávolítani, ezért célszerű megakadályozni a lerakódását. Közismert tény, hogy kevesebb mosószer szükséges lágy vízben mosott ruhák esetén, de a vizet nem csak mosásra használjuk, hanem a szervezetbe is kerül, tisztálkodunk, és öntözünk is vele. A vízlágyítás megoldható vegyszerek adagolásával, ill. vegyszerek nélkül mágneses úton is. Az elektronikus vízlágyítás, azon túl, hogy megakadályozza a vízkő lerakódását, selymesebbé teszi a mosott ruhát, illetve a bőrt tisztálkodás esetén, kismértékben, de késlelteti a vese, ill. epekő kialakulását, és nem utolsó sorban az öntözött növények is meghálálják az esőhöz leginkább hasonlító lágy víz használatát. A fenti előnyök vegyi úton szinte elérhetetlenek, nem beszélve környezetünk védelméről.

A most bemutatott készülék elektronikusan lágyítja a vizet, anélkül, hogy a vízvezetéket meg kellene bontani. Csupán két vezetéket kell a cső köré tekercselni, ez mágneses teret létrehozva ártalmatlan vegyületekké alakítja a kalciumot, amelyek nem tudnak vízkő formájában kiválni, és továbbra is az oldatban maradnak. Továbbá, mivel a vízkövet okozó vegyületek koncentrációja meglehetősen lecsökken, a vezetékrendszerben már kivált vízkő lassú leoldódása is megfigyelhető. A folyamat során egészségre ártalmatlan vegyületek keletkeznek. A víz keménységét jelző tesztcsíkon azonban nem lesz lágyabb a víz, mivel azok a Ca mennyisége alapján jeleznek.
A készüléket a bemenő vízvezetékre célszerű telepíteni (1), hogy a lakás összes csapjából lágyított vizet kapjunk. Az egyetlen hátránya, hogy energiát igényel, ami vagy elektromos hálózatról, vagy - mivel 10-30 mA a fogyasztása - 9-15 V-on, akár elemről, vagy akkuról is megoldható. A NYÁK-on 12V-os/300 mA-es AC/DC adapterrel történő tápláláshoz találunk aljzatot.

Készülék elektromos leírása:

Egy egyszerű, mindenki által megépíthető (2), ill. egy bonyolultabb, többletszolgáltatásokat tartalmazó készülék (4) kapcsolási rajzát, és NYÁK tervét közöljük. A 2. ábrán az IC1 a hozzá kapcsolt alkatrészekkel kb. 50% jel/szünet arányú 1-5 kHz frekvenciájú négyszögjelet hoz létre. P1 potenciométer a frekvenciát állítja be. A kimenet egy "RC tagot" táplál, amivel a négyszögjel felfutási ideje növelhető meg. T1 tranzisztor pedig "végfokozatként" üzemel. A készüléket a víz keménységéhez kell állítani: Minél keményebb a víz annál kisebb felfutású, de magasabb frekvenciájú jelet állítsunk be. A RC tag, valamint a T1 tranzisztor el is hagyható, de az IC kimenetére ebben az esetben tegyünk egy 2,7 kOhm-os ellenállást, és így csatlakoztassuk a kimenetre a jelet.

A 3/a. ábrán a NYÁK terv, a 3/b. ábrán a beültetési rajz látható. A 4. ábrán bonyolultabb kapcsolási rajzot találunk, amely több szolgáltatást nyújt. Ezt mikroprocesszorral szokták megoldani, és így is hirdetik jelentős felárral.
A négyszögjelet IC1/b állítja elő, IC1/a pedig kb. 1,5 s-os jelet állít elő , és a C3 kondenzátoron lévő exponenciális jellel moduláljuk az IC1/b frekvenciáját. Ezzel elértük azt, hogy kb. 1-5 kHz-ig folyamatosan változzon a kimeneti jel frekvenciája. IC2 egy bináris osztó, ami 2 a 13. hatványon (kb. 8000-rel) való osztást valósít meg, a Q13 kimenetén kb. 3 óra periódusidő adódik. Ez a kimenet a T1 tranzisztoron keresztül kb. 50-szeres kapacitású kondenzátort kapcsol IC1/a-ra, aminek a 1,5 s periódusideje kb. 5 percre adódik, a Q13 kimenete pedig 1 hétre. Ezzel elértük, hogy 3 órás gyors frekvenciaváltozást okozó, ill. 1 hetes igen lassú frekvenciaváltozást kiváltó periódusok váltják egymást. A szakemberek szerint ez mind a meglévő vízkő eltávolítására, mind pedig képződése ellen ideális.

Az IC3 frekvencia-felezésével biztosítja a kívánt 0,5-ös kitöltést a kimeneten. T4 tranzisztorral a kimeneti fokozatot valósítjuk meg. Ezt nem érdemes megspórolni, mivel a CMOS IC kimenete nem igazán terhelhető, de ha mégis elhagynánk, minimum 2,7 kOhm ellenállással csatlakoztassuk a tekercset.
Az 5/a. ábrán a NYÁK terv az 5/b. ábrán a beültetési rajz segít azoknak, akik saját maguk készítik el a kapcsolást. Néhány tanács nekik: Pillanat-pákával lehetőleg ne kísérletezzünk, különösen ne a 4. ábrán az IC2, IC3 CMOS IC-k esetében. Ezeket IC tokba érdemes tenni, mivel igen érzékenyek.
A beméréshez sajnos műszerek kellenek, de ezek nélkül is megállapíthatjuk, hogy működik-e a berendezés, vagy nem, a következő módon. A kimenetet kössük egy erősítő vonalbemenetére, miután TELJESEN LECSAVARTUK A HANGERŐSZABÁLYOZÓT. Ezután fokozatosan, nagyon lassan felhangosítva sípoló hangot kell hallanunk a hangszóróból, ami vagy állandó frekvenciájú, vagy váltakozó, aszerint, hogy melyik kapcsolást építettük meg.

Dinnyés Csaba

A készülék beszerezhető a szerzőnél: 06-20-480-6217 csaba.dinnyes@gtsdatanet.hu

 

A cikk PDF változata ábrákkal letölthető innen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LMartin avatarja

LMartin        

Sziasztok! Sajnos én nem tudom megépíteni a rendszert. Ilyen bolti többet is tud mint ez a házi barkács módszer?
http://www.viztisztitomarket.hu/vizkomentesito-keszulek

Imre Zakhar avatarja

Imre Zakhar         vízkőmentesítő

A 4. ábrán lévő kapcsolást épitettem, már második nekifutásra, természetesen a javított változatot, de így sem működik megfelelően. Bekapcsoláskor alacson frekvencián kezd, fölmegy kb 5 kHz-re és ott is marad. Csak sípol.
Kérnék segítséget, mi lehet a hiba oka. Köszönettel.

alexandru avatarja

alexandru         vizlagyito

A tevedes elkerulese miatt: 2x25 menet,ugy ahogy a kepen lathato es elleniranyban tekercselve!

alexandru avatarja

alexandru         Vizlagyitas

25 menet,elleniranyban tekercselve, 0,5 atmeroju lakkszigetelesu vagy muanyagszigetelesu rezhuzal !

alexandru avatarja

alexandru         Alex

Mukodik! A fiam megoldotta az elektronikai gondokat! A csapokon levo szuroket ketnaponkent kellett takaritani a csovek belso falarol leszakado vizko darabkaktol! Most, egy ev utan eleg kethetente takaritani a szuroket!A viznek a szappannal es a folyekonyszappannal valo habzasa nagyon megnott, valamint a viz sikossaga! Nagyon bevallt a vizkomentesito !

k4d4r.v1kt0r avatarja

k4d4r.v1kt0r        

A cikk végén megadott emailcím nem működik. Tudja valaki a jót?
Viktor

szentgyorgyi sandor avatarja

szentgyorgyi sandor         vizkomentesites

sajnos mind a ket alaprajz hibas. az elsonel a 2-6 lab es test kozott kell meg egy 100nF-os kondi csak igy mukodik, a masodik rajz meg nem mukodik egyaltalan es nem a diodak hibas bekotese miatt !!! megkernek valakit hogy kuldjon egy kiprobalt mukodo alaprajzot a kovetkezo mail cimre sunci48@yahoo.com elore is koszonom

szisti avatarja

szisti         Vizkőmentesités

nem tudom hogy a masodik rajzon mi a szerepuk a harom diodanak sorba kotve es forditva taplalva,egy masik rajzon forditva vannak berajzolvaes meg azt is irjak hogy ha tapot lehozzuk 5Vcc-re nem is kellenek.
Udv szisti

OLDBOY avatarja

OLDBOY         Vizkőmentesités

Sikerült megcsinálnom a vizkőmentesitő elektronikát.Akapcsolási rajzon levő három soros diódát forditottpolaritással kell bekötni.Kérdésem: Mivel tudom meg,hogy tényleg
megtörtént a vizkőmentesités? Mennyi idő mulva
lehet észlelni?Átfolyó viz esetén is hatásos?
Üdvözlettel:OLDBOY

bbci avatarja

bbci         Vízkő mentesítő

Ezer köszönet.

Markov avatarja

Markov         Eredeti PDF felkerült

Belinkeltem a cikk eredeti változatát PDF-ben.
Cikk alján ott a link.

M

bbci avatarja

bbci         Vízkő mentesítő

Igen és köszönjük.

bbci avatarja

bbci         Vízkő mentesítő

Igen és köszönjük.

bbci avatarja

bbci         Vízkő mentesítő

Igen és köszönjük.

Markov avatarja

Markov         3a és 3b ábrák

Sajnos ilyenkor mindig ugyanazt tudom mondani:
ezek a képek nincsenek fenn. Annak idején nem kerültek fel. A legtöbb cikknél a képanyag nem teljes, nyilván a barkácsolás cikkeknél zavaró ez.

Elképzelhető, hogy megvan ennek a cikknek a régről a PDF verziója. Ha megtalálom, ezt feltehetem. Akarjátok?

bbci avatarja

bbci         Vízkő mentesítő

A 3/a és a 3/b ábrák hol vannak?

OLDBOY avatarja

OLDBOY         Vizkömentesités

Nagyon érdekesnek találtam a cikket.Amit a cikkel kapcsolatban Hiányolok,hivatkozik egy tekercsre,de nem találtam a menetszámát.Jó lenne valamilyen formában ezt közölni. Nem iparszerü készitésre,csak kisérletezésre kellene.
Üdvözlettel:OLDBOY

arsenlupin avatarja

arsenlupin         Vízkőmentesítő

A 3/a és a 3/b ábrák hol vannak?

oatti avatarja

oatti         Víkőmentesítő

A kérdésem a következő:A tekercs egyik végét kell csak bekötni?Milyen átméröjű és hány menetes legyen a tekercs?

Háztartási vegyszerek tesztje

Egyik hatékonyabb, mint a másik? Hány tányért lehet elmosogatni egy környezetbarát és egy hagyományos mosogatószerrel? Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti...


Lágy víz a párásítókba

Az ipar és a háztartás számtalan helyén szükséges a lágy víz, az alacsony só és ásványi anyag tartalmú víz. Az otthoni, ultrahangos párásító készülékek pl. a páracseppekkel együtt a víz...