Dremel újdonságok

1A magas fordulatszámú mikrogépek között a Dremel gyártmányai nagy teljesítményük mellett sokoldalú használhatóságukkal tűnnek ki. A hálózati feszültségről meghajtott gépek mellett újabban megjelentek a lítium-ion akkumulátorral meghajtott fúrógépek, amelyeknek nagy előnyük, hogy az akku töltöttségét LED-sor jelzi, s az esetleges gyakori rátöltések - a NiCd akkukkal ellentétben - ezekre az akkukra nem hatnak károsan, élettartamukat nem rövidíti meg, viszont a készenléti idejük hatszor hosszabb a többi akkumulátorhoz képest. Így munka végeztével nyugodtan töltőre kapcsolhatjuk, hogy gépünket legközelebb teljesen feltöltött akkuval foghassuk újra munkára.

Ezen túlmenően a Dremel gépek előnyét a patronjukba fogható több mint 100 féle tartozék és a speciálisabb célfeladatok precíz elvégzését elősegítő szerszám-kiegészítő jelenti. E sokrétű tartozékprogram természetesen - a folyamatos innovációs fejlesztések eredményeként - időről időre új eszközökkel gyarapodik, ezért ismertetésünkben most a legfrissebb fejlesztésű Dremel kiegészítőket mutatjuk be olvasóinknak.

Nagy sebességű csiszolókefe

2A koptatásokhoz használatos, 3,2 mm-es szárátmérőjű szénacél huzalú csiszolókeféket általában közepes fordulatszámon lehetett használni, és átmérőjük eddig csak 19 mm volt. A hatékonyság növelése érdekében az új csiszolókefe átmérőjét 26 mm-re növelték, a sörték anyaga pedig kiváló koptató hatású szintetikus anyagból készült, amelyet már a 20 000-es fordulaton is használhatunk, pl. rozsdaeltávolításánál. Természetesen lágyabb anyagoknál felesleges ilyen magas fordulatot használni, a kefe koptató hatása kisebb fordulaton is kiváló hatékonyságú. A nagy kerületi sebesség és a sörte anyagának keménysége miatt finoman csiszolt felület kialakítására alkalmas, a szokásos minimális erőráhatás mellett. Fémeken pl. tompán fénylő, polírozott hatású a nagy sebességű kefével átcsiszolt felület (1), ám mélyebb karcok vagy sérülések nyomainak eltüntetésére nem alkalmas, erre a durvább szemcsézetű csiszolószerszámok valamelyike a megfelelő. A nagysebességű kefe ajánlott ára: 1300 Ft.

Extra méretű vágótárcsa

3Kiálló csavar- vagy szegszárak, kis átmérőjű rudak, csövek lemezek és más fa-, vagy műanyag darabolására alkalmasak a vékony vágókorongok. A 3,2 mm-es szerszámszárra ezután már nemcsak 24 és 32, hanem 38 mm átmérőjű vágótárcsát is felfoghatunk. Az új tárcsa megnövelt átmérőjét nemcsak a vastagabb anyagok átvágásánál hasznosíthatjuk, mert a tárcsa üvegszállal megerősített, így 1,2 mm vastagsága ellenére sokkal tartósabb is. A nagyobb átmérőjű vágótárcsát is a gép maximális fordulatszámán kell használni (2). Felfogására a mellékelt fém tárcsapár szolgál (3).
Azt azonban továbbra is tartsuk szem előtt, hogy a vágótárcsáknak csak az élével dolgozhatunk, oldalai csiszolásra továbbra sem alkalmasak. A 38 mm átmérőjű vágótárcsák egységcsomagban szerezhetők be, amelyben 10 db tárcsa és 2 db felfogó alátét van, ajánlott ára: 3900 Ft.

Kulcslyukmaró

4Ez a szerszám főként a felsőmaró szerszám-kiegészítőjébe fogott gépek tulajdonosainak szerez örömöt. A különféle alakmaró szerszámok sora ugyanis most egy speciális kulcslyukmaróval gyarapodott. Egy jól átgondolt fogással pl. bútorajtókon, fiókelőlapokon precíz kulcslyuk nyílást alakíthatunk ki ezzel a speciális marószerszámmal. A szerszám ugyanis kétlépcsős. Alsó, 8 mm-es átmérőjű fej részével a kulcs szárához, 4 mm-es szárával pedig a tollához szükséges nyílást lehet gyorsan kimarni. A felsőmaróba rögzített gép talpának egyenes élét természetesen jól kell megvezetni.
A gép a maráshoz megfelelő magas fordulaton működjön. A speciális marószár egyébként zárfészkek és egyéb süllyesztékek kimarásához is kitűnően használható, homlokfelületével ugyanis a kimart sülylyesztékek alja teljesen sík lesz. A fúrógép tokmányába is befogható, ám így nehéz, kellően szabályos élű süllyesztéket marni vele (4). A marószerszám ajánlott ára: 3900 Ft.

Mini körfűrész

5Ez a szerszám kisebb, egyenes oldalú nyílások, és vékony anyagok darabolására teszi alkalmassá a Dremel alapgépeket. A mini körfűrésszel (5) azonban csak fa, vagy fa jellegű lágy és max. 6,3 mm vastagságú anyagokat lehet darabolni, vagy azokba nyílást vágni. A speciálisan fogazott, 31,8 mm átmérőjű szénacél fűrésztárcsa 48 foga garantálja a gyors és kitöredezés mentes vágást még laminált felületű anyagoknál és plexinél is. A vágás mélysége azonban nem állítható.
A kis tárcsát átlátszó burkolat veszi körül, ennek nyakát kell a gépre erősíteni. A tengelykapcsolatot a fúrógép patronbefogója helyére csavart, négyszögnyílású menesztő betétbe illesztett szerszámtengely biztosítja. Azt pedig, hogy a fúrógép burkolata ne akadályozza a munkát, a körfűrész nyakának enyhe szögbe döntésével küszöbölték ki a konstruktőrök. Emiatt a kis körfűrész nyakában egy kis precíziós kardáncsukló biztosítja a tengely akadálymentes forgását. A fűrésztárcsa burkolatból kinyúló részét rugós előfeszítésű védőburkolat takarja, ami vágáskor, előtolás közben a felső burkolatba süllyed (6), de amint felemeljük a gépet, azonnal körülfogja a fűrésztárcsát (7). Így nemcsak a tárcsa, de a kezünk épsége is védve van a nem kívánatos sérülésektől. Az aprócska fűrész hosszabb egyenes vágásokra is alkalmas, ha burkolatát kellően megvezetjük, pl. egyenes lécdarabbal. A mini körfűrész ajánlott ára: 9900 Ft.

Ajándék Dremel készlet fadobozban

6A Dremel már most gondolt az év végi ajándékozási időszakra is, és igényesen elkészített fadobozban egy jól átgondolt MultiPro gépkészletet (8) is összeállított. Az igényesen kialakított, lakkozott fadoboz egy MultiPro 395 típusú fúrógépet, a hozzá való hajlékony tengelyt, az új mini körfűrész feltétet és 26 darabos csiszolószerszám készletet rejt magában. Ezen túlmenően egy-egy, a mellékelt 24 darabos csiszolókövekhez és polírozó korongokhoz szükséges befogótengely, a mini fűrészhez pedig egy tartalék fűrésztárcsa sem hiányzik a reprezentatív összeállításból. A készlet bővítésére pedig egy részletes, 220 oldalas Dremel tartozékjegyzéket tartalmazó könyv sarkalja a leendő tulajdonost. A doboz belsejében egyébként a befogószáras szerszámoknak készenléti és fedeles tárolója is van (9). Az biztos, hogy aki egy ilyen készletet kap ajándékba, nagyon fog neki örülni. A limitált szériájú szerszámkészlet ajánlott ára: 29 900 Ft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1084/Dremel_Ujdonsagok