Vízkő ellen: HydroFLOW

Nem csak a szakemberek, hanem hétköznapi életünkben magunk is gyakran találkozunk a vízkövesedés problémájával. A vízkő lerakódik a hőcserélőkben, csövekben, szivattyúkban, vízmelegítőkben és a vízrendszerhez csatlakoztatott készülékekben. Következménye, hogy csökken az áramlási keresztmetszet, romlik a hatékonyság és a különböző részegységek idő előtt meghibásodnak. A HydroPath cég vízlágyító készülékeit világszerte használják, hatékonyságuk bizonyított, üzembe helyezésük egyszerű, vegyszerek használatát nem igénylik és karbantartás-mentesek. A rendszerek megelőzik a vízkő kialakulását, eltávolítják a már kialakult lerakódást, és csökkentik az üzemeltetési költségeket. A HydroFLOW vízlágyító készülék vezető termék a vízkezelés és vízkőmentesítés területén.

Vízkeménység, a probléma okai

A légkörből kihulló csapadék (eső) enyhén savas. Az iparosodott térségekben a kibocsátások miatt tovább fokozódhat a savasság mértéke. A víz keménységét részben a víz által a kőzetekből és a talajból kioldott kalcium és magnézium sók okozzák. A gyakorlatban változó és állandó keménységről beszélünk.
A változó vízkeménységet a természetes vizekben oldott kalcium- és magnézium sók koncentrációja okozza. A csapadékban oldott szén-dioxid a talajba jutva, annak kalcium- és magnézium-karbonát tartalmát oldja, és hidrogén-karbonátok keletkeznek. A kalcium- és a magnézium-hidrogén-karbonát tartalmú víz hevítésekor e reakciók visszafordulnak, és az oldhatatlan karbonát az edény falára (meleg vagy durva felületekre) rakódik le (vízkő). Fokozatos lerakódás után bevonatot képez a hőcserélőkben, vízmelegítőkben, vízcsövekben.
A melegítés és nyomásnövekedés hatására ki nem csapódó kalcium-, magnézium-klorid és -szulfát okozza az állandó keménységet. A víz elpárolgása után ez csapadékot képez az edény falán. A változó és állandó keménység összege együtt adja az összkeménységet. A természetes vizek keménységét általában német keménységi fokban adják meg.
Minden oldott részecskéket tartalmazó rendszerben a vízkő kicsapódás és a vízkő oldatba menetel egyensúlyban van. Az olyan rendszerekben, amelyekben az egyensúly a csapadék-képződés javára billen, megindul a vízkövesedés folyamata. Azok a rendszerek, amelyekben az egyensúly az oldatba menetel javára billen, vízkőmentesek maradnak.
A HydroFLOW egyszerűen csak a mérleg nyelvét billenti át az oldatba vitel javára azáltal, hogy nagy mennyiségű telítetlen oldatot képez, amely feloldja a meglévő felületi lerakódást. A folyamat addig ismétlődik, amíg feloldódik a felületi lerakódás és ez oldatban lévő stabil kristályokat képez. A heterogén kristályosodást felváltja a homogén kristályosodás.
Ezek a stabil amorf kristályok a zárt rendszerekből szűréssel eltávolíthatók. Nyitott rendszerekből pedig egyszerűen távoznak a vízárammal.

Hogyan működik?

A készülék véletlenszerűen változó elektromos impulzusokat bocsát a vízbe. Ezek az impulzusok (mezők) a teljes vízrendszeren végighaladnak. A víz felmelegítésekor a meleg felületeken általában kiváló csapadék oldatba megy, és a kiválási pontokon kristályos formában (ez a csapadék) kicsapódik a rendszerből.
Az impulzusok a vizet a készülékhez viszonyítva mindkét irányban (felvíz/alvíz) kezelik, és ugyanígy a futó rendszerben a primer vízkört is. Az így kezelt víz általában néhány hét alatt feloldja a rendszerben korábban lerakódott vízkövet.
A HydroFLOW legfontosabb tulajdonsága - amely megkülönbözteti a piacon jelenlévő versenyképes technológiáktól - az a hatékonyság, ahogyan az elektromos mező a vízrendszer egészén végighalad, akár ipari, kommunális vagy háztartási alkalmazásokról is van szó. A legtöbb vízrendszer elektromosság szempontjából egy nyílt áramkörnek tekinthető. Ahhoz, hogy egy nyitott körű vezetőben elektron-áramlást indukáljunk, magas frekvenciájú forrást kell biztosítanunk a vezető számára, amely elég hosszú ahhoz, hogy állóhullámú feszültséget hozzon létre a teljes hosszon.
Az elektronoknak a vízrendszerben való áramlásához feszültséget kell létrehozni a vízben a cső iránya mentén. Ez egy magas-frekvenciájú transzformátorral érhető el. Jelen esetben a transzformátor egy ferritgyűrű a csővezeték körül. A ferrit-gyűrűt egy primer tekercs veszi körül. Minden vezető, azaz a víz és a cső (ha vezető anyagból van) a transzformátor párhuzamos, másodlagos köreit fogja alkotni. A primer tekercsbe bevitt jel egy magas frekvenciájú, csillapodó hullám, tetszőlegesen változó szünetekkel. A hullám lehetővé teszi, a vízben jelenlévő különféle kristályképző sók magkristályainak kialakulását.
A villamosság okozza azt, hogy olyan kiválási magvak (nukleuszok) jönnek létre, amelyek magkristályokként megakadályozzák a csapadékként megjelenő vízkő kialakulását.

HydroFLOW háztartási rendszerek

Szerelje fel, kapcsolja be - ez minden! Mondjon búcsút a vízkőnek, az eldugult csöveknek, vízmelegítőknek és vízrendszereknek - mondja a használati utasítás
Az üzembe helyezés valóban nem i
gényel vízszerelői szakmunkát. A készülékkel együtt szállított hevederekkel egyszerűen rögzíthetjük a HydroFLOW egységet a vízvezetékre. Ha függőeleges vízcsőre szereljük a készüléket, az egységet úgy helyezzük el, hogy a ferrit-ház kerüljön legfelülre, így egyszerűbb a csavaranyák rögzítése. Ezután a házba helyezzük a hosszú ferrit- rudat, a második ferritet is a helyére igazítjuk, és sorra a többi ferritet is felszereljük a vezeték köré, majd műanyag anyákkal és csavarokkal rögzítjük. A tápot úgy helyezzük el, hogy megfelelő távolságra legyen az aljzattól (90-260 V), és a LED jól látható legyen. Végül csatlakoztassuk a tápot a hálózathoz. Az üzemelést jelző LED azt mutatja, hogy a készülék 24 órán át védi a rendszert.

Előnyök

A HydroFLOW megakadályozza a vízkő kialakulását, és a legtöbb esetben fel is oldja a már kialakult vízkövet. Karbantartást nem igényel, és vegyszerek adagolása sem szükséges. Az üzemeltetési költség kevesebb, mint 900 Ft/év, és a készülék rövid idő alatt megtéríti az árát a tüzelőanyag-költség megtakarítás révén. Teljesen független az átfolyás mennyiségétől és a hőmérséklettől, folyamatosan fejti ki hatását, üzembiztos és nincs karbantartási igénye.

Úszómedencékhez is

A medencék üzemeltetési költsége - függetlenül attól, hogy olimpiai uszodáról vagy privát medencéről van szó - jelentős mértékben csökkenthető a hasonló elven működő AquaKLEAR használatával. Ezzel a technológiával 24 órán keresztül olyan impulzusokat juttathatunk a keringető rendszerben lévő vízbe, amelyek felszabadítják a kötött klórt vagy brómot, koagulálják a lebegő szilárd részeket, javítják a szűrő teljesítményét, és vizet, valamint energiát takarítanak meg. Ezeket az eredményeket független vízminőség kutató intézetek vizsgálatai igazolják.
Az AquaKLEAR hatására a medence vonzóbbá válik, megszűnik a fürdőruhát károsító hatás, nem opálosodik a víz, és nagymértékben csökken a klór-szag. Ezek mellett jelentős költség-megtakarítás érhető el. Egyetlen más termék sem képes arra, hogy a szűrőrendszerben lévő vizet állandó jelleggel lágyítsa és teljesítse a független vizsgálati eredmények paramétereit.

  • Csökken a felhasznált klór mennyisége.
  • Nincs szükség állandó klórozásra, nincs szag.
  • Csökken az öblítési igény, energiatakarékosság.
  • Nincs szükség koaguláló-szerekre.
  • Csökken a pH-szabályozáshoz szükséges sav mennyisége.
  • Vegyszermentes, nincs karbantartási igény.
  • Minden csőtípushoz alkalmazható.

A Hydroflow és az Aquaklear készülékekről bővebb felvilágosítás kaphatnak a hazai forgalmazó KIS Kft.-től, a 424-5239, 424-5240 telefonon és a http://www.hydroflow.hu/ internet címen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1091/Vizko_ellen__HydroFLOW