Térnövelő tükrök

A lakóhelyiségek tágasságát utólag sajnos csak szűk határok között növelhetjük. Az is segít, ha a helyiséget nem zsúfoljuk tele bútorral, de tükrök segítségével egészen valós, s nagyon megtévesztő térnövelő hatást érhetünk el. Ehhez természetesen nagy méretű síktükrök szükségesek, és a helyüket is alaposan megfontolva kell megválasztanunk. Ily módón elérhetjük, hogy a szoba látszólag kétszer akkora lesz, igaz csak a tükrök előtt állva. E virtuális térnövelő tükröknél nem feltétlenül szükséges, hogy felületük egybefüggő legyen, mint ahogyan az képünkön látható.

Kisebb méretű, hálóba rakott formában is nagyon hatásosak a legalább 30x30 cm-es tükörlapok. Ennek azonban alapfeltétele, hogy minden felerősített tükörlap egy síkba kerüljön, és a felületükön visszatükröződő kép egységes, törésmentes legyen. Ez a nagy méretű tükrökre is vonatkozik, ha ezekből - a visszatükröződő felület növelése miatt - többet erősítünk egymás mellé a falra. Szintezésre is alkalmas tükörrögzítő gombok viszonylag olcsón kaphatók a kereskedelemben. Ezeket nem érdemes kihagyni. Minél nagyobb a visszatükröződő felület, annál nagyobb a tükrök együttes térnövelő hatása. Az ún. mozaikszerűen összeállított tükrök ugyanilyen hatásúak, ha a lapokon visszatükröződő képet nem zavarja meg képtörés, amit a tükörlapok csekély síkbeli eltérései okoznak. Ezt nivellálással, azaz a lapok alá helyezett alátétekkel beállítva küszöbölhetünk ki.
A fal egyenetlenségeit legkönnyebben 10 mm-es MDF alaplapra felerősített tükörlapokkal korrigálhatjuk ki a legkönnyebben. Az ilyen alaplapok különösen több kisebb tükörlap felerősítésekor előnyösek, ám az egyes lapok síkba állítására még így is számíthatunk. A lapok közé 5 mm-es falécekből célszerű rácsos keretet ragasztani az alaplapra, és a tüköregységet 5 mm vastag szélkerettel is ajánlatos ellátni.
A félkerek végűre vágatott tükrök boltíves faláttörésekre jellemző látványhatását a falra köréjük ragasztott 24x20 mm-es keskeny polisztirolból extrudált idomos szegélylécekből készített keretekkel fokozhatjuk. Ezek az elemek nagyobb hangsúlyt adnak az ilyen tükröződő, s szinte tökéletes illúziót keltő virtuális térképező tükörfelületeknek, feltéve, ha a tükrök elég nagy méretűek. Nagyméretű tükrök a lakberendezési áruházakban és üvegeseknél is beszerezhetők, a többi már a mi dolgunk, hogy szobánkban megfelelő helyet találjunk a számukra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tükör

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1112/Ternovelo_tukrok