Csempék a kerti asztalon

A kerti bútorok elég szélsőséges körülményeknek vannak kitéve. Eső veri őket, máskor meg a Nap perzselő sugarait kell elviselniük. Ez különösen az asztalok lapját viseli meg. Ha fából van, hamar felszálkásodik, a kovácsoltvas jellegűeknek pedig gyorsan átrozsdásodik a felületük. Ezen azonban kerámialap burkolattal könnyű segíteni, s így még mutatósabbá is tehető a kerti asztalok lapja.

Ehhez azonban megfelelő szilárdságú alaplap szükséges. Méretét a burkolatát adó kerámialapok méretéhez igazodva határozzuk meg mégpedig 2,5 mm-es fugahézagokkal számolva. Alaplapként 10 mm vastagságú rétegeltlemez az igazán megfelelő anyag. Ha vízálló ragasztású, az még jobb. Ha csak normál lemezt használunk, akkor az alját és a méretre vágott darab élét a szerint kell védeni a nedvességtől, hogy milyen asztalra kerül. Mintánkon szögacél keretbe kerül az alaplap, ezért az alját kültéri színtelen lakkal szükséges először jól hígítva, majd sűrűbb lakkal bekenni. A keretbe ragasztásához és éleinek védelmére színtelen szilikon ragasztó tömítő anyagot célszerű használni. A felerősítő csavarokat is semleges, alkoxi szilikonba ágyazva tegyük vízhatlanná.
Ha a tönkrement fa asztallap helyére kerül az alaplap, akkor éleit - vízálló ragasztót használva, 10 mm vastag léccel körbeszegve - tegyük védetté, és ezzel együtt lakkozzuk le, az alsó feléről sem elfeledkezve.
Következő lépésben az alaplap felületére simítsunk kimondottan flexibilis csemperagasztót, majd először rakjuk fel a szegélyt alkotó lapokat. Ezek aljára is kenjünk egyenletesen ragasztót, majd gumikalapáccsal szintbe ütögetve alakítsuk ki a lapok teljes felületét.
Ezután burkoljuk be az asztallap közepét is. A hézagoló keresztek eltávolítása után a fugázáshoz is flex anyagot használva, jól tömörítve. Felületén kissé homorúra és simára húzva tüntessük el az összes hézagot. Amint a fugázó kezd megszilárdulni, a felesleges anyagot nedves szivaccsal, majd száraz ruhával töröljük tisztára, és másnap már akár ezen szervírozhatjuk a családi ebédet. Az asztalváz és a székek felületeinek a felújítását azonban nem szabad elhanyagolnunk, hogy kerti garnitúránk méltó legyen a kerámialapos asztalhoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi pult felújítása csempével

A régi, megkopott felületű laminált munkapultok, asztalok felületét elég nehéz újra cserélni. Sokkal könnyebb, ha a felületüket alapos csiszolást követően csempével fedjük le.


Ülősarok az erkélyen

Aki erkélyes lakás birtokosa, ezt a helyet igyekszik legalább a tavasztól őszig időszakban a kinti tartózkodáshoz minél kényelmesebbé tenni. Természetesen az erkély nagyságától is függ, hogy miként...