Gyorsan növő cserjék

Gyakori igény cserjevásárláskor, hogy olyan fajokat válasszunk ki, amelyek gyorsan fejlődnek, így egy-két év alatt már képesek betölteni funkciójukat: legyen az árnyékolás vagy takarás.

Egyes cserjék hihetetlenül gyors növekedést képesek produkálni, amennyiben számukra optimális körülmények közé kerülnek. A 30-40 centiméteres kis bokrok egy év alatt elérhetik az 1-1,2 méteres, két év múlva pedig a két méteres magasságot is. A nemesítői munka eredményeként ma már szinte minden díszcserjének vannak törpe növésű és nagynövésű változatai is, így ha egy növény habitusa megtetszik, csak a megfelelő változatát vagy nemesített fajtáját kell megtalálnunk, ami kertünk vagy a rendelkezésre álló helyünk méreteihez igazodik.
Egy kert soha sincsen készen. Beültetésekor korosabb, több évig előnevelt növényeket is válogathatunk bele, bár ezek árában nyoma van a velük töltött több éves törődésnek. Kertünk kialakításakor a megálmodott növények közé néhány gyorsnövésű fajt, fajtát is beválogathatunk, így azok hamar díszítenek. A nehézségek akkor szoktak kezdődni, amikor a kert törzsállománya is megnő, és el kellene kezdeni kiritkítani e gyorsan megnőtt egyedeket.
Ilyenkor azonban jobban tesszük, ha fájó szívvel is de nekilátunk a ritkításnak, különben egy egymással konkuráló, a fényért versengő, túl sűrű növényegyvelegünk lesz, és a kis élettér miatt növényeink nem fogják majd díszítő funkciójukat betölteni.
A sok lehetőség közül alább kiemelünk néhány olyan cserjefélét, amelyek gyors fejlődésükkel hamar képesek látványossá tenni a telket.
Ilyen a somok közül a fehér som (Cornus alba), amely napra és félárnyékba is ültethető, 2-3 méter magasra is megnövő cserje. Levelei ősszel vörösre színeződnek, majd tél idején élénkpiros vesszői díszítenek. Magányosan, vagy kisebb csoportokban is ültethető. Közepes vízellátottságú kerti talajban gyorsan fejlődik, de szárazabb, vagy állandóan nyirkos helyen is megél.
SomA húsos som (Cornus mas) 4-6 méteres cserjévé, vagy fává nevelhető. Jól metszhető, azért gyorsan növő sövényt is kialakíthatunk belőle. Amellett, hogy a melegebb fekvésű , és fényben gazdag helyeket kedveli jobban, tág tűrésű faj lévén a mérsékelt árnyékolást és a szárazságot is jól viseli. Lombja ősszel sárgára színeződik, termése ehető. Kora tavasszal virágzik, amikor még lomb sincs a vesszőkön.
A bodzák (Sambucus sp.) hazánkban vadon is előfordulnak, emellett számos díszváltozatuk kapható, melyek rendkívül szín-, és formagazdagok. Igénytelen cserjék, többségük 2-3 méter magasságúra is megnő. Egyetlen hátrányuk, hogy vonzzák a levéltetveket. Fák alá is ültethetők, sőt sárga-tarka levelű változataik túl napos helyen könnyen megégnek.
A mogyorófélék közül a cserjének és fának egyaránt nevelhető közönséges mogyorót (Corylus avellana) és török mogyorót (Corylus colurna) érdemes kiemelni. Előbbi 3-5, az utóbbi akár 20 méteres fává is felcseperedhet. Színes levelű változatai napos helyen tartják meg legszebben élénk lombszínüket.
Az aranyvesszőknek (Forsythia sp.) is számos változatuk van, többségük 2-3 méteresre nő meg. Nagyon könnyen szaporíthatók, nem ritka, hogy az aranyvessző ágából készített sorjelölő pálcák mindegyike gyökeret ereszt. Tavasszal citromsárga színbe borul a cserje, majd elvirágzását követően egészen őszig átláthatatlan zöld lombtömegével díszít. Gyors növekedésű cserjék közül még érdemes kiemelni a jezsáment (Phyladelphus sp.) és a kékszakállokat (Caryopteris sp.).
Ha ezektől a növényektől elvárjuk, hogy egy-két év alatt méretük a kiültetéskori többszörösére növekedjen, akkor rendszeresen gondoskodjunk öntözésükről, tápanyag utánpótlásukról.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: cserje

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bozótirtás hatásosan

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény...


Sövények kreatívan

A hagyományosnak számító sövényekről már többször írtunk lapunkban, most néhány kép segítségével a „gyakorlatban” mutatjuk be, milyen sokféle megoldás közül választhatunk, ha sövényre van...