Sárga nyalókavirág

Eredete, formája

A sárga nyalókavirág (Pachistahis lutea) rokona a szobakomlónak, a skótvirágnak és az afelandrának is, mellyel a virágzatuk nagyfokú hasonlósága miatt össze is szokták téveszteni. Amerika trópusi tájain honos.
Formája eredendően laza, szabályos kialakulású bokor, ezért cserépben nem mutatós. A termesztésével foglalkozó kertészek ezért növekedésgátló szerrel kezelik. Nagysága fél-egy méter között van mindaddig, amíg a törpítő kezelés hat. Hajtásai jellegzetesen szögletesek, villásan elágazódnak és virágzatban végződnek. Amíg meg nem fásodnak haragoszöld színűek. Levelei nyél nélküliek, a hajtásokon keresztben ülnek. Lándzsa formájúak a felszínükön besüppedő fő- és mellékerek hálózatával. Valódi virágai fehér színűek, csövesek és hamar lehullnak. A füzérvirágzatot alkotó sárga murvalevelei viszont sokáig díszítenek. Virágzása késő tavasztól őszig tarthat, ezt azonban a kertészek megfelelő beavatkozással időzíthetik máskorra is.

Elhelyezése, ápolása

Elhelyezése szoliterként és másféle növények társaságában egyaránt lehetséges, meleg helyiség északi fekvésű ablakának az előterében a legmegfelelőbb. Egész évben meleg, télen is legalább 16 °C-os, világos, nyáron a közvetlen tűző napsütéstől mentes helyet kíván. Nyárra se kerüljön ki a szabadba. Gondozása egyszerű, legfeljebb télen kíván egy kis több odafigyelést. Talaját állandóan enyhén nyirkosan kell tartani, öntözésére a szobahőmérsékletű víz a legmegfelelőbb. Tápanyagellátása tavasztól őszig kéthetente, télen havonta egyszeri, közepes töménységű tápoldatozásával oldható meg. Túlzott felnyurgulását az elvirágzott hajtások tavaszi visszavágásával előzhetjük meg, mely a jó bokrosodását is elősegíti. Átültetése évente, tavasszal időszerű, melyhez a Floresca B virágföld a legmegfelelőbb.

Szaporítás

Szaporítása hajtásdugványainak meggyökereztetésével a legegyszerűbb. A dugványok meleg környezetben, fólia- vagy üvegborítás alatti párás térben gyökereztethetők a leginkább.

Károsítók

Szokásos szobai körülmények között károsítói nem szoktak lenni. A gyökerek körüli kiszáradás levélhullást idézhet elő. A tápanyaghiány vagy a túl hidegben, sötétben történő tartása virágtalanságot okozhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: sárga, nyalókavirág

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1165/Sarga_nyalokavirag