Bemutatjuk a Klauss gépcsaládot

A Klauss gépek Ausztriából érkeznek hozzánk. Ez persze nem a gyártás helyét jelenti, hiszen globalizálódó világunkban már ember meg nem mondja, hogy hol gyártják egy márka termékeit. A céget Magyarországon a Klauss Hungária Kft. képviseli, a "személyes" ismerkedésre pedig az egyik legjobb hely az Ázsia Center (1152 Budapest, Szentmihályi út 167-169.), ill. az ott található Klauss mintabolt. Nekünk egy másik cégtől, a legnagyobb hazai nagykereskedő Madal Bal Kft. Szerszám Nagykereskedéstől (csak viszonteladóknak! 1183 Budapest, Gyömrői út 85-91., telefon: 290-5378, 290-5773, fax: 290-2514, e-mail: info@madalbal.hu, web: www.madalbal.hu) nyílt lehetőségünk néhány gépet kölcsön kapni, és egy kis nyúzópróbának alávetni.

Az alkalmat pedig azért kerestük, mert a Klauss gépekkel lépten-nyomon találkoztunk barkácsboltokban és barkácsáruházakban egyaránt. Bár nem a legolcsóbbak közé tartoznak, de még a barkács kategória áraihoz viszonyítva is jó vételnek tűnnek. Ezután már csak azt akartuk eldönteni, hogy minőségben hová helyezhetjük ezt a márkát. Az már a Madal Bal saját bemutatótermében is látszott, hogy a szerszámgépek szinte minden kategóriájában bőséges a Klauss kínálata. Több mint 10-féle akkus csavarozó, húsznál is több ütvefúró és kalapácsfúró, tárcsafűrészek, szúrófűrészek, vágó- és darabológépek, köszörűk, csiszolók; gyakorlatilag az elektromos kéziszerszámok teljes választéka és néhány asztali gép is megtalálható a palettán.
Jól telepakolt autónkban a szerszámgépek kisebb része egészen világos szürke (majdnem fehér) volt, a többség pedig haragos zöld. Ez egyben a Klauss barkácsgépek két kategóriáját is jelentik; a zöld az olcsóbb, a világos pedig árában és minőségében is inkább az igényes barkácsolókat célozza meg. Néhány példa az árakra ahhoz, hogy némileg betájolhassuk olvasóinkat. Az akkus csavarozók 14,4 V-tól és 10 ezer forinttól indulnak, a legerősebb 24 V-os szettek közelítik a 30 ezret. Az ütvefúrók 8 és 16 ezer között, a kalapácsok 14 és 27 ezer között mozognak. Sarokcsiszoló van 6-tól 21 ezerig, legalább tizenötféle, a legkülönbözőbb teljesítményekkel. A rutinosabb barkácsolók valószínűleg máris elhelyezték a márkát a hazai kínálatban. Most már csak azt kell eldöntenünk, hogy az ár/érték arány megfelelő-e.
Átfogó véleményként ki merjük jelenteni, hogy igen. A zöld gépek minőségi kidolgozása is összemérhető az ismert márkákkal, a világosaké pedig - áruk arányában - még jobb. A műanyagok megmunkálása, a fogórészek puha gumiborítása, a szükséges helyeken már fém alkatrészek, ráadásul nem lemezből, hanem könnyűfémből; azt sugallják, hogy nem lesz gond a minőséggel. Számunkra mindig árulkodó egy gép hangja is. A csendes, finom járás általában jó csapágyazásra, pontos hajtóművekre utal. Mindezek alapján nincs kifogásunk. Ezek után néhány gépet alaposabban is kipróbáltunk, és ezeket most sorra bemutatjuk. Azt mindenképpen hangsúlyoznunk kell, hogy ilyenkor több hónapos gyakorlati tapasztalatokat nem áll módunkban szerezni, de ha valami feltűnő gond lenne, azért az ki szokott jönni.

Klauss 1004 akkus csavarozó

A zöld gépet 16,8 V-os NiCd akkumulátor táplálja. Klasszikus felépítésű akkus gép, 16 fokozatú nyomatékhatárolóval, és fúró fokozattal (ami kikapcsolja a nyomatékhatárolást). Gyorstokmánya kétgyűrűs - vagyis a hátsóval lefogjuk a tengelyt, az elülsővel mozgatjuk a pofákat - 10 mm átmérőig nyitható. Természetesen lehet rajta fordulatirányt váltani, fordulatszám szabályozója pedig rendkívül finom. Szinte nulla fordulattól lehet indulni vele. A finomság a csavarozó hangjára is érvényes; semmi kerregés, zörgés, nagyon egészséges motor és csapágyhang. A kidolgozás hibátlan, a markolaton lévő gumírozás is jó minőségűnek tűnik. 11 ezer forint körüli kisker árához képest jó vételnek látszik.

Klauss 1520 és Klauss 1510 szúrófűrészek

A két gép közös bemutatását az indokolja, hogy gyakorlatilag azonosak, csak a homlokrészükön lévő fedél tartalma különbözik. A 1510-esbe egy kis LED lámpácskát építettek be, amelynek éles fénye a penge elé irányul. A 1520-ba viszont szenzációs újdonság került; egy lézerlámpa, amely hosszan előre vetíti a fűrészpenge vágási vonalát. Rendkívül szellemes megoldás, és nagyon megkönnyíti a fűrész pontos iránytartását. Mindkét megoldás külön energiaforrást kapott; ceruzaelemeket.
A két gép tehát minden másban azonos. 710 W-os teljesítményük, négyfokozatú előtolásuk, fordulatszám szabályozásuk a "profi barkácsgépek" kategóriába emelik őket, melyet a világos műanyagház is jelez. A magas színvonal a kidolgozás precízségére, a finom gumiborításra, a könnyűfém talpra ugyanúgy vonatkozik, mint a finom, egyenletes géphangra. A talp dőlésének állítására itt már bajonettzár szolgál, a pengecseréhez viszont maradt az imbuszkulcs. Az igényességet bizony az ár is jelzi; a 1510-es 19 ezer, a 1520-as 27 ezer forint körül kapható. Az ár/érték arány azonban nem rossz.

Klauss 1620 körfűrész

Tekintélyes méretű és teljesítményű, félprofesszionális gépről van szó. 1600 W elektromos teljesítmény, egyenes vágásnál 65 mm-es vágási mélység, robusztus felépítés, könnyűfém öntvény tárcsavédő jellemzi. Hatalmas erő lakozik benne, megkapta az előzőekben már bemutatott lézeres berendezést is, de még nagyobb teljesítménnyel, így több mint 1 m-re kivetíti a vágási síkot. A lézert itt nem külön kapcsoló, hanem a főkapcsoló nyomógombja működteti.
A kidolgozás most is kifogástalan, egyedül a mozgó tárcsavédő zötyörgött kissé. A lemeztalp viszont masszív, és megdöntésekor a közbülső szögértékekben is szilárdan rögzíthető. A műanyag kofferban párhuzamvezetőt is kapunk. Ez a gép már a barkácsgépek legfelső kategóriáját célozza, amit 36 ezer forintos ára is jelez.

Klauss 1820 asztali gérvágó

Világos színű, félprofesszionális felhasználásra szánt, de "barkács" besorolású gép. 1400 W-os motorja 254 mm átmérőjű, keményfém lapkás vágótárcsát forgat. Ezt is ellátták a lézeres vágásjelzővel, ami pontosan megmutatja a vágótárcsa vágási síkját. A lézer itt hálózatról működik, és külön kapcsolója van.
Egy gérvágótól elvárhatóan a vágási sík vízszintesen mindkét irányban 45 fokban, függőlegesen egy irányban 45 fokig állítható. A vízszintes beállítás bajonettzárral rögzíthető, és feloldott állapotban 5 fokonként reteszel; gyors és precíz megoldás. A gépsatu, a támaszok és ütköztetők a helyükön vannak. Végül is a gép azt tudja, ami egy padlóburkoló, képkeretező kisiparos számára szükséges, és amivel 63 ezer forintos ára arányban is van. Hangsúlyozzuk azonban, hogy ipari felhasználásra a garancia nem érvényes.

Klauss 1105B ütvefúró

A B jelzés a zöld színű gép kofferes kiszerelését és fogaskoszorús tokmányát kódolja. Ebből következően van gyorstokmányos és papírdobozos kiszerelés is. Nagy teljesítményű (850 W) klasszikus felépítésű, az otthoni barkácsműhelyben jól kihasználható gép. 43 mm-es nyakrészére nem csak a pótmarkolat szerelhető, hanem ennél fogva állványba is rögzíthető; alkalmi csiszolóként, köszörűként, faesztergaként használva. Ezt segíti a 13 mm-es tokmány is.
Természetesen megtaláljuk a forgásirány váltót és a körmöstárcsás ütvefúró fokozat kapcsolóját is. A fordulatszám szabályozás rendkívül finom, a maximális fordulat behatárolható és rögzíthető. Ezek a tulajdonságok is azt segítik, hogy ne csak fúróként, hanem univerzális meghajtó motorként is felhasználhassuk a gépet. 10 ezer forint körüli áron szerezhető be.

Klauss 1304 sarokcsiszoló

A zöld színű, 600 W-os, 125 mm-es vágótárcsájú egykezes sarokcsiszolót azért nem akartuk kihagyni, mert egy rendkívül széles tábor tagja. A Klauss mintateremben négy különböző 115 mm-es vágótárcsájú gépet (500, 600, 760, 860 W teljesítménnyel), két 125-ös tárcsájút (600 és 850 W), külön egy fordulatszám-szabályozósat, valamint nem kevesebb, mint hét különböző kétkezes sarokcsiszolót láttunk.
Az egykezesek ára 6-8 ezer, a kétkezeseké 11-21 ezer forint között változik. Nincs ezekben semmi extra, megfelelő minőségűnek látszanak, és jó, ha a barkácsolónak van egy sarokcsiszolója is otthon. A választék igazán bőséges.

Klauss 1502 szúrófűrész

Szintén a "zöldek" táborát gazdagítja. Tekintélyes, 500 W teljesítményű, külön szabályozható fordulat- illetve rezgésszámmal. Előtolása három-fokozatú; két állásban kapcsolható az ingamozgás, illetve az ingamozgás kikapcsolható. A szerszámcseréhez és a talp dőlésének változtatásához ugyanaz az imbuszkulcs szolgál. Gyorsbefogó a pengéhez nincs, és a hangja is kissé nyers, 8 ezer forintos árával viszont versenyképes lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1170/Bemutatjuk_a_Klauss_gepcsaladot