Stayer daraboló

Az olasz gyártmányú Stayer gépekről egyszer már írtunk 2003/4-es lapszámunkban. A nyár végén néhány új darabot volt módunk próbálgatni. Tapasztalatainkról mostani és következő számunkban számolunk be.

A gérvágó, ill. kombifűrészekről már volt szó. Úgy tűnik, hogy a Stayer ebben a kategóriában a piacvezetők közé tartozik, hiszen több mint 10 különböző szintű gépet kínál. Ezek alapjaira építette meg a TV 507 típusjelű darabolót, melyet elsősorban az építő, burkoló, valamint a víz-gáz fűtésszerelő kisiparosok, vállalkozók figyelmébe ajánlunk. A 2100 W teljesítményű, 3500 percenkénti üresjárati fordulatszámú elektromos motor 355 mm-es vágótárcsa meghajtására képes. Ezek az adatok már nagyjából meg is határozzák, hogy ez a fontos munkaeszköz mire alkalmas; a megfelelő vágótárcsával különböző kőanyagok, illetve fémek (csövek, betonvasak) vágására.
Rögtön előre bocsátjuk, hogy a daraboló gépek nagy méretű vágótárcsáinak szabványosított tengelymérete eltér a fűrésztárcsákétól, és a nagy teljesítményű sarkcsiszolókétól is; az előzőek általában 22 mm-es, az utóbbiak 30 mm-es tengelycsonkra illeszkednek. A darabolóknál ez a méret 25,4 mm, és ehhez igazodott a Stayer is. Ez egyrészt azzal a jó hírrel jár, hogy a géphez más gyártók darabolótárcsái is használhatók, viszont azzal a rossz hírrel, hogy a darabológép univerzálisabb használatára, pl. fűrésztárcsával történő felszerelésére nemigen van mód. (Egy kis ügyeskedéssel azért van, mert ha a tengelyen lévő menesztőhüvely helyett beszerzünk vagy esztergáltatunk egy 30 mm külső átmérőjűt, akkor a nagyobb teljesítményű gérvágók 305 mm-es fűrésztárcsája felszerelhető. A daraboló fordulatszáma valahol ott van a gérvágók maximális fordulata körül, a teljesítménye pedig még nagyobb is azoknál. Persze a fűrésztárcsa még így is kisebb a darabolónál, és az anyagrögzítés, szögbeállítás sem a gérvágáshoz optimális, de egy kis kompromisszumot lehet kötni.)
A daraboló két fő munkaterülete tehát a kőanyagok és a fémek vágása. A nagy méretek elsősorban a kőanyagok miatt születtek. A befogósatuba 100x100 mm-es négyzet, illetve akár 210x60 mm-es téglalap keresztmetszet is rögzíthető. Ezek a maximális keresztmetszetek egyenes vágáskor, pl. burkolótéglák pontos vágásakor. A gépsatu két 17-es csavar oldásával egy irányban 45°-ig elferdíthető, illetve a méretskála segítségével bármilyen köztes szögértéknél rögzíthető. A motor és a tárcsa természetesen továbbra is ugyanabban a síkban mozog, csak a gépsatu befogási szöge változik. Ezzel törvényszerűen csökkennek az átvágható maximális keresztmetszetek is; 45°-os vágásnál 80x80 mm-es négyzet, illetve 85x70 mm-es téglalap keresztmetszetig. A nagyobb keresztmetszetekhez a satu támaszkodó oldalát hátrébb lehet csavarozni. A legnagyobb kör keresztmetszetek 90°-os vágásnál 115 mm-re, 45°-osnál 90 mm-re adódnak.
A fém vágáshoz tulajdonképpen csak a fémvágó tárcsa átszerelésére van szükség. Ehhez egy tengelyrögzítő kulcsot és egy 17-e villáskulcsot kapunk a gyári készletben (17-es csőkulcs praktikusabb lenne), a tárcsavédő két elemét pedig olyan helyzetbe kell állítanunk, hogy furataik egybe essenek, és így a tengelycsavarhoz hozzáférhessünk. Acélcsövek, zártszelvények vágásánál a Stayer gép éppúgy otthon van, mint betonvas darabolásánál. Elegendő erővel is rendelkezik. Az előtolást úgy adagoljuk, hogy a lehető legjobban hányja a szikrát a fémanyag, de a motort ne fojtsuk túlságosan. A repülő szikrákat egy védőlap az asztalsík alá tereli.
A TV 507-es 18,5 kg. Egy rögzítő lánc beakasztásával szállítható állapotba kerül. Tetején még egy fogantyút is kialakítottak, hogy könnyebb legyen megemelni, gépkocsi csomagtartójába betenni. Akár egy Trabantban is elfér, így helyszíni munkavégzésre igen alkalmas. Gumi lábaira bárhol leállítható, tartós munkavégzésnél viszont lehetőség van a talprész lecsavarozására is.
A Stayer palettáján még két másik daraboló is szerepel. Az 1500 W-os TD 305-ös teljesítménye és a vágható maximális keresztmetszetek ugyan kisebbek az előbbinél, ennek ellenére ez a drágább készülék. Ez valószínűleg az alacsonyabb fordulatszámnak (1800 percenkén), és az univerzálisabb használhatóságnak köszönhető. Ebbe pl. keményfémlapkás fűrésztárcsa is befogható (tengelyátmérő ennél is 25,4 mm), mellyel akár márvány is vágható. A másik daraboló - a TF 84 - különlegessége a rendkívül lassú (percenként 85-ös) fordulatszám. Erre a gépre következő lapszámunkban még visszatérünk.

Stayer Polírozó

A másik speciális célgép, az LU 272 típusú polírozó. Ha képeinken olvasóink egy kétkezes sarokcsiszolót vélnek felfedezni, akkor tévednek is meg nem is. A polírozó ugyanis valóban a sarokcsiszoló alapjaira van felépítve, sőt egyértelműen annak a házába lett beépítve. Olyannyira látszik a közeli rokonság, hogy még a tengelyreteszelő gombját is megtaláljuk a fejrészen, holott ennek itt nincs funkciója, ennek megfelelően nem is működik. Hiányzik még a sarokcsiszoló fontos eleme, a tárcsavédő is. Polírozónál természetesen ez útban lenne, helyette viszont a pótmarkolat alá rögzíthetünk egy kis kézvédő lemezt a markolat csavarjával.
A külső hasonlóság mellett azonban a polírozó alapvetően különbözik a sarokcsiszolóktól, ami az eltérő funkcióból adódik. A vágó- és csiszolótárcsák nagy kerületi sebességet igényelnek, emiatt ezeknek a gépeknek a kimenő tengelye (még a kétkezes, 230 mm-es vágótárcsájúé is) legalább 6000-t fordul percenként. Ekkora fordulatszámmal viszont nem lehet polírozni, ezért az LU 272 lényegesen alacsonyabb fordulatszámokon dolgozik. Kétállású fokozatszabályozó kapcsoló segítségével percenkénti 2000-es illetve 2500-as fordulat választható. Így persze az áttétel is más, ezért bár a polírozó maximális teljesítménye "csak" 1200 W, mégis a munkatengelyen lévő nyomaték igen nagy.
A polírozó alaptartozékaként szolgáló gumitárcsára különböző szemcsefinomságú csiszoló és polírozó lapokat tudunk felerősíteni, valamint gyapjúpárnát a magas fény eléréséhez. A gyapjúval szárazon dolgozhatunk, vagyis ilyenkor előre felkenjük a polírozó anyagot, majd annak szikkadása után átpolírozzuk a felületet. A nedves polírozáshoz polírozó szivacsot kell a gépbe fognunk. Ezzel a szivaccsal előre felitatunk egy bizonyos mennyiségű polírpasztát, és ezután finoman érintve, nyomva a felületre dolgozunk.
A Stayer polírozó gépét is elsősorban az iparosok, pl. karosszérialakatosok, autófényezők figyelmébe ajánljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: daraboló

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1182/Stayer_darabolo