Függöny a tetőtérben

Sokszor visszatérő gond, azonban mégsem lehetetlen vállalkozás, a tetőtéri ablakok felfüggönyözése. Egyik jó megoldás a dőlt tetősíkú ablaknál, hogy alá is és fölé is rudat erősítünk. A függöny felfüggesztése után az alsó rúdon a függönyt átvetjük, vagy ráhúzzuk a rúdra.

Újszerű, és igen eredeti megoldás szűk tetőtéri ablakra a függönyt csuklós illesztésű, vékony pálcára erősíteni. Nappal, hogy szabadon áradhasson a fény, a pálcát a falnak fordíthatjuk, este pedig visszahajthatjuk az üveg elé. Ferde üvegfelületen csigás-redőnyt is felfuttathatunk. Alkalmazhatunk még szalagfüggönyt (akár alumíniumból). Ezt mozgathatjuk elektromosan, de egyszerű zsinórral is.
A fénybeszűrődést kedvünkre szabályozhatjuk zsalugáterrel, vagy reluxával. A speciális, ezüstös bevonatú reluxa nyáron, befelé fordítva kevesebb meleget enged be, télen pedig ezüstös oldalával kifelé használva, megfogja a helység melegét, s ezáltal energiát takarít meg. A strapabíró anyagból készült a pliszé-roletta, vízszintes berakásaival csökkenti a vakító napfényt.
Tetőtéri lakásból hatásosan kizárhatjuk a bántó fényt mind az ablak külső felületén elhelyezett árnyékolóval, mind belső rolók segítségével.
A leghathatósabb védelmet a külső redőny adja, amely a napenergia kilencven százalékát kiszűri, így jó hőszigetelő. A redőny ezen kívül még öt funkciót betölt: véd a hideg, a fény, a zaj, a betekintés ellen, megakadályozza az ablak betörését, és jelentősen megnehezíti a betörők "munkáját" is. A redőnyök adott esetben hajtókarral, illetve elektromosan is működtethetők.
Hálószerűen áttört anyagból készül a hővédő roló, amely szintén az ablak külső felületén helyezkedik el. A rolóknak ez a fajtája nem gátolja a levegő mozgását, de megakadályozza az ablakfelület felmelegedését. Teljes sötétséget biztosít a fényzáró-roló, amely kívül, az ablakszárnyra rögzített, alumínium sínben fut. Külső felülete hővisszaverő bevonattal van ellátva.
A lakás dekorálására ajánlott a pliszírozott- vagy harmonika-roló. Fényáteresztő-képessége, és erőteljes színei miatt különleges hangulatot ad a szobának.
A legegyszerűbb árnyékoló, a belső vászonroló. Ablakszárnyra rögzített kampókkal lehet kiakasztani. Hazánkban jelenleg ötféle színben szerezhető be. Ebből a felsorolásból is látszik, milyen gazdag választék áll rendelkezésére a tetőtérben élőknek, ha ablakukat árnyékolni, díszíteni szeretnék.
S végül még egy hasznos tudnivaló: ne felejtsük el, hogy ablakunk belső felöltöztetése hatással van annak külső képére is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika

Címkék: függöny, tetőtér

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CSOK-ból tetőtér tele fénnyel, élettel, nagycsaláddal

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter októberben többféle új családtámogatási módot jelentett be: a hárommillió forintos lakásfelújítási támogatást és a tetőtérbeépítésre is...


Élhető tetőtér

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor azok a problémák jutnak eszünkbe, hogy „nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg van”...