A hónap tippje:

Hogyan építsünk be ablakot purhab segítségével?

A nyílászárók gyártása jelentősen fejlődött az elmúlt években. Válogathatunk a legkorszerűbb műanyag- és fa profilokból készült ablakok közül. A kiváló hang- és hőszigetelő képesség csak akkor érvényesül, ha a beépítés során szakszerűen használjuk a MESTER purhabot is.

Az ablakot egy előre kialakított falnyílásba helyezzük be. A körben keletkező hézag kitöltéséhez MESTER purhabokat használhatunk. Fontos tudni, hogy nem a purhab tartja az ablakot! A különböző nyílászáró szerkezeteket gyárilag megfelelően előkészített rögzítőfülek, rögzítőelemek segítségével kell a falazathoz erősíteni. A hézagba kerülő purhab viszont növeli a szilárdságot, a stabilitást, valamint biztosítja a hang- és hőszigetelő tulajdonságot.
A legfontosabb a felület megfelelő elő- és utónedvesítése, a purhab megdagadásához és kikeményedéséhez ugyanis nedvességre van szükség. A levegő páratartalma ehhez nem elég! A nem megfelelően nedvesített hab minősége gyenge, sokkal kisebb a keletkező habmennyiség és fennáll a hosszabb ideig tartó utándagadás veszélye is (a hab még napokig növeli térfogatát). Ez nem kívánt feszültséget okoz a nyílászáró és a falazat között.
Mielőtt az anyagot a felületre felhordjuk, az 1. képen látható módon nedvesítsük meg az aljzatot. Ezt követően a flakon tetején lévő szelepre csavarjuk rá a mellékelt műanyag kinyomó csövet. A palackot vízszintes helyzetben jó erősen rázzuk fel, legalább 30-40-szer. Utána a fejjel lefelé tartott flakonból nyomjuk óvatosan az anyagot a hézagba (2). Elég a hézag felét kitölteni, a hab a kinyomáskori térfogatát megduplázza. Ezt követően ne feledkezzünk meg az utónedvesítésről (3). A kinyomott hab kb. 25-30 perc múlva keménnyé, vághatóvá válik. A kész hab hurkaszerű formát vesz fel (4).
A purhab érzékeny az UV-sugárzásra, ezért ha hosszabb ideig napfény éri, lebomlik. Ezért mindenképpen szükséges a kész hab eltakarása, a leggyakrabban ez vakolással történik. A vakolás előtt a felesleges habmennyiséget éles késsel le kell vágni. A purhab használata során feltétlenül tartsuk be a használati utasítást és figyeljünk a biztonsági előírásokra (pl. ne lélegezzük be, a bőrről azonnal távolítsuk el stb.) A friss purhab eltávolítására ún. Purhab tisztítót, ennek hiányában acetonos lemosót alkalmazzunk.
A www.mestermunka.com honlapon friss híreket találnak 2003. évi nyereményjátékról, amelynek címe: Négy évszak a Mesterrel. A nyereményjátékon részt vehetnek azok, akik az év során felkeresik forgalmazó cég standját valamelyik nagyobb kiállításon (Construma, Hajdúép, Győri Vásár, Pécs Expo, Szeged Expo, BNV), vagy részt vesznek valamelyik MESTERMUNKA árubemutatón. Az árubemutatók időpontja is naprakészen olvasható a honlapon. Ezen kívül a www.mestermunka.com WEB-lapon megnézhetik az ajánlott boltok listáját, valamint a MESTER purhabok, tömítők Műszaki leírását és Biztonsági adatlapját.Infóvonal: Optima Forma Kft.
Tel.: 430-3090
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: purhab, ablak

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pihenő az ablakfülkében

Vastag falban az ablak alatti, szoba felőli oldal kihasználása eredetileg angolszász szokás. E holtér kihasználásának több előnye is van: igazi hangulatos pihenőhely alakítható ki, és tároló helyet...


Dekoratív ablakrácsok

Az ablakokra általában a betörések megakadályozása miatt szerelnek fel rácsokat a lakástulajdonosok. Ámhogy ne érezzék magukat „börtönben”, abiztonságot szolgáló rácsok ötletes és dekoratív...