Dolgos hétköznapok otthon

A gyökeres társadalmi, életmódbeli változások, a technikai lehetőségek növekedése széles utat nyit azok számára, akik otthon kívánnak dolgozni. A hivatalos intézmények visszaszorulása, a szabad verseny, az önállóság reménye is késztető hatású az otthoni munkahely létrehozására. Az otthon biztonsága, nyugalma, a teljes zavartalanság reménye fontos motiváló erő a munka ilyetén végzésére.

Akár vállalkozást indítunk, akár csak egy íróasztalra van szükségünk, a dolgozó résznek kényelmesnek, megfelelő elrendezésűnek kell lennie. Az otthoni munkahely kialakításakor, a berendezés egészének összeállításánál figyelembe kell venni majdani használójának korát, nemét, életmódját, az egész lakás stílusát, valamint a végzendő munka jellegét is.
Ha tisztáztuk magunkkal igényeinket, akkor eljött az ideje annak, hogy a rendelkezésünkre álló teret a kényelem és a célszerűség szolgálatába állítsuk. Mivel valószínűleg sok időt fogunk itt eltölteni, ugyanolyan kellemesen rendezzük be, mint otthonunk többi részét. Lehetőleg egy csendes helyet válasszunk ki, amely az összes, itt szükséges holminkat kényelmesen be tudja fogadni. Lehet ez egy külön dolgozóhelyiség, valamelyik szoba sarka, az előszobai alkóv, a tetőtér vagy akár a lépcső alatti beugró. A többfunkciós szobába ajánlatos egy paravánt beszerezni, hogy munkavégzésünk helyét használaton kívül "álcázni" tudjuk. A lényeg az, hogy a munkavégzéshez ösztönző, bensőséges, ihletet adó környezetet alakítsunk ki.
Nagy előnyt jelent a sok természetes fény; így nem kell a szemünket rongálni az állandó mesterséges fénynél. Természetesen például esti munkavégzésnél szükségünk lesz megfelelő mesterséges világításra is. Az asztali lámpának nem szabad árnyékot vetnie a munkánkra; jobbkezesek bal, balkezesek pedig jobb oldalra helyezzék el a fényforrást.
Az asztalnak és a széknek a kívánt célra egyaránt alkalmasnak és kényelmesnek kell lennie, hogy biztosíthassuk a megfelelő testtartást. Számítógépes munkánál az asztal elég széles legyen, hogy elférjen velünk szemben a monitor és a billentyűzet, ellenkező esetben hamar megfájdul a nyakunk. Érdemes csukló- és lábtámaszt is beszereznünk. A koncentrációt nagyban zavarhatja az asztalon eluralkodó rendetlenség. A szükséges munkaeszközöket ízlésünknek megfelelően tarthatjuk fém- vagy papírdobozokban, kosarakban, ládákban stb. A fontosabb cetliket, fotókat tűzzük fel, például parafatáblára. Ez utóbbi, amennyiben jól válogatjuk meg tartalmát, akár dekorációként is szolgálhat.

A dolgozószoba stílusa, berendezése

Meg kell találnunk a helyes egyensúl yt a kényelem és a praktikusság között. Vigyáznunk kell a rikító színekkel, illetve a túl díszes bútorokkal, mert hosszú távon zavarók, bántók lehetnek, és megnehezítik a tartós koncentrálást. A szín a tervezés során rendelkezésünkre álló legfontosabb elem. A falak és a mennyezet helyesen megválasztott színárnyalata nemcsak a helyiség látszólagos méretét, hőmérsékletét, megvilágítását változtatja meg, hanem lakója hangulatát is nagymértékben befolyásolja.
Ha egész napunk feszültséggel teli, fontos olyan légkört teremtenünk magunk körül, amelyben lazítani is képesek vagyunk. Ha hosszú órákig magunkban dolgozva elálmosodunk, és figyelmünk elkalandozik, üdítő hatású lehet egy jól eltalált falszín, a vidám, élénk hatást keltő berendezés. A padló kopásálló anyagból legyen, de boríthatjuk puha szőnyegpadlóval is, ízlésünknek, munkavégzésünknek megfelelően.
A tárolásra alkalmas berendezési tárgyak elengedhetetlen részei a dolgozószobának. Igény szerint beszerezhetőek fiókos, asztali polcos, rekeszes tárolók, zárható, függőmappás konténerek, kerekes segédasztalkák, zárható fiókos kisszekrények is. A mindennap használatos könyveknek, mappáknak könnyen elérhető polcokat szereljünk fel. Ezek legalább 30 cm mélyek és 35 cm magasak legyenek. Akinek nagyméretű rajzokat kell tárolnia, annak előnyösek a mélyebb, fiókos szekrények, mert ezekben a tervrajzok, vázlatok vízszintesen helyezhetők el. Tárolóhelyeink beszerzésénél a praktikus helykihasználásra és az áttekinthetőségre törekedjünk.
A dolgozószoba egyik legfontosabb darabja az asztal. Mérete és alakja a tevékenységtől függően változhat. A rajta végzendő munka határozza meg a magasságát is. Alkalmi munkához praktikusak a lehajtható, összecsukható, kihúzható darabok. Van olyan is, amelynek állítható a magassága, illetve dönthető a lapja.
Az ülőalkalmatosságot elsődlegesen kényelmi szempontból kell választani. Fontos, hogy a hosszú üldögélés közben ne fájduljon meg a derekunk, hátunk. Különösen azoknak, akik számítógéppel dolgoznak, ajánlott a térdelőszék használata. Nem elhanyagolható a munkaszék komfortja, beállítható ülésmagassága, forgathatósága, görgőkön gurulása. Ez utóbbival ülve is elérhetjük, amire szükségünk van.

A dolgozószoba megvilágítása

Először azt kell eldöntenünk, hogy milyen napszakban fogunk itt több időt eltölteni, csak az után érdemes a világítást megterveznünk. Ha napközben szándékozunk dolgozni, úgy ügyeljünk a természetes fényre. A fény erősségén túl, irányára is ügyeljünk. Természetes fény esetében a felülről érkező, szűrt fény az ideális. Sose hagyatkozzunk túlzottan a természetes fényre, hiszen ha íróasztalunk közvetlenül az ablak előtt áll, akkor is szükségünk lesz hatékony célvilágításra borús napokon.
Ha este tartózkodunk a dolgozó helyiségben, akkor a mesterséges világításnak lesz kitüntetett szerepe. Mint az otthonunk más részében, itt is a háttér és a célvilágítás jó egyensúlyát kell megtalálnunk. A szobában legyen valamilyen általános fényt adó lámpa. A csak dolgozónak használt helyiségben is jó, ha asztali lámpákkal biztosítjuk a háttérvilágítást. Ezen kívül használhatunk hagyományos állólámpát, mélyen lelógó függő-, fölfelé irányított ernyőjű-, mennyezetbe mélyített spotlámpát, illetve rejtett fénycsövet. A választás a miénk, a lényeg, hogy lágy, szelíd hangulatot teremtsenek.
A célvilágítás egyetlen, kis területre koncentrált, lehetőleg kontraszt-, árnyék- és káprázásmentes legyen. Legalkalmasabbak erre a célra az ellenrugós, állítható karos lámpák; ezek az adott helyzetnek megfelelően fordíthatók a kívánt cél irányába.
Ha mindezeken a szempontokon túl még kedvenc tárgyainkkal is körbevettük magunkat, pici humorral (pl. egy bohókás ceruzatartóval) "megfűszereztük" dolgozóhelyünket, akkor azonnal indulhat is a jókedvű munka.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Mohácsi Erika

Címkék: dolgozószoba

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1263/Dolgos_hetkoznapok_otthon