Veszélyjelzők a lakásban

Korábbi számainkban (2002/6-7-8) részletesen foglalkoztunk a betörés elleni védelemmel, annak eszközeivel. Az ott megismert betörésjelzők mellett szükség lehet egyéb jelzőeszközökre is, melyekkel a lakás védelmét kiegészíthetjük, teljessé tehetjük, melyeket a riasztórendszer hálózatára csatlakoztathatunk.

A mai veszélyjelző rendszerek már nem korlátozódnak csupán betörés és támadásjelző berendezésekre, szükség lehet egyéb jelzőkészülékekre is. Segítségükkel komplex-szé tehetjük védelmi rendszerünket, melyek tűz-, füst-, vagy gázveszély ill. csőtörés esetén riasztanak. Ezek általában csak belső jelzést adnak. Vannak azonban olyan távfelügyeleti rendszerek, melyeknél a betörésjelzés mellett más távfelügyeleti funkció is megrendelhető: füst- és tűzérzékelő bekötése, a kazán vagy a klímaberendezés ellenőrzése. A kívánt szolgáltatástól függően természetesen szükség van füst- és tűzjelzőre, a csőtörésre figyelmeztető nedvességérzékelőkre.
A PIR érzékelők egy lassan keletkező tűzet nem jeleznek, csak a hirtelen változó hőmennyiségre reagálnak. Egy tűz kialakulását mindig füstképződés előzi meg, ezért a jelzőrendszert füstérzékelővel kell ellátni. Ez lehet fotoelektromos (1) füstérzékelő készülék, mely a levegő tisztaságának változását érzékeli. A füst szenynyezte levegő átlátszósága csökken, és ezt a fénycsökkenést jelzi a készülék. Az érzékelők egy LED kijelző felvillanása mellett folyamatosan mintát vesznek a levegőből, de saját működésüket és érzékenységüket is folyamatosan ellenőrzik. Időnként - évente egyszer, szennyezettebb környezet esetén többször is - tisztítani kell, vagyis az optikai érzékelőről el kell távolítani a szennyeződést. Felszerelésük ajánlott jellemzően füsttel égő anyagokhoz, de konyhákba is, vigyázva arra, hogy a sütőből kiáramló hirtelen hőváltozás ne okozzon téves riasztást.
Vannak olyan készülékek is, melyek működésének alapelve a levegő ionizációjára (2) épül. Itt a mérőelem egy radioaktív - americium - test, mely a készülék elektródjai között átfolyó áramot méri. A tiszta és a füsttel szennyezett levegő vezetőképessége eltérő, és ezt a változást érzékeli a kiértékelő egység. Ha a mért érték a beállított határértéket túllépi, riasztás történik.
Szintén a tűz jelzésére szolgál a hőmérséklet érzékelő (3), melyet állandó üzemű jelzőáramkörre kell felszerelni. Maximális munka hőmérsékletük 60-70 °C. Érzékelő eleme egy bimetál érzékelőpár. Fűtő-, tüzelő berendezések közelében, vagy gyorsan lángra kapó (vegyi) anyagok mellett érdemes elhelyezni, hogy a tűzveszélyt azonnal érzékelhesse, mert ez a beavatkozás és elhárítás szempontjából igen fontos.
További biztonságunkat szolgálják a gázérzékelők (4) is, melyek a kiáramló gázok veszélyes koncentrációját jelzik. Érzékelőelemük félvezető anyagból készül, mely a kiáramló gázt érzékeli. Az érzékelők az előforduló gáz-levegő keverékek elemzésére alkalmasak, melyek technikai hiányosságok miatt, esetleg emberi gondatlanságból léphetnek fel. Vannak propán-butánra, hidrogénre, metánra stb. érzékeny készülékek, melyek már igen kis töménység esetén riasztanak, jóval a robbanóképes gázelegy kialakulása előtt. Szerelési helye függ a detektálandó gáztól, ezért célszerű a mennyezetre és a padló közelébe is egy-egy érzékelőt felszerelni. Működhetnek önállóan - hálózati feszültségről - vészjelzőként, de csatlakoztathatók már kiépített hálózatra is.
Léteznek még vízjelző, nedvesség érzékelő (5) berendezések, melyek a pont-, vagy vonalszerűen megjelenő vizet regisztrálják. Igen sokféle feladatra alkalmasak, szalag alakú érzékelőik szinte bárhol elhelyezhetők. Pontszerűen figyelik a vízfilm kialakulását, és akár már 1 mm-es vízállás esetén riasztanak. Hasznos csőtörés esetén, de jó szolgálatot tesz csatlakozások elmozdulása, vagy nyitva felejtett csap esetén is.
Kiegészíthetjük még áramfigyelővel rendszerünket. Ezek az eszközök egy rendszerben úgy programozhatók, hogy vagy a figyelt eszköz üzeménél, vagy annak kiesésekor jelezzenek. Áramfelvétel szerint ellenőrzik az elektromos berendezések működését: ha megszűnik az áramfelvétel, pl. a hűtőszekrény valamilyen ok miatt nem működik, riasztanak.
A különféle érzékelőket a szükséges helyekre egyedileg lehet felszerelni. Ezek többnyire csak belső jelzést adnak. A megelőzés és védekezés mindenképpen tanácsolható, hogy tudatosan készüljünk fel az esetleges veszélyekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1325/Veszelyjelzok_a_lakasban