Profi építőipari felhasználóknak

A Protool márkanév ugyan még kevéssé ismert Magyarországon, de azért 5-6 éve már találkozhatnak szerszámgépeikkel a szaküzletekben. A cégről és gépeikről mindenképpen tudni kell, hogy a cseh nemzetiségű gépgyártót a német Festo vásárolta meg, és teremtette meg ezáltal "önmaga konkurenciáját". Az idézőjel annak szól, hogy inkább a piac felosztása történt ezzel. Mindkét márka kifejezetten a professzionális felhasználókat célozta meg. Ez a gépek minőségén és árán egyaránt látszik. Ugyanakkor a Protool szerszámgépek árszintje 20-25%-kal a Festo alatt van, ezzel egyenlítve ki az ismertségben lévő különbséget.

A Protool gépek elsősorban az építőipari felhasználásra készülnek. A márka választéka ezen belül széles körű, a legkülönbözőbb fúróktól, fúrókalapácsoktól kezdve, az ácsmunkákra specializált körfűrészeken át a sarokcsiszolókig és akkumulátoros gépekig terjed. Általános bemutatás helyett kiválasztottunk egy speciális gépcsaládot, a keverőgépeket, amelyekről első közelítésben úgy gondoltuk, hogy leginkább érdekesek lehetnek a szakma számára.
Mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy nem barkácsgépekről van szó. Ezek a keverőgépek festékek, lakkok, többkomponensű műgyanták, habarcs, beton és tulajdonképpen mindenféle híg anyag összekeverésére használhatók. Jóval nagyobb teljesítményűek a lassú fordulatú, keverésre is alkalmas fúrógépeknél. Sok esetben a forgótartályos betonkeverőket helyettesíthetik, ugyanakkor sokkal könnyebben szállíthatók, mozgathatók, kezelhetők. Minden gépről elmondható, hogy robusztus felépítésű, kemény, ütésálló alumínium házas, strapabíró darab. Konstruktőrei alkalmazkodtak az építőipar - sokszor kegyetlen - bánásmódjához.

A sorozat legkisebb tagja, az MXP 800 E (1) még emlékeztet egy hagyományos fúrógépre, belsejében azonban háromfokozatú lassító-áttételt találunk a fordulat csökkentése, és a nyomaték növelése céljából (2). A 780 W teljesítményű gépet elektronikus fordulatszám-szabályozóval és lágy indítást biztosító áramkörrel is ellátták, így a keverendő anyaghoz optimalizálható a fordulatszám (340 és 900 f/perc között), és a keverés megkezdésekor nem fröccsen ki az anyag. Súlya 2,5 kg. A keverőszár M14-es menettel csatlakozik a kimenő tengelyhez.
Hasonló felépítésű az MXP 1000 EQ típusjelű is (3), melynek teljesítményét 950 W-ra növelték. A keveréshez beállítható fordulatszám-tartomány 250 és 720 f/perc közötti, így nyomatéka nagyobb az előbbinél. A keverőgépet "Plug it" rendszerű elektromos gyorscsatlakozóval látták el (4), amely a csatlakozófej elfordításával reteszeli is a csatlakozót. Mindkét géphez 120 mm fejátmérőjű, 600 mm szárhosszúságú keverőszár tartozik.
A gépcsalád következő tagjai már nemigen emlékeztetnek a fúrógépekre. Két ikerpárról van szó. A kisebb testvérek (5), az MXP 1200 E és az MXP 1202 E között az a különbség, hogy az utóbbiba kétfokozatú mechanikus váltóművet építettek. Az első fokozatban mindkét gép fordulatszámát 300 és 650 f/perc között szabályozza az elektronika, az 1202-es-nél a váltómű ezt 150 és 300 f/perc közötti tartományra osztja le. Így természetesen a nyomaték is duplázódik. Más tekintetben a két gép azonos. Teljesítményük 1200 W. A nagyobb teljesítménynek köszönhetően ezekbe már 140 mm fejátmérőjű keverőszár is befogható. Az előbbieknél még robusztusabb felépítésű, nagyobb súlyú (5,7, illetve 6,1 kg) gépekről van szó. A széles, jó fogású, kétkezes markolat alkalmas a nagy nyomaték "megfogására".
A másik ikerpár (6) külsőre szinte megkülönböztethetetlen az előbbiektől, de teljesítményük még nagyobb; 1600 W. Az MXP 1600 E és MXP 1602 E között most is a kétfokozatú mechanikus váltó a különbség. A fordulatszám tartományok ugyancsak az 1200-asokkal azonosak, de a nagyobb elektromos teljesítményhez még nagyobb keverőszár tartozhat; akár 160 mm átmérőjű is.
A sorozat csúcsgépének az MXP 1602 E DUO tekinthető (7). Első ránézésre is feltűnik a dupla keverőszár, melyek működéskor egymással szemben forognak. Ez nem csak a keverési teljesítményt növeli meg, hanem kioltja a hajtóműre visszaható nyomatékot is. A DUO-val a legkisebb erőlködés nélkül lehet dolgozni. A speciális keverőszárak párban illeszkednek egymáshoz, hogy össze ne akadjanak (8). Le és felszerelésüket nagyon meggyorsítja a "FastFix" fantázianevű gyorscsatlakozó rendszer. A keverőszárakat egyszerűen rá kell dugni a kimenő orsóra, és a reteszelő gomb megnyomása után a levételük is ugyanilyen gyors (9). Az 1500 W-os DUO-n természetesen ugyanúgy megtalálhatók az elektronikák és a kétfokozatú mechanikus váltó, mint a korábbiakon. A fordulatszám tartomány viszont még alacsonyabb; 100 és 250, ill. 130 és 350 f/perc között változtatható. A gép súlya 7,3 kg.
A keverőgépekhez tartozékok egész sora kapható. Közülük egyet emelnénk ki, a keverőállványt (10), amely könnyen szétszedhető, szállítható. Nagyon megkönnyíti a munkát, és az elektromos csatlakozást is tartalmazza.
A fenti gépeket elsősorban építőipari vállalkozóknak, kisvállalkozásoknak ajánljuk. A vásárlási lehetőségekről és bővebb műszaki információkról az importőr Festring Kft-nél érdeklődhetnek (Budapest III., Bécsi út 53., telefon: 387-4429).

Fogyasztói árak a Festring Kft-nél:

MXP 800 E 43 575 Ft
MXP 1000 EQ 53 688 Ft
MXP 1200 E 94 625 Ft
MXP 1202 E 102 250 Ft
MXP 1600 E 104 375 Ft
MXP 1602 E 111 250 Ft
MXP 1602 E DUO 198 250 Ft
MSP 57 állvány 182 125 Ft

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.