Olvasóink kérdezték tőlünk, mi válaszolunk

Penészedik a panellakás

Komoly probléma orvoslására szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Tavaly költöztünk egy tízemeletes panelház negyedik emeletére. Az egyik szélső lakás a miénk, tehát világos a konyhánk. Ez a pozitív oldala a lakásnak. A negatív az, hogy így van egy hosszú hideg falunk, ahonnan hűl a lakás. A probléma nem csak ez, hanem az is, hogy ezen az oldalon penészesedik a fal. Már mindent kipróbáltunk: Domestos-tól kezdve a hivatalos penészesedés gátlókig. Hiába. Az elmúlt pár napban vettük észre, hogy már a másik szoba "hideg" falán is elkezdődött a penészesedés. Nagyon kétségbe vagyunk esve, nemcsak a szép tapéta miatt. Leginkább 7 hónapos kislányunk egészségét féltjük. Kérem, adjanak tanácsot, mit tegyünk.

Olvasónk problémája sajnos egyáltalán nem egyedi, sokakat érint. Különösen a régebbi ('60-as, '70-es, '80-as építésű) panelházak falaiból az akkori - rossz minőségű - polisztirol szigetelés szinte eltűnt, így hőszigetelésük nagyon leromlott. Ez az oka a hideg falaknak, ami nem csak abban jelentkezik, hogy hideg a lakás is (miközben magas a fűtésszámla), hanem a hideg felületen folyamatos a páralecsapódás, a nedvesedés, penészedés, gombásodás.
A probléma precíz elhárítása sajnos csak a közösség összefogásával lehetséges, mert hatékony utólagos hőszigetelést kívülről, a fal külső oldala felől, a teljes ház felületén érdemes készíteni. Ezt az ügyet a közös képviselőnek kell kézbe venni. Neki kell tájékozódnia, hogy az adott területen milyen támogatási formák vehetők igénybe ilyen célra. Sokféle lehetőség van (önkormányzati támogatás, új Széchenyi-terv, panelrekonstrukciós programok, kedvező hitelek, melyek törlesztő részleteit kitermelheti az energia-megtakarítás nyeresége).
Ez a megoldás műszakilag sokkal kedvezőbb, mint a belső, utólagos hőszigetelés. Ennek indoklásába most nem megyünk bele, de 2001/9-es, 10-es lapszámainkban részletesen írtunk róla.
Ha a fenti megoldásra semmi remény nincs, akkor persze marad a hideg fal belső szigetelése, ami sohasem lesz tökéletes. A leggyorsabb a megtisztított, penészgátlóval kezelt falra hőszigetelő tapétát ragasztani. Ennek belső oldalán 4-5 mm vastag polisztirol hab szigetelés van. Ennél hatékonyabb, ha a falra egy távtartó lécrácsot csavarozunk fel, annak közeit ásványgyapot (Rockwool, Therwoolin stb.) szigetelőanyaggal töltjük ki, majd a léceket gipszkarton borítással látjuk el és tapétázzuk. Ezzel a szigetelő szerkezettel nem árt a sarkoknál "befordulni", mert az ún. hőhidak ott még nedvesedéseket okozhatnak. A belső szigetelés a fal hidegérzetét megszünteti, ott már penészedés sem lép fel, de sajnos megvan annak a veszélye, hogy a hőszigetelő szerkezet belsejében, a hideg falon páralecsapódás keletkezik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: penész, panel

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csilla Szabó avatarja

Csilla Szabó         penészedés

mi egy panellakás 5. emeletén lakunk, kb 2 éve, de csak télen a konyha ablak, és a kisszoba falaközt kb. 80 cm széles csik plafontól le a padlóig két naponta előjön végig vizesedés, szinte majd hogynem folyik a viz, egy nap után ellmulik, de nyomamarad. se a fölötem, se az alattam lévő lakásban semmi jele nincs a vizesedésnek. nagyon elvagyunk keseredve, mert már többen nézték, de semmi konkrétumot nem mondtak.csak annyit, hogy kobor viz. ez érdekes hogy pont csak nálunk mit lehetne tenni egyáltalán kinek kellene szólnunk. nagyon várom a válaszát köszönettel szabóné

Energetikai felújítás okosan

Azt mondják a szakemberek, aminőségi hőszigetelés mindent megold. Nos, mindent azért mégsem. Nyilvánvalóan javíthatunk vele – nem is keveset – házunk energetikai teljesítményén, de több tényezőt...


Fűtsünk elektromos árammal

Elektromos fűtésre kiváló alternatíva lehet a norvég fűtőpanelek valamelyike, mivel a fűtőpanelek kedvező ára, alacsony beruházási költséget tesz lehetővé akár egyetlen helyiség, vagy akár egy...