Magyar termék világszinten

Beryl programozható termosztátok

Jól méretezett és kivitelezett radiátoros és padlófűtés. A beállított hőmérsékletek a program szerint 18 C és 22 C.Természetesen örömmel adunk hírt arról, hogy világhírű külföldi gyártók szobai termosztátjai mellett a hazai piacon teljesen magyar fejlesztésű és gyártású készülékek is kaphatók. A székesfehérvári Beryl Kft.-t néhány tervezőmérnök hozta létre. Programozható, intelligens fűtésvezérlő termosztátjaik az ő szellemi termékük, a készülékeket pedig a hazai ipar állítja elő.

A termosztátok programozásáról szóló cikkünkben már bizonygattuk a fűtésvezérlés programozhatóságának gazdasági és kényelmi előnyeit. Látnunk kell, hogy a takarékosság elsősorban attól függ, a fűtésvezérlés milyen pontossággal követi elvárt igényeinket. Akár csak 1 °C-os túlfűtés 6%-kal növeli meg fűtési számlánkat. A takarékosság két sarkalatos pontja a termosztát érzékenysége és pontossága. A Beryl termosztátok érzékelője és speciális felépítése lehetővé teszi, hogy a hőmérsékletet ą0,1 °C (0,2 °C) érzékenységgel kövessék, és a felszerelés helye ne befolyásolja a pontosságot. Nem mindegy ugyanis, hogy a termosztátot, pl. beton, tégla vagy gipszkarton falra erősítjük fel. A Beryl készülékek azonban kalibrálhatók, ehhez csupán ki kell várni a felszerelés után a hőkiegyenlítést (kb. 1 óra), és a kijelzőt egy hitelesített vagy megszokott hőmérő értékére állítani.
A kapcsoló üzemű programozható szobatermosztátok eddigi legnagyobb problémája a hosszú felfűtési szakasz utáni jelentős hőmérséklet-túllendülés volt. A magyar készülékben működő szoftver 10 percenként meghatározza az adott helyiség fűtési meredekségét, alkalmazkodik hozzá, és mielőtt a szobahőmérséklet elérné a beállítottat, megfelelő időben lekapcsolja a fűtést. A fenti tényezők együttesen eredményezik azt, hogy a szobatermosztáttal vezérelt fűtés igen takarékos.
A Beryl termosztátok igen egyszerűen, a mobiltelefonok menürendszeréhez hasonlóan, mindössze négy nyomógombbal programozhatók. A kijelző "magyarul beszél", a menürendszer egyértelműen vezeti a felhasználót, így a használati utasítás áttanulmányozása után már senkinek nem okoz problémát. (Menübe belépünk, kiválasztjuk a megfelelő menüpontot, abba belépünk, a kívánt beállításokat "leokézzuk" stb.) A készülék heti programozású, vagyis a hétköznapok és a hétvégi napok külön-külön programozhatók, naponta 48 hőmérsékleti változási pont meghatározásával. Az információk alfa-numerikus LCD kijelzőn olvashatók.
Három különböző Beryl szobatermosztát kapható, melyek alapszoftverükben nem különböznek egymástól, és kinézetükben is szinte egyformák. Az IT 1 típusjelű a legolcsóbb változat, és mindazokat tudja, amiket az előbbiekben leírtunk. Ennek nettó fogyasztói ára 8759 Ft a gyártó adatai alapján. Az IT 2 jelzésű készülék jobb minőségű kijelzőjében, és a kijelző háttérvilágításában különbözik az előbbitől. Ez is mindössze 10 004 Ft-ba kerül. Az IT 1T típusjelű harmadik változat megegyezik az IT 1-gyel, de a beépített modem segítségével ez telefonos távvezérlésű funkcióval is rendelkezik.
Rendkívül ügyesen leegyszerűsített elven oldották meg a konstruktőrök a távvezérlést. A készülék bekötése a telefonhálózatba mindössze néhány másodpercet igényel, a hozzá adott szabványos telefoncsatlakozó kábel segítségével akár sorba, akár párhuzamosan (egy elosztóval) köthető a telefonnal. A modem bármilyen készülékről hívható, és egyszerű hangjelek "visszacsatolásával" bárhonnan beállíthatjuk a fűtésrendszer kívánt hőmérsékletét, vagy akár a távolból megtudhatjuk, hogy pillanatnyilag milyen a hőmérséklet a szobatermosztát helyiségében. A működtetés hangsúlyozottan egyszerű, de tökéletesen működik. A távvezérléses szobatermosztát ára sem veszélyes; alig haladja meg a 15000 Ft-ot.
A Beryl készülékek az ország számos helyén megvásárolhatók a fűtésszerelvényeket, vagy elektromos szerelvényeket árusító szakboltokban. Aki pedig további információkra is kíváncsi, az hívhatja a cég telefonszámait: (22) 506-098, 06-20-9412-356 vagy felkeresheti a www.beryl.hu honlapot.

Túlméretezett radiátoros fűtés, 18 C és 22 C beállított hőmérséklettel Túl vastag betonnal burkolt padlófűtés. A beállított hőmérséklet 18 C és 22 C.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: termosztát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korszerű fűtésszabályozás

Az intelligens épület-felügyelet ma már nem vízió, de magas beruházási költségei miatt, egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak. Szerencsére e nélkül is korszerűsíthető házunk fűtésszabályozása,...


Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...