Mono előerősítők

Általánosságba véve egy hangátviteli lánc három fő egységre bontható: jelforrás (mikrofon); amely az akusztikai jellel arányos elektromos jelet szolgáltatja; erősítőre, amely a szükséges feszültség- és teljesítményerősítést végzi és végül hangsugárzó rendszerre, amely az elektromos jelből ismét akusztikai jelet állít elő. Általában a mikrofonok nem tudnak elegendő jelet biztosítani a végerősítőnek, ezért szükséges egy előerősítő, amely a mikrofon jelét felerősíti. Az impedancia illesztések miatt is célszerű előerősítőt használni.

Tranzisztoros mono erősítő

Felépítését tekintve, egy kétfokozatú tranzisztoros erősítő. Kis és nagy impedanciás jelforráshoz (pl.: mikrofonhoz) egyaránt használható, igen stabil, állandó erősítést biztosít. A tápfeszültség- és hőingadozást jól tűri. 9V és 12 V közötti (egyen) tápfeszültséget igényel. Feszültségerősítése 1 kHz-en körülbelül 46 dB, az erősítő frekvenciatartománya 10 Hz-től 40 kHz-ig terjed. A maximális kimeneti feszültség körülbelül 500 mV, az áramfelvétele, pedig 700 mA.

Működés

A T1-es tranzisztor a bázis előfeszítést a T2 tranzisztor emitter ellenállásáról kapja (R6), T2 pedig a T1 előfokozat kollektor ellenállásáról (R2). Az R4-es ellenállás a két tranzisztor között egy visszacsatolást képez, ezzel csökkentve és stabilizálva az erősítést. Az R5 és R6 emitter ellenállásoknak hasonló a szerepük, egyenáramú visszacsatolást hoznak létre. Az R6-os ellenállást a C5-ös kondenzátor, váltakozó áramulag hidegíti. A bemeneti jel (NF pont) a C1-es elektrolit kondenzátoron megy keresztül, ez az egyenáramú viszonyokat nem befolyásolja.
A kimeneti jel a potméteren keresztül vehető le. A C4, illetve C6-os kondenzátorok zavarszűrő szerepet látnak el, a C3 pedig a tápfeszültséget szűri. A mikrofon az R1-es ellenálláson keresztül kap tápfeszültséget. (A kondenzátor mikrofonok 1...2 V-os tápfeszültséget, és körülbelül 0,1...0,5 mA-t igényelnek a működéshez.)

Az áramkör megépítése

A színkódolt ellenállások értékeit meghatározzuk, hogy azokat értékük alapján hozzárendelhessük a kapcsolási rajz pozíciószámaihoz.

A szükséges színkódok:

R3 180k barna szürke sárga
R4 180k barna szürke barna
R5 22 vörös vörös fekete

A nagyításhoz KLIKK ide!Amennyiben rendelkezésünkre áll, ellenállás mérésére alkalmas műszer, érdemes az ellenállásokat megmérni, hogy elkerülhessük a hibás alkatrészek beépítését. 5%-nál kisebb eltérések a névleges értéktől nem befolyásolják az áramkör működését. Az alkatrészek beforrasztásának, van egy célszerű sorrendje. Először az ellenállásokat majd a trimmer-potenciométereket, kondenzátorokat kell beforrasztani. Nem csak a méreteik miatt célszerű ezekkel az alkatrészekkel kezdeni, hanem azért is, mivel ezek nem annyira érzékenyek a hőre, mint a félvezető alapú alkatelemek. (A réz fólia vezeti a hőt, így a később beforrasztott alkatrészek kisebb hőterhelésnek vannak kitéve.
1. Az ellenállások kivezetéseit a testtől kb. 2,5 milliméter távolságban, kis ívben 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerű olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód-gyűrűk azonos irányból legyenek "olvashatók". A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípőfogóval lecsípjük. A potenciométer kivezetéseit nem kell lecsípni.
2. A két egyforma kerámia kondenzátor (C4, C6) tetszőleges irányban beforrasztható, de célszerű itt is az azonos irányból való olvashatóságra törekedni. Ügyeljünk a kivezetések hajlításakor, mert a kerámia könynyen elrepedhet. A C3 szűrőkondenzátor sem polarizált, ellentétben a három megegyező értékű elektrolit kondenzátorral (C1, C2, C5), amelyeket helyes polaritással kell beforrasztani. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van, ill. a két kivezetés közül a pozitív a hosszabb. A panelen a pozitív pólus forrasztási pontja van jelölve. Ne tévesszük el, mert ellenkező esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat.
3. A tranzisztorok beültetésénél, a helyes irányra figyelnünk kell, a panelon, a szita rajzon látható a (tranzisztor) ház lapos oldala. Ha a lábakat alulról nézzük úgy, hogy a ház lapos része jobboldalon legyen, akkor felülről lefelé haladva kollektor, bázis, emitter a sorrend. A tranzisztor lábai ne keresztezzék egymást, és a beültetési magasság ne legyen kevesebb, mint 5 mm.
4. A panel csatlakozó saruit a hegyes végével lefelé kell a panelbe ültetni.
5. Az erősítő pozitív pontjára a kondenzátormikrofon piros vezetékét, a középsőre a fehéret, és a negatívra, a szigetelés nélküli vezetéket forrasszuk. A mikrofonkapszulára, még a beforrasztása előtt tegyük rá a gumiburkolatot!

Üzembe helyezés

A nagyításhoz KLIKK ide!Az áramkört megtekintéses ellenőrzés után, csak szűrt egyenfeszültséggel, az életvédelmi szabványoknak megfelelő leválasztott hálózati tápfeszültségről vagy elemről szabad táplálni. Autós akkutöltőt vagy modellvasút töltőt nem szabad használni! A '+ -' csatlakozó pontokra a megfelelő polaritással kapcsoljunk 9V és 12V közti tápfeszültséget. A kimenetre egy nagyimpedanciájú fejhallgatót, vagy egy teljesítményerősítőt (végfokot) kössünk. A P1-es potenciométert bal szélső állásba tekerve a mikrofont megpöcköljük és meghallgatjuk a fülhallgatót.

Műveleti erősítő, LF-351 IC-vel

A két áramkör (2) összeszerelése hasonló, ezért egy kis kiegészítéssel ez is könnyedén megépíthető.

Az eltérő ellenállások színkódja:

R3 180k barna szürke sárga
R4 180k barna szürke barna
R5 22 vörös vörös fekete


- A tranzisztorok helyett egy IC-t kell beépítenünk. Az IC 1-es kivezetését az alkatrészen egy ponttal jelölik. Ez a pont a beültetési rajzon a kivezetés sorszámával (1) van jelölve. A IC beforrasztásakor a lehető legrövidebb ideig melegítsük a forrasztási pontokat a pákával!
- Üzembe helyezéskor mind a két potenciométert jobb szélső állásba tekerjük. Az esetleges torzítást a P1-es potenciométer állításával kiküszöbölhetjük.

A tápfeszültségről az R6-os ellenálláson keresztül, a mikrofonra, a működéséhez szükséges egyenfeszültség jut. Az R1-es és R2-es ellenállásosztóról az IC nem invertáló bemenete a tápfeszültség felének megfelelő potenciálon van. Ez az egyenfeszültség érték az inverter bemenetein a mikrofonról érkező jelnek megfelelően ingadozik. Az R3-as visszacsatoló ellenállással negatív visszacsatolás történik, amely az áramkört stabilizálja, és beállítja az erősítés értékét. A P1-es potenciométer segítségével az IC1 erősítést kb. 150 és 1000 közöttire állítjuk be. A felerősített jel hangfrekvenciás összetevője az IC1 6-os pontjáról a C5 csatoló kondenzátoron át a kimeneti szintet beállító P2 potenciométerre jut. Az R5 ellenállás, a C3-as és C4-es kondenzátorok a megfelelő egyenáramú beállítást biztosítják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Rozsályi Dávid

Címkék: mono, előerősítő, zene, hifi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kéretlen levél, telefon

Informatikai világunk egyik káros mellékhatása, hogy folyamatosan kéretlen megkereséseknek vagyunk kitéve. Megszólal atelefonunk, és üzleti ajánlatokkal próbálnak bombázni bennünket. Email...


WC csésze cseréje

Ritkán, de megesik, hogy a WC csésze megreped és cserére szorul. Ilyen esetekben fontos, hogy milyen új csésze kerüljön a helyére. Alapvető, hogy milyen helyzetű a csésze szennyvízelvezetése. Ha...