Mono előerősítők

Általánosságba véve egy hangátviteli lánc három fő egységre bontható: jelforrás (mikrofon); amely az akusztikai jellel arányos elektromos jelet szolgáltatja; erősítőre, amely a szükséges feszültség- és teljesítményerősítést végzi és végül hangsugárzó rendszerre, amely az elektromos jelből ismét akusztikai jelet állít elő. Általában a mikrofonok nem tudnak elegendő jelet biztosítani a végerősítőnek, ezért szükséges egy előerősítő, amely a mikrofon jelét felerősíti. Az impedancia illesztések miatt is célszerű előerősítőt használni.

Tranzisztoros mono erősítő

Felépítését tekintve, egy kétfokozatú tranzisztoros erősítő. Kis és nagy impedanciás jelforráshoz (pl.: mikrofonhoz) egyaránt használható, igen stabil, állandó erősítést biztosít. A tápfeszültség- és hőingadozást jól tűri. 9V és 12 V közötti (egyen) tápfeszültséget igényel. Feszültségerősítése 1 kHz-en körülbelül 46 dB, az erősítő frekvenciatartománya 10 Hz-től 40 kHz-ig terjed. A maximális kimeneti feszültség körülbelül 500 mV, az áramfelvétele, pedig 700 mA.

Működés

A T1-es tranzisztor a bázis előfeszítést a T2 tranzisztor emitter ellenállásáról kapja (R6), T2 pedig a T1 előfokozat kollektor ellenállásáról (R2). Az R4-es ellenállás a két tranzisztor között egy visszacsatolást képez, ezzel csökkentve és stabilizálva az erősítést. Az R5 és R6 emitter ellenállásoknak hasonló a szerepük, egyenáramú visszacsatolást hoznak létre. Az R6-os ellenállást a C5-ös kondenzátor, váltakozó áramulag hidegíti. A bemeneti jel (NF pont) a C1-es elektrolit kondenzátoron megy keresztül, ez az egyenáramú viszonyokat nem befolyásolja.
A kimeneti jel a potméteren keresztül vehető le. A C4, illetve C6-os kondenzátorok zavarszűrő szerepet látnak el, a C3 pedig a tápfeszültséget szűri. A mikrofon az R1-es ellenálláson keresztül kap tápfeszültséget. (A kondenzátor mikrofonok 1...2 V-os tápfeszültséget, és körülbelül 0,1...0,5 mA-t igényelnek a működéshez.)

Az áramkör megépítése

A színkódolt ellenállások értékeit meghatározzuk, hogy azokat értékük alapján hozzárendelhessük a kapcsolási rajz pozíciószámaihoz.

A szükséges színkódok:

R3 180k barna szürke sárga
R4 180k barna szürke barna
R5 22 vörös vörös fekete

A nagyításhoz KLIKK ide!Amennyiben rendelkezésünkre áll, ellenállás mérésére alkalmas műszer, érdemes az ellenállásokat megmérni, hogy elkerülhessük a hibás alkatrészek beépítését. 5%-nál kisebb eltérések a névleges értéktől nem befolyásolják az áramkör működését. Az alkatrészek beforrasztásának, van egy célszerű sorrendje. Először az ellenállásokat majd a trimmer-potenciométereket, kondenzátorokat kell beforrasztani. Nem csak a méreteik miatt célszerű ezekkel az alkatrészekkel kezdeni, hanem azért is, mivel ezek nem annyira érzékenyek a hőre, mint a félvezető alapú alkatelemek. (A réz fólia vezeti a hőt, így a később beforrasztott alkatrészek kisebb hőterhelésnek vannak kitéve.
1. Az ellenállások kivezetéseit a testtől kb. 2,5 milliméter távolságban, kis ívben 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerű olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód-gyűrűk azonos irányból legyenek "olvashatók". A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípőfogóval lecsípjük. A potenciométer kivezetéseit nem kell lecsípni.
2. A két egyforma kerámia kondenzátor (C4, C6) tetszőleges irányban beforrasztható, de célszerű itt is az azonos irányból való olvashatóságra törekedni. Ügyeljünk a kivezetések hajlításakor, mert a kerámia könynyen elrepedhet. A C3 szűrőkondenzátor sem polarizált, ellentétben a három megegyező értékű elektrolit kondenzátorral (C1, C2, C5), amelyeket helyes polaritással kell beforrasztani. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van, ill. a két kivezetés közül a pozitív a hosszabb. A panelen a pozitív pólus forrasztási pontja van jelölve. Ne tévesszük el, mert ellenkező esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat.
3. A tranzisztorok beültetésénél, a helyes irányra figyelnünk kell, a panelon, a szita rajzon látható a (tranzisztor) ház lapos oldala. Ha a lábakat alulról nézzük úgy, hogy a ház lapos része jobboldalon legyen, akkor felülről lefelé haladva kollektor, bázis, emitter a sorrend. A tranzisztor lábai ne keresztezzék egymást, és a beültetési magasság ne legyen kevesebb, mint 5 mm.
4. A panel csatlakozó saruit a hegyes végével lefelé kell a panelbe ültetni.
5. Az erősítő pozitív pontjára a kondenzátormikrofon piros vezetékét, a középsőre a fehéret, és a negatívra, a szigetelés nélküli vezetéket forrasszuk. A mikrofonkapszulára, még a beforrasztása előtt tegyük rá a gumiburkolatot!

Üzembe helyezés

A nagyításhoz KLIKK ide!Az áramkört megtekintéses ellenőrzés után, csak szűrt egyenfeszültséggel, az életvédelmi szabványoknak megfelelő leválasztott hálózati tápfeszültségről vagy elemről szabad táplálni. Autós akkutöltőt vagy modellvasút töltőt nem szabad használni! A '+ -' csatlakozó pontokra a megfelelő polaritással kapcsoljunk 9V és 12V közti tápfeszültséget. A kimenetre egy nagyimpedanciájú fejhallgatót, vagy egy teljesítményerősítőt (végfokot) kössünk. A P1-es potenciométert bal szélső állásba tekerve a mikrofont megpöcköljük és meghallgatjuk a fülhallgatót.

Műveleti erősítő, LF-351 IC-vel

A két áramkör (2) összeszerelése hasonló, ezért egy kis kiegészítéssel ez is könnyedén megépíthető.

Az eltérő ellenállások színkódja:

R3 180k barna szürke sárga
R4 180k barna szürke barna
R5 22 vörös vörös fekete


- A tranzisztorok helyett egy IC-t kell beépítenünk. Az IC 1-es kivezetését az alkatrészen egy ponttal jelölik. Ez a pont a beültetési rajzon a kivezetés sorszámával (1) van jelölve. A IC beforrasztásakor a lehető legrövidebb ideig melegítsük a forrasztási pontokat a pákával!
- Üzembe helyezéskor mind a két potenciométert jobb szélső állásba tekerjük. Az esetleges torzítást a P1-es potenciométer állításával kiküszöbölhetjük.

A tápfeszültségről az R6-os ellenálláson keresztül, a mikrofonra, a működéséhez szükséges egyenfeszültség jut. Az R1-es és R2-es ellenállásosztóról az IC nem invertáló bemenete a tápfeszültség felének megfelelő potenciálon van. Ez az egyenfeszültség érték az inverter bemenetein a mikrofonról érkező jelnek megfelelően ingadozik. Az R3-as visszacsatoló ellenállással negatív visszacsatolás történik, amely az áramkört stabilizálja, és beállítja az erősítés értékét. A P1-es potenciométer segítségével az IC1 erősítést kb. 150 és 1000 közöttire állítjuk be. A felerősített jel hangfrekvenciás összetevője az IC1 6-os pontjáról a C5 csatoló kondenzátoron át a kimeneti szintet beállító P2 potenciométerre jut. Az R5 ellenállás, a C3-as és C4-es kondenzátorok a megfelelő egyenáramú beállítást biztosítják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Rozsályi Dávid

Címkék: mono, előerősítő, zene, hifi

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előzzük meg a szénmonoxid mérgezést

A fűtési idény kezdetekor sajnos rendszeresen megtörténnek az első balesetek, sőt tragédiák is. Talán ez az időszak még veszélyesebb, mint amikor már beállt a fűtésrendszerünk egyensúlya,...


Újra tesztelték a szén-monoxid érzékelőket

A fogyasztóvédelem az idén is kiemelt hangsúlyt fektet az emberi életet veszélyeztető, érzékelésre alkalmatlan eszközök kiszűrésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a fogyasztóvédelemmel...