Komfortosítás utólag, elegánsan

Bontás, átépítés nélkül

Módosítva: 2014-02-11 12:29:26

A mai világban természetesnek tűnik a komfortos otthon. Ennek eléréséhez számtalan WC és fürdő nélküli lakás tulajdonosa - a nagy átmérőjű ejtőcső hiányában - csak az egész épületet érintő teljes, költséges felújításban reménykedik. Jó példa a nagyvárosokban található rengeteg százévesnél is öregebb többszintes épület, az építésük óta változatlan csatornahálózattal, egy WC a folyosó végén, épületenként egy-egy mosókonyha stb. Nem is gondolják, hogy egy speciális, kisméretű szivattyúval és egy 20-30 mm-es - legtöbbször meglévő - csővezetékkel mindez megoldható.

Sok önálló családi házban a WC és a mosdó magától értetődően működik, a keletkezett szennyvíz megy a maga útján előbb az udvari ülepítőbe majd a talajvízbe. A gyakorlatban azért nem ilyen egyszerű a dolog. Az EU-ba lépés kapujában a környezetszennyező szennyvízkezelés és gyűjtés jelenti az egyik legnagyobb problémát. Ezen segít a szennyvízgyűjtő rendszerek és a tisztítótelepek kiépítése. A rendszerekbe az egyes, addig el nem látott épületek szennyvízét utólag kell eljuttatnunk. Azaz rengeteg megoldandó feladat jelentkezik az EU-konform szennyvízkezelés eléréséhez. Az egyes lakások, lakóépületek utólagosan kialakítandó magasabb komfortfokozatú csatornázásához jelent többek között megoldást a cikkünkben ismertetett technika.
Az utólagos bekötés legtöbbször az új, utcai gyűjtőcsatornára való csatlakozásnál okoz problémát. Ugyanis az épületek, lakások felől az összegyűlő szennyvíz elvileg 1-2%-os lejtésű bekötőcsöveken át, gravitációsan, magától folyik a gyűjtőcsatornába. Utólag kiépített bekötéseknél ez nem mindig oldható meg. Vagy túl magas a csatlakozási pont, vagy túl messze van ahhoz, hogy a keletkező szennyvíz abba magától eljuthasson.
A többlakásos régi épületeknél ugyanilyen gondot jelent az egyes lakások utólagos bekötése a közös, épületenként egy-egy ejtőcsőbe. Bármely problémás esetben a keletkező szennyvizet valamilyen továbbító szerkezettel kell beemelni (nyomni), azaz szivattyúzni a gyűjtőhálózatba. Ezt elektromos folyadékszivattyúkkal lehet megoldani. Persze a szennyvizet is alkalmassá kell tenni a szivattyús szállításra, valamint a lehetőleg minél kisebb átmérőjű cső alkalmazására. Azokban az országokban, ahol ezeket a problémákat már megoldották, kifejlesztették a szükséges készülékeket, ami "darálós WC" néven vált ismertté. Két változata a bármely normál WC-kagylóhoz illeszthető szivattyú, valamint a WC-kagylóba szerelt kompakt berendezés. Ezek a mára kiforrott, üzembiztos berendezések nálunk is beszerezhetőek.
A szerkezetek közös működési elve abban áll, hogy az egyes berendezéseknél (WC, mosdó, kád, zuhanyfülke, mosógép, konyhai mosogató stb.) keletkező szennyvizet összegyűjtik, és a bennük elhelyezett szivattyú segítségével átlag 4~5 m-rel magasabbra és max. 100 m távolságra egy viszonylag kis - 25~40 mm - belső átmérőjű nyomócsövön keresztül a csatornahálózatba juttatják (1).
Az általános ismertetés után cikkünkben az SFA (Société Française d'Assainissement), francia cégnek a CONFORTECH által Magyarországon forgalmazott termékcsaládján keresztül mutatjuk be a fenti szerkezetek alkalmazását. Az SFA az 1950-es években elsők között fogott a kis szennyvízszállító berendezések kialakításához, a rengeteg alacsony komfortú franciaországi bérlakás korszerűsítése okán. Mára a hatalmas gyártási és felhasználási tapasztalat birtokában kialakított, egyszerű felépítésű, nagyon üzembiztos, kis karbantartás-igényű berendezésekkel vezető helyen áll a termék piacán.
A készülékeik az összegyűlő háztartási szennyvizek (WC-k, egyéb szaniter berendezések szennyvize) továbbítását végzik. Nem alkalmasak konyhai hulladék, szemét továbbítására, mint ahogy a csatornarendszer sem hulladékszállításra van kialakítva. Ezeket a hulladékokat a szemétgyűjtés kategóriáján belül kell kezelni!
Az SFA a berendezéseit két csoportban fejlesztette ki. Az illeszthető szivattyúk három csoportra oszthatóak, a WC-ben keletkező szennyvíz (ürülék) homogenizálását és továbbítását végző (SANITOP) készülékre (2), a WC plusz igény szerint egy vagy több szaniter berendezés, pl. mosdó; fürdő; mosó-; mosogatógép stb. szennyvízét továbbító típusokra (3) és végül az aprítószerkezet nélkül, kizárólag szennyvíz továbbítására alkalmas modellekre.
Valamennyi berendezés típus szívét az SFA (230 V/50 Hz; 110 V/60 Hz váltó, illetve 24 V; 12 V egyenáramú) 250-800 W teljesítményű elektromos motorokkal meghajtott centrifugál zagyszivattyúi jelentik. A szivattyúk - a motorral együtt szerelve - az ún. szívótartályban vannak elhelyezve. A tartályba kerülnek bekötésre az ellátott szaniter berendezések. A tartályban a különböző vezérlő és szűrő alkatrészek kompakt módon kerülnek. Innen a szivattyú által homogenizált szennyvíz a DN 25~32 mm-es nyomócsövön keresztül juttatható el - típustól függően - legfeljebb 6 m-rel magasabbra és maximum 100 m távolságra (4).
A tartályból a szennyvizet 6~10 bar nyomásállóságú, DN 40 mm-es KPE nyomócsővel egy hosszban, vagy a helyszínen ragasztással szerelt hasonló jellemzőjű KM csődarabokból és idomokból kialakított csőszakaszába csatlakoztatással lehet a kívánt távolságra juttatni. A nyomócsövet, az alkalmazott kis átmérő miatt könnyen lehet elvezetni az épületen belül is. Feleslegessé válik az utólagos ejtőcső szerelési munkáknál egyébként szükséges fal és födémmegbontás. A nyomócsövet akár a falra függesztve, horonyba vagy eltakart közműkonzolra szerelve könnyen lehet elvezetni a csatornahálózatba.
A csatornahálózat gravitációs csőrendszerrel az ún. ejtőcsövekkel, van kialakítva. Ezekben a csövekben a saját súlyánál fogva folyik a szennyvíz. Ezért a nyomócsövet, még az alkalmazott 0,5~0,6 bar nyomás esetén is vízszál-megszakítással, felülről kell csatlakoztatni, a megfelelő szerelvények alkalmazásával (5).
A SANIBROY berendezés kizárólagosan a WC szennyvízét fogadja és továbbítja a csatornahálózatba. Az EU normák szerinti DN 100 mm-es vízszintes kifolyócsonkkal kialakított WC-csészék csatlakoztathatók a készülékhez, speciális gumikarmantyúk segítségével. (A folyamatos fejlesztés nyomon követi a WC-csésze divatot, így a legkorszerűbb szaniter berendezések is csatlakoztathatóak a készülékhez.)
Segítségével az épület bármely helyiségébe beállíthatunk utólag WC-csészét. Akár a szuterénben a terepszint alatt, akár az udvaron lévő melléképületben, sőt az alacsonyfeszültségű motorral szerelt készülékekkel akár lakóautót, mobil helyiséget is beköthetünk a csatornarendszerbe.
Az elektromos csatlakozás szabványos földelt dugaszaljon keresztül lehetséges. A készüléknek tartozéka a telepítéshez szükséges összes szerelvény, melyekkel könnyen csatlakoztatható az előbbiekben részletezett nyomócsövekhez (6). A SANIPRO vagy SANIPLUS berendezés segítségével lényegében a teljes fürdő, a SANIBEST alkalmazásával több háztartási helyiség (WC, fürdő, konyha stb.) összes szaniter-berendezése egyidejűleg is kiszolgálható. A lakásban - célszerűen valamelyik WC-csésze közelébe - elhelyezett készülékhez az egyes bekötött berendezések bűzelzárója után szerelt, minimum 3%-os eséssel kialakított DN 40 mm-es szívócsövön keresztül jut el a szennyvíz.
A fejlesztés eredményeképpen az alaptípusokon kívül mintegy 15 fajta készülék szerezhető be, a különféle speciális igényeknek megfelelően. A termékcsalád előnyt jelentő különlegessége az, hogy minden egyes alkalmazásra az igénybevételtől függő sajátos követelményekre optimalizált típussal rendelkezik (pl. WC - aprítás, gyors továbbítás; zuhany - lassú elfolyás miatt huzamos működés; kád - visszafertőzés elleni védelem; több kiszolgált helyiség - nagyobb kapacitás; magas hőmérsékletű víz - emelt hőkapacitás stb.).
Külön kiemelendő az üzembiztonságot fokozó vágókéses aprítás, a jó telepíthetőség több irányú bekötési lehetőségekkel, így a zuhanytálca alá; a falsíkjába; a süllyesztett tartály alá szerelt készülékek mellett, a speciális - 90 °C szállított folyadékhőmérsékletig üzemeltethető - konyhai és mosógép szennyvizeket kezelő berendezések is.
Hangsúlyozni kell, hogy a funkcióból adódóan a teljesítmény mellett egyenrangú fontossága van a megbízható, üzemzavar mentes működésnek, mert a hiba a szolgáltatás természetéből következően mindig akkor jelentkezik, amikor "szükség van" rá.
Összefoglalva, amennyiben utólagosan komfortosítani kívánjuk lakásukat, óhatatlanul felmerül a keletkező szennyvizek eltávolításának a szüksége. Ezt a feladatot elegáns műszaki megoldással, korszerűen kialakított, kis hely- és karbantartás-igényű, üzembiztos szerkezettel az ismertetett beltéri, zártrendszerű aprítószivattyúval, minimális szerelési munkával, a meglevő építészeti szerkezetek bontása, átalakítása nélkül tudjuk megoldani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őröljünk, pelyhesítsünk a konyhában

Rengeteg konyhai kisgép beszerezhető, de talán a legkülönlegesebbek közöttük a konyhai malmok és pelyhesítők, melyekkel magunk őrölhetünk lisztet, vagy készíthetünk gabonapelyheket.


A régi palatetők felújításai

Mivel a régi palatetők azbesztet is tartalmaznak, az évtized közepére az ilyen anyaggal fedett tetők – 30-50 éve használják – egyre gyakrabban szorulnak majd renoválásra, teljes felújításra. A...