Komfortosítás utólag, elegánsan

Bontás, átépítés nélkül

Módosítva: 2014-02-11 12:29:26

A mai világban természetesnek tűnik a komfortos otthon. Ennek eléréséhez számtalan WC és fürdő nélküli lakás tulajdonosa - a nagy átmérőjű ejtőcső hiányában - csak az egész épületet érintő teljes, költséges felújításban reménykedik. Jó példa a nagyvárosokban található rengeteg százévesnél is öregebb többszintes épület, az építésük óta változatlan csatornahálózattal, egy WC a folyosó végén, épületenként egy-egy mosókonyha stb. Nem is gondolják, hogy egy speciális, kisméretű szivattyúval és egy 20-30 mm-es - legtöbbször meglévő - csővezetékkel mindez megoldható.

Sok önálló családi házban a WC és a mosdó magától értetődően működik, a keletkezett szennyvíz megy a maga útján előbb az udvari ülepítőbe majd a talajvízbe. A gyakorlatban azért nem ilyen egyszerű a dolog. Az EU-ba lépés kapujában a környezetszennyező szennyvízkezelés és gyűjtés jelenti az egyik legnagyobb problémát. Ezen segít a szennyvízgyűjtő rendszerek és a tisztítótelepek kiépítése. A rendszerekbe az egyes, addig el nem látott épületek szennyvízét utólag kell eljuttatnunk. Azaz rengeteg megoldandó feladat jelentkezik az EU-konform szennyvízkezelés eléréséhez. Az egyes lakások, lakóépületek utólagosan kialakítandó magasabb komfortfokozatú csatornázásához jelent többek között megoldást a cikkünkben ismertetett technika.
Az utólagos bekötés legtöbbször az új, utcai gyűjtőcsatornára való csatlakozásnál okoz problémát. Ugyanis az épületek, lakások felől az összegyűlő szennyvíz elvileg 1-2%-os lejtésű bekötőcsöveken át, gravitációsan, magától folyik a gyűjtőcsatornába. Utólag kiépített bekötéseknél ez nem mindig oldható meg. Vagy túl magas a csatlakozási pont, vagy túl messze van ahhoz, hogy a keletkező szennyvíz abba magától eljuthasson.
A többlakásos régi épületeknél ugyanilyen gondot jelent az egyes lakások utólagos bekötése a közös, épületenként egy-egy ejtőcsőbe. Bármely problémás esetben a keletkező szennyvizet valamilyen továbbító szerkezettel kell beemelni (nyomni), azaz szivattyúzni a gyűjtőhálózatba. Ezt elektromos folyadékszivattyúkkal lehet megoldani. Persze a szennyvizet is alkalmassá kell tenni a szivattyús szállításra, valamint a lehetőleg minél kisebb átmérőjű cső alkalmazására. Azokban az országokban, ahol ezeket a problémákat már megoldották, kifejlesztették a szükséges készülékeket, ami "darálós WC" néven vált ismertté. Két változata a bármely normál WC-kagylóhoz illeszthető szivattyú, valamint a WC-kagylóba szerelt kompakt berendezés. Ezek a mára kiforrott, üzembiztos berendezések nálunk is beszerezhetőek.
A szerkezetek közös működési elve abban áll, hogy az egyes berendezéseknél (WC, mosdó, kád, zuhanyfülke, mosógép, konyhai mosogató stb.) keletkező szennyvizet összegyűjtik, és a bennük elhelyezett szivattyú segítségével átlag 4~5 m-rel magasabbra és max. 100 m távolságra egy viszonylag kis - 25~40 mm - belső átmérőjű nyomócsövön keresztül a csatornahálózatba juttatják (1).
Az általános ismertetés után cikkünkben az SFA (Société Française d'Assainissement), francia cégnek a CONFORTECH által Magyarországon forgalmazott termékcsaládján keresztül mutatjuk be a fenti szerkezetek alkalmazását. Az SFA az 1950-es években elsők között fogott a kis szennyvízszállító berendezések kialakításához, a rengeteg alacsony komfortú franciaországi bérlakás korszerűsítése okán. Mára a hatalmas gyártási és felhasználási tapasztalat birtokában kialakított, egyszerű felépítésű, nagyon üzembiztos, kis karbantartás-igényű berendezésekkel vezető helyen áll a termék piacán.
A készülékeik az összegyűlő háztartási szennyvizek (WC-k, egyéb szaniter berendezések szennyvize) továbbítását végzik. Nem alkalmasak konyhai hulladék, szemét továbbítására, mint ahogy a csatornarendszer sem hulladékszállításra van kialakítva. Ezeket a hulladékokat a szemétgyűjtés kategóriáján belül kell kezelni!
Az SFA a berendezéseit két csoportban fejlesztette ki. Az illeszthető szivattyúk három csoportra oszthatóak, a WC-ben keletkező szennyvíz (ürülék) homogenizálását és továbbítását végző (SANITOP) készülékre (2), a WC plusz igény szerint egy vagy több szaniter berendezés, pl. mosdó; fürdő; mosó-; mosogatógép stb. szennyvízét továbbító típusokra (3) és végül az aprítószerkezet nélkül, kizárólag szennyvíz továbbítására alkalmas modellekre.
Valamennyi berendezés típus szívét az SFA (230 V/50 Hz; 110 V/60 Hz váltó, illetve 24 V; 12 V egyenáramú) 250-800 W teljesítményű elektromos motorokkal meghajtott centrifugál zagyszivattyúi jelentik. A szivattyúk - a motorral együtt szerelve - az ún. szívótartályban vannak elhelyezve. A tartályba kerülnek bekötésre az ellátott szaniter berendezések. A tartályban a különböző vezérlő és szűrő alkatrészek kompakt módon kerülnek. Innen a szivattyú által homogenizált szennyvíz a DN 25~32 mm-es nyomócsövön keresztül juttatható el - típustól függően - legfeljebb 6 m-rel magasabbra és maximum 100 m távolságra (4).
A tartályból a szennyvizet 6~10 bar nyomásállóságú, DN 40 mm-es KPE nyomócsővel egy hosszban, vagy a helyszínen ragasztással szerelt hasonló jellemzőjű KM csődarabokból és idomokból kialakított csőszakaszába csatlakoztatással lehet a kívánt távolságra juttatni. A nyomócsövet, az alkalmazott kis átmérő miatt könnyen lehet elvezetni az épületen belül is. Feleslegessé válik az utólagos ejtőcső szerelési munkáknál egyébként szükséges fal és födémmegbontás. A nyomócsövet akár a falra függesztve, horonyba vagy eltakart közműkonzolra szerelve könnyen lehet elvezetni a csatornahálózatba.
A csatornahálózat gravitációs csőrendszerrel az ún. ejtőcsövekkel, van kialakítva. Ezekben a csövekben a saját súlyánál fogva folyik a szennyvíz. Ezért a nyomócsövet, még az alkalmazott 0,5~0,6 bar nyomás esetén is vízszál-megszakítással, felülről kell csatlakoztatni, a megfelelő szerelvények alkalmazásával (5).
A SANIBROY berendezés kizárólagosan a WC szennyvízét fogadja és továbbítja a csatornahálózatba. Az EU normák szerinti DN 100 mm-es vízszintes kifolyócsonkkal kialakított WC-csészék csatlakoztathatók a készülékhez, speciális gumikarmantyúk segítségével. (A folyamatos fejlesztés nyomon követi a WC-csésze divatot, így a legkorszerűbb szaniter berendezések is csatlakoztathatóak a készülékhez.)
Segítségével az épület bármely helyiségébe beállíthatunk utólag WC-csészét. Akár a szuterénben a terepszint alatt, akár az udvaron lévő melléképületben, sőt az alacsonyfeszültségű motorral szerelt készülékekkel akár lakóautót, mobil helyiséget is beköthetünk a csatornarendszerbe.
Az elektromos csatlakozás szabványos földelt dugaszaljon keresztül lehetséges. A készüléknek tartozéka a telepítéshez szükséges összes szerelvény, melyekkel könnyen csatlakoztatható az előbbiekben részletezett nyomócsövekhez (6). A SANIPRO vagy SANIPLUS berendezés segítségével lényegében a teljes fürdő, a SANIBEST alkalmazásával több háztartási helyiség (WC, fürdő, konyha stb.) összes szaniter-berendezése egyidejűleg is kiszolgálható. A lakásban - célszerűen valamelyik WC-csésze közelébe - elhelyezett készülékhez az egyes bekötött berendezések bűzelzárója után szerelt, minimum 3%-os eséssel kialakított DN 40 mm-es szívócsövön keresztül jut el a szennyvíz.
A fejlesztés eredményeképpen az alaptípusokon kívül mintegy 15 fajta készülék szerezhető be, a különféle speciális igényeknek megfelelően. A termékcsalád előnyt jelentő különlegessége az, hogy minden egyes alkalmazásra az igénybevételtől függő sajátos követelményekre optimalizált típussal rendelkezik (pl. WC - aprítás, gyors továbbítás; zuhany - lassú elfolyás miatt huzamos működés; kád - visszafertőzés elleni védelem; több kiszolgált helyiség - nagyobb kapacitás; magas hőmérsékletű víz - emelt hőkapacitás stb.).
Külön kiemelendő az üzembiztonságot fokozó vágókéses aprítás, a jó telepíthetőség több irányú bekötési lehetőségekkel, így a zuhanytálca alá; a falsíkjába; a süllyesztett tartály alá szerelt készülékek mellett, a speciális - 90 °C szállított folyadékhőmérsékletig üzemeltethető - konyhai és mosógép szennyvizeket kezelő berendezések is.
Hangsúlyozni kell, hogy a funkcióból adódóan a teljesítmény mellett egyenrangú fontossága van a megbízható, üzemzavar mentes működésnek, mert a hiba a szolgáltatás természetéből következően mindig akkor jelentkezik, amikor "szükség van" rá.
Összefoglalva, amennyiben utólagosan komfortosítani kívánjuk lakásukat, óhatatlanul felmerül a keletkező szennyvizek eltávolításának a szüksége. Ezt a feladatot elegáns műszaki megoldással, korszerűen kialakított, kis hely- és karbantartás-igényű, üzembiztos szerkezettel az ismertetett beltéri, zártrendszerű aprítószivattyúval, minimális szerelési munkával, a meglevő építészeti szerkezetek bontása, átalakítása nélkül tudjuk megoldani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komposztaprítók, szecskázók

A nagyobb kertek tulajdonosainak mindig adnak munkát a telepített növények, bokrok vagy a régebben ültetett fák. Az ágak növekedését ugyanis többnyire csak ezek visszanyesésével lehet formában...


Fényképezőgépekről másképpen

Tucatnyi adattal találja szembe magát, aki digitális fényképezőgépet szeretne vásárolni. Szerencsére az interneten sok oldal foglalkozik ezek magyarázatával, vannak azonban olyan összefüggések,...