Minek nevezzelek?

Rolófüggöny Római-roló Roletta...

Számos, szakirodalomban használt elnevezése is jelzi, hogy mind funkciója, mind elkészítése, a függönyanyag minősége és mintája, a kialakuló redők formája, a rögzítés módja stb. olyan sokféle lehet, hogy nehéz egy közös névvel illetni. Leeresztve leginkább a vászonrolóhoz hasonlít, de mikor felhúzzuk, nem tekeredik fel egy hengerre, hanem vízszintes redőkbe rendeződik.

Az elv azonos: a függöny hátoldalára vezetőszalagokat és azokra apró műanyag karikákat varrunk, ezeken fűzzük át a felhúzózsinórokat, melyeket a karnisra szerelt szemescsavarokban vízszintesen egyik oldalra elvezetünk, és az így összegyűjtött felhúzózsinór-köteggel felhúzhatjuk, illetve leengedhetjük a függönyt. Méretét és a felfüggesztés módját az adott ablak határozza meg, mert ezeket a függönyöket vízszintesen nem lehet elhúzni:

  • Ablakmélyedésbe csak akkor helyezhetjük, ha csak bukó az ablak (vagy nem is nyitható).
  • Bukó-nyíló vagy nyíló ablakok esetén olyan redőzést kell választani, ami majdnem teljesen felhúzható, és a karnist olyan magasra kell az ablak felett elhelyezni, hogy a felhúzott függöny alatt - annak megsérülése nélkül - kinyíljon az ablakszárny. Ebben az esetben szélesebb is lehet az ablaknál, kicsit rátakarva a falra.
  • Nagy felületen magára az ablak-, illetve ajtószárnyra - a reluxákhoz hasonlóan - közvetlenül is felszerelhető, így együtt nyílik azzal.

Anyagválasztás és formák

Anyagválasztáskor vegyük figyelembe, hogy csak díszítő vagy sötétítő funkciója is lesz-e majd a függönynek. A vastagabb dekoranyagoktól egészen a vékony áttetsző kelmékig sokféle anyagból elkészíthető. Mintás anyag választásakor gondoljunk arra, hogy a függöny redőkbe rendezésekor a nagy, illetve határozott vonalú minta megszakad, ami zavaró, ezért célszerűbb apró mintás vagy egyszínű kelmét vásárolni.
Az anyag vastagsága és a vezetőszalagok, illetve a műanyag karikák sűrűsége határozza meg a kialakuló redők formáját. Az erős szövésű (vagy alátétanyaggal bélelt) anyagokból, illetve a függönybe fűzött faléc nehezékekkel "katonásan" szabályos redők alakíthatók ki. A sűrű vezetőszalagok is a szabályosságot szolgálják. A vékony textilekből és kevés vezetőszalaggal elkészített függöny szabálytalan redőkbe rendeződik.
A vezetőszalag kiválasztásakor vegyük figyelembe a függöny anyagát, ne vegyünk vékony anyaghoz nagyon merev vezetőszalagot, mert a kelme "finom" esését elrontja, a vastag anyagon pedig egy puha szalag nem tölti be "katonás" szerepét. Mind az anyag, mind a vezetőszalagok mérettartóssága nagyon fontos, mert ha mosás alkalmával különböző mértékben mennek össze, ráncos lesz a függöny. Ha nem vagyunk biztosak az anyagösszetételekben, és hogy melyik hogyan viselkedik meleg víz hatására, mossuk ki előre mind a kettőt ugyanazon a hőfokon, mint majd a használat során. Vasalás után kezdődhet a munka.

Elkészítés

Néhány fűzési lehetőségAz ablakmélyedésbe tervezett függöny igényli a legprecízebb méretezést és kidolgozást, mert a kész függönynek pontosan követnie kell a fal és a párkány vonalát. Az anyag 2 cm-rel (a szegőszalagos szegéshez szükséges 1-1 cm) legyen szélesebb, mint az ablakmélyedés. Az anyaghosszúság meghatározásához előre el kell dönteni a felfüggesztés módját. A karnisrúd számára bő bújtatóval számoljunk, mert így könnyebb lesz a függöny le- és felvétele. A függöny alját ne határozzuk meg egészen pontosan előre, célszerűbb legalább 10 cm-rel hosszabbra hagyni, és a majdnem kész függöny alját a karnisra próbálás után beszegni.
Az anyag két szélét a vezetőszalaggal szegjük be (1), ezután a két szélső vezetőszalag között osszuk el egyenletesen a többi vezetőszalagot, azonos távolságokra egymástól. Fentről lefelé haladva gépeljük a függönyre a szalagokat. Minél szabályosabb redőkbe szeretnénk rendezni a függönyt felhúzáskor, annál sűrűbben - kb. 30 cm-enként - legyenek a vezetőszalagok (további megoldások a képaláírásokban). Miután a vezetőszalagokat felvarrtuk, készítsük el a gomblyukakat, melyeken a szemescsavarok kibújnak (1, 2/b). Fontos, hogy a gomblyukakat a függönyre varrt vezetőszalagokon át készítsük el, mert a szemescsavaroknak szemben kell lenniük a vezetőszalagokkal. Végül varrjuk készre a karnis számára szükséges bújtatókat.

 

Felhúzózsinór

Néhány fűzési lehetőségA vezetőszalagokra varrjuk fel kézzel a 10 mm-es műanyag karikákat. A karikák sűrűsége a felhúzott függöny formáját, esését fogják meghatározni. Terítsük ki színével lefelé a függönyt, és az egyik szélén a legalsó műanyag karikához erősen kössük hozzá a felhúzózsinórt, majd fűzzük át az összes felette lévő karikán. Ezután vezessük a zsinórt vízszintesen végig a függöny tetején, adjuk még hozzá a függöny hosszát és vágjuk el. Minden zsinórral ugyanígy járjunk el. Igazgassuk el a zsinórokat; pontosan kövessék a függöny vonalát, ne ráncolják azt, és túl lazák se legyenek. Az összegyűlt zsinórokat a függöny sarkától kb. 5 cm-re kezdjük el összefonni, majd mikor a végére értünk tegyünk rá "zsinórstop"-ot, mellyel felhúzáskor rögzíthetjük majd a függönyt. A szálakat ezután vágjuk egyforma hosszúságúra és csomózzuk egybe. Az egyes szálvégekre külön-külön is kössünk csomót Néhány fűzési lehetőségvagy tegyünk rájuk a - kereskedelemben számos formában kapható - zsinórvéget.
A felhúzózsinórok vízszintes vezetéséhez a karnisrúdra vagy egy lécre 20 mm-es nyitott szemescsavarokat kell tennünk, nyitott felükkel felfelé. Minden vezetőszalaggal - ahová a gomblyukakat készítettük - pontosan szembe. Többféle megoldás lehetséges, néhányat bemutatunk képeinken és a rajzokon. A karnisra felszerelt függöny mögött a felhúzózsinórokat akasztgassuk be a szemescsavarokba, jelöljük meg pontosan a függöny alját, majd szegjük be azt. Végül szereljük a falra a zsinórtartót.

Tetőtéri ablakokra kiválóan alkalmas, azonban a két oldalon vékony függönyrúddal a tető síkjába kell vezetni, hogy ne lógjon el attól. Ehhez a függönyrúd vastagságához méretezett fém ringliket kell a függöny mindkét oldalára ütni, melyeken a függönyt a rúdra fűzhetjük Íme a Akkor sem kell lemondani a rolófüggönyről, ha nagy az ablakfelület, mert azonos karnison, több darabból is elkészíthető (kb. 1,4 m-enként saját felhúzózsinórral)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         PDF probléma

Kicsit bonyolult a helyzet, mert ezek a lapszámok sajnos nincsenek meg PDF-ben, mert 2002-ben még nem kerültek elmentésre ilyen formátumban.

Majd be kell scannelni. Ha esetleg valakinek megvan, és megtenné, hogy bescanneli és elküldi nekem, akkor közzéteszem itt.

liliom avatarja

liliom        

Sziasztok!

Én is örülnék a PDF-nek, megkaphatnám?
Köszönöm szépen!

nagye1 avatarja

nagye1         Római roló

Megkaphatnám én is a fent említett pdf kiterjesztésű file-t a római roló elkészítéséről? Előre is köszönöm a segítséget.

wikka avatarja

wikka         Római roló

Csatlakoznék az előttem szólókhoz: római rolót szeretnék varrni. Örülnék egy használható leírásnak.

Előre is köszönöm a segítséget!
Wikka

meskla avatarja

meskla         Római roló

Engem is érdekelnének a képek a római róló készítéséről és még az, hogy a hozzávalókat hol érdemes beszerezni.
Köszönettel

meskla avatarja

meskla         Római roló

Engem is érdekelnének a képek a római róló készítéséről és még az, hogy a hozzávalókat hol érdemes beszerezni.
Köszönettel

Markov avatarja

Markov         képek

Sajnos a válasz az mint oly sok esetben: az Internetre nem került/kerül fel a teljes képanyag, különösen a régi cikkeknél. Megpróbálom neked megkeresni PDF-ben és belinkelni.

M

szoriamoria avatarja

szoriamoria         pontosítok

lemaradtam=lemaradtak

szoriamoria avatarja

szoriamoria         képek

A képek a készítésről lemaradtam, vagy már lekerültek? :-O

Ásó, kapa... és a munkahatékonyság

Számos kéziszerszámot használunk kertünkben, melyek nagyon egyszerű kialakításúak. Talán gyakran emiatt nem is figyelünk oda kellően a részletekre. Pedig egy lötyögő ásónyél, vagy egy nem jól...


Karnis megoldások

Nem kétséges, hogy a függöny meghatározó lakberendezési elem, különösen a szobákban, legyen az nappali-, dolgozó- vagy háló, alapvetően hozzájárul a helyiség képéhez, összbenyomásához. A...