Mindent vág

Egy fúrógépet korábban már neveztünk nagyágyúnak a Boschtól, de a most tesztelésre kapott sövénynyíróra legalább annyira érvényes ez a kifejezés. Bevalljuk, hogy ilyen nagyteljesítményű géppel ebben a kategóriában csak a profi gépek között találkoztunk eddig. Az új AHS 7000 PRO 650 W-os elektromos motorja nem kevesebb, mint 700 mm hosszú vágókést hajt meg. Ezekkel az adottságokkal a Schönbrunni kastély parkjának növényzete is gond nélkül karbantartható.

Komolyabbra fordítva a szót, egy sövénynyíró kiválasztásakor a sövény anyagát, szélességét és életkorát tartsuk szem előtt. Ilyen nagyteljesítményű gépre széles, öregebb, fás sövény nyírásakor van szükség. Hosszú kardjával egy fogásból tudjuk végigvágni a teljes sövényszélességet, ami nem csak könnyebb, de szebb munkát is eredményez. A nagy teljesítmény azonban nem csak a vágókés hosszúságában nyilvánul meg, hanem a hatalmas vágóerőben is. A kések közé akár 34 mm keresztmetszetű ágak is beférnek, amelyeket a speciális hajtómű könnyedén elvág. Egy nyúzópróbán egyszerre 5-6 ilyen keresztmetszetű ágat is az ollók közé tettünk, és indításkor egyszerre mindet elvágta az AHS 7000. (A gyakorlatban persze nem ajánljuk az ilyen kegyetlen kísérleteket.)
Ehhez a nagy vágási teljesítményhez természetesen nem elegendő csak a motor teljesítménye. A speciális csúszókuplung úgy van méretezve, hogy képes ilyen nagy erők átadására is; ez a kuplung 80 Nm nyomatékot enged át, csak e felett csúszik meg. Ez azt is sejteti, hogy a sövénynyíróval igen óvatosan, kellő tisztelettel kell bánnunk. A biztonságot szerencsére nem csak a tiszteletünk szolgálja, hanem a tervezők gondossága is. A gépet csak két kézzel lehet használni; egyikkel a kapcsológombot, másikkal a reteszelőt kell folyamatosan nyomnunk. Ha bármelyiket elengedjük, automatikusan befékeződik a sövénynyíró, mégpedig ötszázad másodpercen belül. Biztonság és egyben kényelem a nagyméretű fogantyú is. Két kezünk így meglehetősen távol van egymástól, és nagyobb tartóerőt képes kifejteni. A 70 cm-es kardhosszúsághoz erre szükség is van. Speciális a vágókések kialakítása is. Az álló kések – a vezetőlécen – lényegesen túlnyúlnak a mozgó késeken. Ez a megoldás megakadályozza, hogy egy vastag, kemény tárgynak ütközve a kard visszarúgjon. Az álló kések kívülről lekerekítettek, hogy ne akadjanak bele semmibe, vágó oldalukon viszont bemélyedéseket alakítottak ki, így a kések közé kerülő ágak ezekbe „betámaszkodnak”, és a mozgó kés könnyedén vágja el őket.
A nagy vágóerőhöz rendkívül erős, kemény, gondosan megmunkált késekre van szükség, különben élük hamar eltompulna. Ezek az alkatrészek Svájcban, minőségi acélból, lézeres vágással, rendkívül magas vágási hőmérsékleten készülnek. Élüket gyémántköszörüléssel kapják. Ennek persze ára is van, ezért érdemes rá vigyázni, mert a kard cseréje nem olcsó mulatság. A kések utánköszörülését a gyártó szervizeiben nem végzik, de saját véleményünk, hogy megfelelő eszközökkel ennek nem lehet akadálya. Különösen akkor, ha már nincs sok vesztenivalónk, és amúgy csak a csere következne. Az AHS 7000 PRO fogyasztói ára 54 900 Ft.
Néhány szó még az AHS 7000 PRO kisebb testvéreiről. Létezik egy minden műszaki jellemzőjében azonos, de 600 mm-es kardhosszúságú változata, ezen kívül külsőleg és műszaki megoldásokban is rendkívül hasonló 650, 550, 480 és 400 mm-es kardhosszúságú is. Ezeknek arányosan, de nem túlságosan kisebb a teljesítménye, és a nyomatéka is, valamint 24 mm-es a késtávolsága. Jó kialakítású, mindenféle helyzetben (függőlegesen, fejjel lefelé) jól vezethető, jó minőségű gépek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1469/Mindent_vag