Betonlábú kerti lámpá

A kert esti megvilágítását egyre többen szeretnék elkészíteni saját maguk. Ez érthető, hiszen így nem kerül olyan sokba. Elég sok munkával jár ugyan, viszont nemcsak hangulatosabbá teszi a kiskerteket, de a sötétben való közlekedést is biztonságosabbá teszi.

A hálózat kiépítése kissé felforgatja a kertek megszokott képét, de a sekély, 25-30 cm mély árkokat nem nehéz kiásni. A csőbe húzott vezetékeket ezekbe nagyobb rögökkel rögzítsük (1). A lámpatestek telepítéséhez betontuskók szükségesek, amit némi ötletességgel a helyszínen is elkészíthetünk. Keressünk egy kisebb méretű műanyag vödröt, közepébe vágjunk 25-30 mm átmérőjű lyukat. A magasabb lámpákhoz nagyobb vizesvödör szükséges. A vödröt béleljük ki műanyag fóliával. Keverjünk egy vödörnyi betonhabarcsot, és a kifóliázott vödörbe egy nagyobb átmérőjű locsolótömlőből levágott darabot állítva töltsük meg (2). A tömlőt a fóliával együtt az alsó lyukon dugjuk át. A kiálló csonkok 5-10 cm hosszúak legyenek.
1 Amint a beton megszilárdult, borítsuk ki a megkötött tömböt (3), és vágjuk le a kiálló csővégeket. A betontuskókat vigyük a lámpák helyére, és húzzuk át rajtuk a szigetelőcsőbe bújtatott tápvezetéket (4). A tuskót helyezzük az árokban kialakított helyére, majd fúrjuk ki a lámpaoszlop talpa alapján feljelölt lyukakat (5). Kössük be a lámpát, majd az oszlop talpát két csavarral fogassuk a betontuskó tetejére (6). A lámpatestet állítsuk függőlegesbe, majd a földdel körbefogva, tömörítve rögzítsük ebben a helyzetében. Ezt követően próbáljuk ki a lámpát, és ha felkapcsolva világít, nyugodt lélekkel visszatemethetjük az árkot. A talaj tömörítése után már csak a lapáttal kiemelt gyepszőnyeg darabokat kell visszahelyeznünk a helyükre, hogy  kertünk újra a régi legyen. Este pedig már élvezhetjük a kivilágított kert különleges hangulatát.

5 73

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens otthon

Az emberi intelligencia az adott kultúrkörben való tájékozódási képességet jelenti. De vajon hogyan és mi felől tájékozódik, egy szóval mitől lesz intelligens egy ház?


Közvilágítás LED-del

Energia megtakarítás szempontjából vitathatatlan, a politikai megközelítéssel pedig mi nem foglalkozunk. A köztéri LED világításra való áttérésnek biztosan számtalan előnye van.