Betonlábú kerti lámpá

A kert esti megvilágítását egyre többen szeretnék elkészíteni saját maguk. Ez érthető, hiszen így nem kerül olyan sokba. Elég sok munkával jár ugyan, viszont nemcsak hangulatosabbá teszi a kiskerteket, de a sötétben való közlekedést is biztonságosabbá teszi.

A hálózat kiépítése kissé felforgatja a kertek megszokott képét, de a sekély, 25-30 cm mély árkokat nem nehéz kiásni. A csőbe húzott vezetékeket ezekbe nagyobb rögökkel rögzítsük (1). A lámpatestek telepítéséhez betontuskók szükségesek, amit némi ötletességgel a helyszínen is elkészíthetünk. Keressünk egy kisebb méretű műanyag vödröt, közepébe vágjunk 25-30 mm átmérőjű lyukat. A magasabb lámpákhoz nagyobb vizesvödör szükséges. A vödröt béleljük ki műanyag fóliával. Keverjünk egy vödörnyi betonhabarcsot, és a kifóliázott vödörbe egy nagyobb átmérőjű locsolótömlőből levágott darabot állítva töltsük meg (2). A tömlőt a fóliával együtt az alsó lyukon dugjuk át. A kiálló csonkok 5-10 cm hosszúak legyenek.
1 Amint a beton megszilárdult, borítsuk ki a megkötött tömböt (3), és vágjuk le a kiálló csővégeket. A betontuskókat vigyük a lámpák helyére, és húzzuk át rajtuk a szigetelőcsőbe bújtatott tápvezetéket (4). A tuskót helyezzük az árokban kialakított helyére, majd fúrjuk ki a lámpaoszlop talpa alapján feljelölt lyukakat (5). Kössük be a lámpát, majd az oszlop talpát két csavarral fogassuk a betontuskó tetejére (6). A lámpatestet állítsuk függőlegesbe, majd a földdel körbefogva, tömörítve rögzítsük ebben a helyzetében. Ezt követően próbáljuk ki a lámpát, és ha felkapcsolva világít, nyugodt lélekkel visszatemethetjük az árkot. A talaj tömörítése után már csak a lapáttal kiemelt gyepszőnyeg darabokat kell visszahelyeznünk a helyükre, hogy  kertünk újra a régi legyen. Este pedig már élvezhetjük a kivilágított kert különleges hangulatát.

5 73

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosabb város: Smarter City

Városi területeink száma folyamatosan növekszik, egyre több ember él modern, felgyorsult körülmények között. Demográfiai tekintetben a világ teljes népessége folyamatosan és rohanó tempóban...


Izzófoglalatok

A legismertebb ún. Edison izzók és foglalatok mellett a fényforrások fejlesztései következtében eltérő foglalat típusok számtalan változata került forgalomba. Sok esetben az izzó pótlásakor az...