Kártevők ellen

Elektronikus védelem

14Természetes környezetünknek ugyanúgy része az állatvilág, mint a dísz és haszonnövények, vagy használati tárgyaink. Nem csak az állatbarátok élnek együtt kedvenceikkel, hanem mindenki, aki nem hermetikusan bezárt szobában él. Ha tetszik, ha nem, legyek, szúnyogok, néha kellemetlen rágcsálók, vagy csak kóbor állatok vesznek körül bennünket, néha kínos perceket és érzéseket keltve bennünk.

A Conrad elektronikai katalógusában sok érdekes eszközt találtunk e problémák megoldására. Ezek szinte sohasem a kisebb-nagyobb élőlények elpusztítását szolgálják, sokkal inkább a távoltartásukat. Gondoltuk olvasóinkat is érdekelhetik az elektronikus védőeszközök, így a nyár elején.
A kiskerttulajdonosoknak gyakorta kellemetlenkednek a vakondok. A védett állatokat senki sem akarja bántani, de jobb lenne, ha a mezőn fejtenék ki áldásos tevékenységüket. Távoltartásukra két riasztót is láttunk. Az olcsóbbik (5000 Ft körüli áron) 700 m2-es terület megvédésére alkalmas (1). A 4 db 1,5 V-os elemmel működő eszközt a talajba kell szúrni - mint egy karót - és az általa kibocsátott alacsonyfrekvenciás rezgéshullámok távol tartják az egész területtől a vakondokat. A kibocsátott rezgések az embert és a háziállatokat nem zavarják. Egy drágább készülék (2) nagyobb teljesítménnyel 300 Hz-es hangfrekvenciát bocsát ki, ami több mint 1000 m2-en hatásos, nem csak a vakonddal, hanem pocokkal, egérrel és más rágcsálóval szemben is. A terület nagysága függ a talaj összetételétől, tömörségétől.
5 Egy másik eszköz (10 000 Ft körüli áron) egerek, patkányok ellen ugyanúgy hatásos, mint különböző rovarok ellen. A hálózatról működő ultrahangos készülék (3) hangfrekvenciája 30000 és 65 000 Hz között változik, illetve automatikusan váltakozik annak érdekében, hogy az állatok ne váljanak immúnissá a zavaró hanggal szemben. A hangszórók 260°-os szögben sugároznak, és majdnem 500 m2-es területet képesek lefedni. Egy lényegesen egyszerűbb kis szerkezet kifejezetten a szúnyogok ellen lett kifejlesztve (4). A konnektorba dugva 7000 Hz feletti hangjelei az emberi fül számára alig észlelhetők, de a támadó vérszívókat állítólag menekülésre késztetik. Ugyanennek "kézi" változata olyan, mint egy kulcstartó (5), és természetesen elemmel működik. Akár a mellényzsebünkben hordhatjuk, és 6 m-es körben hatékony.
6 A szúnyogok és más rovarok ellen hatásos a rovarfogó is (6), bár ez az egy szerkezet már nem igazán humánus. Két speciális fénycső fénye a rovarokat magához vonzza, innen viszont egy csendes járású ventilátor egyszerűen beszippantja őket. A szerkezet belső tér védelmére ajánlott.
Más egyéb "gonoszságokat" is képesek voltak kitalálni a kártevők ellen. A csigák pl. veteményes kertek hívatlan vendégei, de megállásra kényszeríti őket az elektromos csigakerítés (7), melybe 9 V-os telep árama vezethető. Egy tekercs hossza 10 m, anyaga UV- és időjárásálló műanyag, az áramot pedig acélhuzal vezeti. Több éven keresztül felhasználható, kb. 8 000 Ft-ért vásárolható meg.
A veteményest károsító madarak ellen viszont háromdimenziós módszert kellett találni. A korábbiaknál költségesebb (28 000 Ft-os) szerkezet infra mozgásérzékelőből, valamint a ragadozó madarak hangját utánzó elektronikából és hangszóróból áll (8). Nem csak a hangteljesítménye szabályozható, hanem sokoldalúan programozható, igen hatékony eszköz.
Sokszor saját kedvenceink okoznak bosszúságot, kárt. A cica körmeit próbálgatja a bútoron, a kutya a kertben tönkreteszi az ágyásokat. Megkötni nem szeretnénk őket, inkább meg kéne tanítani nekik, hogy melyek a tiltott területek. A hatékony segédeszköz most is infra érzékelővel, automatikusan lép működésbe, és az állat számára kellemetlen hangot bocsát ki. Hatására gyorsan távozik az érzékelő hatósugarából, mire a hang is megszűnik. Előbb-utóbb megtanulja, hogy az adott terület számára tiltott, akkor a készülék máshová helyezhető át, vagy akár ki is kapcsolható. Ilyen készüléket egy olcsóbb (8500 Ft) és egy drágább (kb. 20 000 Ft) változatban is láttunk (9, 10).

6  8

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1481/Elektronikus_vedelem